folder Tahribat.com Forumları
linefolder Programlama Genel
linefolder Programlama Dilleri Arasında Geçiş Mi Bir Dilde Uzmanlaşmak Mı?



Programlama Dilleri Arasında Geçiş Mi Bir Dilde Uzmanlaşmak Mı?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mart/2008
    Erkek

    Hocalar merhabalar.

    Bir kitle diyor ki bir dilde uzman olun bütün detaylarına kadar inin,tecrübe kazanıp uzman olun.

    Diğer kitle diyor ki tek dile endekslenmeyin mantığını kavradıkdan sonra istediğiniz dile geçmeniz çok uzun sürmez.

    2.kitleyi dinlesek şimdi Javadan mesela PHP ye geçmek bir kişinin ne kadar zamanını alır hocalar ? Syntax dışında nasıl problemler olabilir tecrübeleriniz ve bu iki görüşden hangisini destekliyorsunuz?

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Mayıs/2012
    Erkek
    u235 bunu yazdı

    Hocalar merhabalar.

    Bir kitle diyor ki bir dilde uzman olun bütün detaylarına kadar inin,tecrübe kazanıp uzman olun.

    Diğer kitle diyor ki tek dile endekslenmeyin mantığını kavradıkdan sonra istediğiniz dile geçmeniz çok uzun sürmez.

    2.kitleyi dinlesek şimdi Javadan mesela PHP ye geçmek bir kişinin ne kadar zamanını alır hocalar ? Syntax dışında nasıl problemler olabilir tecrübeleriniz ve bu iki görüşden hangisini destekliyorsunuz?

    Hocam ben kendimden örnek vermek istiyorum.

    Kaba tabirle hiçbir bok bilmeden herşeyi çok bilen bir yapım var şöyle ki:

    Yaşım daha 18 etmedi. (3 mayısta inşallah)

    ASP ile yazılıma başladım hiç kurs falan filan almadım.

    Tam 4 sene arkaplanda kodları inceleyerek (ki bu incelediğim dönemde daha türev integrali bırak trigonometri bilmiyorum zeka yaşımı sen hesapla) ASP'de kendimi geliştirdim.

    Bir bok yiyerek hazır portal oluşturma işine girdim. Kendimi öyle geliştirdim ki o milattan önce kalma dille aklıma gelen hayal ettiğim hemen herşeyi yaptım. Bu bana başarı gibi geldi.

    Daha sonra ben bu dilin aşığı oldum. Çünkü öyle böyle ego yapmıyordu bende. Daha ufacık sıpayım belki milletin gözünde insanların o çok gelişmiş tonlarca para verip öğrendiği dillerde beceremediği şeyleri yapıyorum (o dönemin modası botlar eşzamanlı sohbetler eşzamanlı online users gösterimi dinamik sayfalar vs.vs.vs)

    Zannediyorum ki ASP herşeye yeter! ASP dünyanın en iyi dili. Evet aynen böyle düşünüyordum abartısız. :) Öyle bir saplantıya kapıldım ki ASP tek aşkımdı (aslında nispeten halen öyle :D)

    Bu yüzden kendimi bu dile kapattım. .dll yapıp geliştirmeye kadar (ki programlama bilgim visual basicte web browser yapmak kadardı sadece) ASPye dair ne varsa öğrendim.

    Şuan mesela curl ile bot yapma şeyleri çıkıyor. Şaşırıyorum yığınla para istiyorlar.

    Ben ASP ile 0.facebooktan giriş yapıp duvara yazdığım komutlarla siteyi kontrol edecek bot yazmıştım mesela. O kadar paraya da değecek bişey değildi ama düşün internetin olmadan siteni yönetip raporları alıyorsun ve öyle illegal yolla falan değil. Bana bu para etmeyecek birşey gibi geliyorken şuanki wordpress botların falan piyasası gözümü korkutuyor malum. Üstelik php ile çok daha basit bence asp'yegöre

    ASP'ye takılı kalmamın bir nedeni de gelişen teknolojilerin yüksek ramler istemesiydi. Benim şuan bu satırları yazdığım emektar bilgisayarım 512 MB ram ve 32 MB'ı ekran kartına gidiyor kalıyor bana 480 MB ram :D (fakirlik değil başka sebeplerden)

    Bu yüzden yeni dile geçemiyordum..

    Her neyse hocam. Geçen yaz PHP'ye geçtim. Aynı zamanda C# (Visual Studio 2005 ile :D) öğrenmeye çalıştım. İlginçtir ASP gibi milattan önce kalan ve sınırı ucu bucağı belli bir dil için 4 senemi vermiştim ancak bu ikisini birlikte 1 ayda bitirdim. (Bitirdim derken c#'ta IDE yazmak ve PHP iyibuPortalın şuanki halini yazacak kadar ilerledim)

    Hatta okadar hızlıydı ki (forumda hoş espirilere sebep oldu :D) daha framework template engine kavramlarını bilmeden PHP'de kendi classımı kendi template enginemi yapmışım :D Phpyi çok aşırı hızlı öğrendim.

    Sonra farkettim ki hocam (uzun lafın kısası) bu güne kadarki yeni yetme tecrübelerim bana şunları öğretti:

    - Tüm dillerin en temel mantığı aynıdır. (Bu diller PHP ASP.net kıyası ile c c++ c# delphi ruby gibi dillerin kıyasında geçerlidir. Makina dilleri olsun daha übertonik diller olsun bilgim yok)

    - Bazı diller performans bazı diller hızlı yazma bazı diller ise güvenlik açısında farklılık gösterir.

    - Bir dili en iyi en ince detayına kadar öğrendiğinde o dil sana her yönde yeter. Yetmediği bir yönü gördüğünde (ASP bana aynı anda çoklu işlem yapmada yetersiz gelmişti long polling ve non-time game uygulaması yapmak hedefimdi. anladım ki bir .asp sayfası bir kişi tarafından açıldığı sırada örneğin bu sayfada uzunca bir for döngüsü yapılıyorsa aynı kişi başka bir asp sayfasında başka bir işlem yapamıyor. cpu tavan yapıp iis öyle donuyor) başka bir dile geçmen ve o dili sökmen çok ama çok basit olacaktır.


    Özetle: Benim diploma falan nedir bilmeden eğitim öğretim görmeden edinmiş olduğum tecrübeye göre bir dilde dibine kadar zorlamak en doğrusudur. O dil sana yetmiyorsa diğer dile geçersin ve diğer dili öğrenmek çok vaktini almaz. Kendini kaldığın yerden geliştirmeye devam edersin. Ben web alanında iki dil arası geçişi tecrübe edindim ve bu sonuca ulaştım.

    Not: Bunların hiçbiri maddi kaygılar taşımayan hobi amaçlı uğraşlardır. İşin ciddiyetini bilmem etmem. Ve yaşımı da göz önünde bulundurun.

     


    iyibu! yeniden..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nessaj
    nessaj's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Mayıs/2010
    Erkek

    Programlamaya yeni başlıyorsan ve hangi dille başlıyacam acaba diye düşünüyorsan, hangi dille başlıyacağının önemi yok, başla gelecek vadeden biriyle (c#, java, python) hafif birşeyler öğrendikten sonra bulursun yolunu.

    Eğer varsa belli bir tecrüben birikimin vs, daldan dala zıplama, tek teknolojiye yoğunlaş ve devam et. Eğer kullandığın teknolojinin dinazorlaştığını görürsen de değiştirmekten çekinme.

    nessaj tarafından 01/Şub/14 22:55 tarihinde düzenlenmiştir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    csfrt
    csfrt's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Nisan/2013
    Erkek

    hocam önemli olan mantığı öğrenmek mesela object oriented ın mantığını çok iyi kavrarsan java da yazarsın c# da vb.net te yazarsın yada object oriented herhangi bir dili kullanarak proje geliştirebilirsin sadece syntaxlarına hakim olmak için bir süre geçmesi gerekecek o kadar.


    ruh eşi çok sıradan, bana suç ortağı lazım.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Haziran/2012
    Erkek

    Kısa cevap: Yapacağınız işe göre değişir. Başka bir deyişle kullandığınız dili zorunluluktan değiştirirsiniz.

     

    Uzun cevap: Artık sadece programlama dili bilmek yetmiyor (hiçbir zaman yetmiyordu fakat ülkemizin eski durumunda pek önemli değildi). Dilin yanında hedef platformu da iyi tanımalısınız. Kısaca kullandığınız dil değişiyorsa hedef aldığınız platform da değişiyor/değişecek demektir.

    Hayır, bir dili tam bile öğrenseniz, yakın yazım kurallarını kullanan başka bir dilde de (%90 ihtimal) zorlanacaksınız. Diller arasındaki fark yazım kurallarından ibaret değildir. Her dilin önerilen mantığı da oldukça önemlidir. A dilinin mantığı ile B dilinde yazarsanız B dilini tam verimle kullanmış olmazsınız aksine kod yükü gereksizce ağırlaşmış, bakımı zor uygulamalarınız oluşabilir. Tecrübe ile sabittir.

    Diğer yandan prosedürel programlamayı iyi bilirseniz: BASIC, C, PHP dilleri arasında geçiş yapmanız kolaylaşır (sadece kolaylaşır). Nesne tabanlı programlama yapmışsanız Delphi, Visual BASIC değişimi görece kolay olur. Nesne yönelimli programlamanın kurallarını iyi biliyorsanız Java ve C# arasında çok fazla zorluk yaşamazsınız ama o ana kadar C ile program geliştirip sonraki projeyi Java ile yapmaya kalkarsanız her tarafı static metodlar sarmış, kod satırı sayısı 5-10 kat artmış, Java'nın sunduğu güvenlik özelliklerinden bihaber, yine Java'nın sunduğu kütüphanelerin halihazırda yaptığı işleri yapacağını düşündüğünüz verimsiz uyarlamalarını kullanan uygulamalar oluşur ki o yazılım yazılmasa daha iyi bile olabilir:)

    Lafın kısası, zorunluluk haline dönüşene kadar iş yapmayı düşündüğünüz dil ve platformda uzmanlaşmaya çalışın. Mümkünse yapacağınız her işi uzmanlaşma başladığınız dilde yapın. Zorunluluk hallerini iyice düşünün, belki kullandığınız dil o işi yapmaya müsaittir. Tüm şıklara cevabınız olumsuzsa o zaman yeni bir dile geçin ya da yeni dili öğrenin. 

    Yazdıklarımdan şu sonuç kesinlikle çıkmasın: Bir dilde uzmanım, geri kalanı okumaya gerek yok. Hayır, aksine neredeyse tüm dillerin yazarı olmasanız da okuru olun. Örneğin C# kullanıyorsanız yeri geldiğinde PHP kodlarının ne iş yaptığını anlama ihtiyacı hissedebilirsiniz.


    Olaylara karışmayın!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CEO
    CEO's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Şubat/2009
    Erkek
    by_Tet bunu yazdı

    Vay amk sen neymişsin be abi.

    Birtek garajın eksikmiş abi senin ondan başarılı olamamışsın sen, benden söylemesi.

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DanLev
    DanLev's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 01/Temmuz/2007
    Erkek

    Selam dostum ben herkesin aksine Tek dilde uzmanlaş aga diyenlerdenim. 

    Kendimden örnek vermem gerekirse web tasarıma balıklama daldım. En kısa örneği 2008 yılında üniversiteye yeni gittiğim dönemde ki blog siteme tema yüklemek ve değiştirmek için müritlerden yardım istiyordum. Wordpress paneline bile yabancıydım. Hosting, domain, reseller, cpanel gibi kavramlar bana sirius galaksisi kadar uzaktı. 

    Birgün adını vermicem bir mürit ''hafız kafan her boka basıyor, az google'da arama yap amk'' dediğinde hırs bastı bana. önce .tk uzantılı bir domain aldım. Ücretsiz dağıtılıyordu. Yine deneme amaçlı ve uzun aramalar sonunda bedava host da buldum. Ancak ne yapacağıma dair hiç bir bilgim yoktu. 

    Aramanın gücüne inandım. TBT'de ki eski konulara bakarak, youtube'da how to make web site gibi aramalar yaparak gördüğüm her videoyu izledim vs. Tüm bunlara rağmen sikindirik wordpressi kurmam bile 3 gün sürdü. 2-3 ay sonra kendisinden çok şey öğrendiğim Hipokondriyak ile tanıştık. Hipo sayesinde Opencart deryasına balıklama atladık bu sefer :) 

    Yarım yamalak projeler geliştirip bunlarla ilgili yine yarım çalışmalar yaptık. 

    Bir süre sonra herkes işinde gücünde okulunda adam olunca herşeyi kendim yapmam gerektiğinin bilincine vardım. Dreamweaver'dan basit html siteler tasarlamaya açlıştım. Daha sonra yine basit CSS kodları ile düzenlemeler yaptım. Ucundan ucundan PHP kodları öğrendim vs.

     

    Şimdi web tasarımcı değilim ama profesyonel 0'dan yapılacak işler hariç, diğer web işlerimi kendim yapabiliyorum. 

    Şimdiki aklım olsa PHPde uzmanlaşmak isterdim...


    kontrol edebilir olduğum savaş, kontrolüm dışında ki barıştan her zaman daha iyidir...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mart/2008
    Erkek

    Hocalar Java ve php arasında syntax ve birazda mantık olarak fark çarpıyor gözüme.Şuan Javayı çok iyi bilmediğim için mi acaba bana böyle geliyor yoksa gerçekden mi böyle?

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tugberk
    Tugberk's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2009
    Erkek

    Yeniharman'ın da değindiği gibi, her dilin kendi pratikleri vardır. Eğer bir dilde uzman değilsen, developer olarak kabul edilmezsin, acı ama bu kadar basit.

    Linux'u C de uzman olan kişiler yazıyorsa, Wordpress'i de PHP de uzman olan kişiler yazıyor. Aksi halde böyle büyük çaplı projeler patlar giderdi.

    Şimdi yukarıda söylediğimden de ömrünüzü tek bir dille geçirin anlaşılmasın. Tabi ki birden fazla dilde uzmanlaşabilirsiniz ki olması gereken de budur bence, ancak bir dilde ciddi* boyutlarda bir proje yazacaksanız, o dilin pratiklerine muhakkak hakim olmalısınız, başka bir deyişle dilde uzman olmalısınız.

    Aslında bunu burda sormak yerine, ben X kişisi gibi olmak istiyorum, ya da Y şeyini geliştirmek istiyorum diye yola çıksan, X kişisinin, Y yi geliştiren kişilerin, her dilde hello world yazmayı bilen kişiler değil, kullandıkları dilde uzman olan kişiler olduğunu görürdün.

    Tekrarlamak gerekirse, bir dilde takılıp kalın demiyorum, ancak bir dilde ciddi* bir proje yapacaksanız, o dili tüm ayrıntıları ve pratikleri ile bilmeniz gerekir, benim görüşüm bu yönde.

    Tabi tam olarak ilgi alanını bulamamış kişilerin makul bir süre dilden dile atlamaları kabul edilebilir ve doğrudur ancak bunu tarz haline getirmek, bir'den fazla kişinin geliştirdiği projelerde, senin kodunun kabul edilmemesi, dolayısıyla senin kabul edilmemen, nihayetinde de hayal kırıklığıyla sonuçlanır.

    * Ciddi'den kasıt, hobi projesi olmayan, ticari-kurumsal-open source vb. projelerdir.

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKill
    DrKill's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Mart/2004
    Erkek

    Hocam Dilden dile atlamak bence saçmalık. Zira dilden dile syntax olarak atlamak ne kadar KOLAY olursa olsun(ki kolay aslında), gerek kütüphanelerindeki fonksiyonları, gerek yazım şartları, gerek teknolojileri anlamında atlamak bir o kadar ZOR.

     

    Bana kalırsa bir dili çok iyi derecede bilmek gerekir. Hatta bu kişi yazılımcıysa, kullanacağı sektördeki bir dili en ince ayrıntısına kadar çok iyi bilmeli + o dili kullanacağı teknolojinin altyapısını ve iletişime geçtiği teknolojileri çok iyi bilmesi gerekir.

     

    Ama bir dili çok iyi bilmesi demek başka dillere hiç bakmaması gerektiği anlamına gelmez. Yani bir JAVA'cı azda olsa C++ da bilmelidir, python da bilmelidir. Ama JAVA yı en ayrıntısına kadar bilmelidir.

    DrKill tarafından 02/Şub/14 15:39 tarihinde düzenlenmiştir

    Bu imzayı her gördüğünüzde 4gb kotanızın 0,00000358559191226959228515625 azalmaktadır. Bilerek ve istenerek bu imza yapılmıştır. Amaç kotanızı sömürmektir
Toplam Hit: 1812 Toplam Mesaj: 10