folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Peltier Buzdolabı Projesi.

Peltier Buzdolabı Projesi.

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KarasuZanu
    KarasuZanu's avatar
    Erkek

Kaynak :http://www.biltek.tubitak.gov.tr/tekno_tezgah/tekno_tezgah.php?proje_id=427

Evde portotif bir buzdolabı yapmayı düşünüyorumda paylaşıyım dedim. ucuz bir peltierin fiyatı 10 dolar civarı.

İşlemci soğutucusu yerine alimünyüm levhalar kullanmayı planllıyorum içine ve dışına çift kat olucak yani. aradada yalıtkan ısıyı iyi geçirmeyen bir malzeme sanırım izocamla biraz.

peltier

devre

fan

fanlı

metalli

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cyrpt
    cyrpt's avatar
    Erkek

Hocam o soğutucular bir cok yerde kullanılıyor ama anlayamadığım bir sey var. Şimdi sen soğutma yapmak isityorsun ama neden soğutucu yüzeyde yalıtımmı var benı uyku sersemı yanlıs goruyorum. Birde sen ortamı bır yandan soğuturken dıger yandan ısıtoyrsun mantıksal olarak aldıgın ısıyı gerı verıyorsun sana sadece kendıne gelen havayı soğutmus olauyorsun... Birazdaha detaylı acıklama yapabılırmısın?

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    3Dxsolid
    3Dxsolid's avatar
    Erkek

evet mantıksal bi hata var orada kablo yerine akışkan taşıyacak borular olması gerekiyo

Hayırlısı...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    amele_2
    amele_2's avatar
    Erkek

bu peltier 12 v yiyince soğutuyorsa yalnış birşey yok.

bi tarafı ısıtıp bi tarafı soğutuyosa senin fan deve olur

Ardından yüz köpek havlamayan kurt, kurt sayılmaz..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pisibaliqi
    Pisibaliqi's avatar
    Erkek

benim bildiğim bi taraf ısınıp bi tarafı soğuyor yanlışsam düzeltin

Fiat Justica Et Ruat Caelum...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    alicem
    alicem's avatar
    Erkek

evet doğru peltierin bir tarafı soğutur bir tarafı ısıtır, ısınan taraftaki sıçaklığı almazsan peltier bozulur çalışmaz

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KarasuZanu
    KarasuZanu's avatar
    Erkek

benim aklımdaki yapı. 2 katlı alimünyum bir kutu iç kabı peliterin soğuk yüzeyine dış kap ise sıcak yüzeye yapışacak arada peliter kadar bir boşluk olucak. bu boşlukta açık kalan yerlerden hava aracılığıyla ısı geçişi olucak yani maksadım içerdeki soğuk kutuyla dışardaki sıcak kutunun birbirinden izole edilmesini sağlamak. dışarısı ısınıcak biraz ama önemlideğil. normal buzdolaplarınında yaptığı bu zaten. arkadaki ızgarayı ellediğinizde o da sıcak oluyor.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    meco
    meco's avatar
    Erkek

peltier'in 2 büyük dez avantajı var

1- bir yüzü sogurken diger yüzü ısınır o sebeple hangi yüzü kullanacaksanız diger tarafı egale etmek size kalıyor

2- oldukca fazla güc cekerler o sebeple bunu karsılayabilecek bir güc kaynagı gereklidir

PORTABLE programları tercih edin... isletim sistemi sismez, nereye atarsan orada calısır ve en önemlisi serial-key derdinden kurtulursunuz...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KarasuZanu
    KarasuZanu's avatar
    Erkek

evet bulabildiğim en düşük wattlı peliter 46W enerji istiyor hiçte az değil. büyük bir buzdolabı 100W istiyor.

bu peliteri pc kasası soğutmada ve hatta işlemci soğutmada kullanmak mümkün sanırım. :/

neyse biri iki deneme yapıcam artık.

buz dolabu için içi izelosyonlu kutu kullanabilirim sanırım. çift katlı alimünyuma gerek yok.

pellter

Buda işlemci için örnek.

işlemci%20fanı

Enson atom bilgisayarımı 10 lt yağın içinde çalıştırmıştım sağlam bir kutu bulamadığım için yağı tinerle temizlemiştim normal kasaya koymuştum ama bu sefer bişeler yapıcam :D

Toplam Hit: 5048 Toplam Mesaj: 9