folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Robotlar Ve Yapay Zeka



Robotlar Ve Yapay Zeka

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    flybatwin
    flybatwin's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Mayıs/2008
    Erkek

    Herkesin çocukluğunda düşlediği bilim-kurgu fantezisi olan robotlar ve yapay zeka konusunda ne kadar ileri gidilmeli ve sinemanın ya da bilim-kurgunun bize anlattıklarını bir kenara bırakırsak bilimadamları yapay zeka konusunda ne diyor? Akıllı, düşünebilen ve kendi iradsi doğrultusunda karar verme yetisi olan robotlar teorik, pratik ve belki de en önemlisi etik olarak doğru mu?
    I Robot ya daBattlestar Galactica’nın gerçekleşmesi yakın mı?
    Öldürebilen Robotlar
    Popüler kültürün, özellikle de popüler  sinemanın en ikonik unsurlarından birisi robotlar. Günümüz sinemasındaUltrongibi modern efektlerle bezeli robotların dışında, her şey başlattığını söyleyebileceğimizTerminatorserisi yılalrdır bu konunun popülerliğini koruduğunun da göstergesi.
    Peki ne zaman titanyum alaşımlı iskeletinin üzerine sentetik insan derisi geçirilmişcyborglarlakarşılaşacağı ve bu robotlar ne zaman türümüzün devamlılığını tehdit edecek?
    Bunun için bir süre daha beklemeli ve bilim-kurgu sinemasının bu düşüncelerimizi tatmin etmesini ummalıyız; ancak herkes biliyor ki dünyanın askeri güçleri insanların cephelerdeki aktivitesini en aza indirecek platformlar üzerinde çalışıyor ve hedeflenen şey, insandan gelen verileri minimum tutarak bir gün hedefini kendi belirleyebilen savaş makinelerine yol açabilmek.
    Şu an için kendisini programlayan ya da komuta eden insandan emir almadan tetiğe basmayan robotlar muhtemelen uzak olmayan hatta yakın bir gelecekte geliştirilecek olan bir IFF(Identification Friend or Foe: Dost ya da Düşman Belirleme)sistemi ile namlusunu kime doğrultacağına kendisi karar verebilir hale gelecek.
    Geçtiğimiz günlerdeStephen Hawking’in de aralarında bulunduğu bir grup bilim insanının toplu olarak yaptığı uyarıda da belirttikleri gibi otonom silah sistemleri insanlığın varlığını tehlikeye atacak bir teknolojiye dönüşmeye çok müsait.
    Bilinç Meselesi
    Futurist Ray Kurzweil, bir  yayımladığı kitabında, insan zekasının bir modelinin2020 yılındageliştirileceğini söylemiş ve şu anki meselenin zihnimizin karmaşıklığı ve bu karmaşıklığın içinden çıkan bilinç olduğunu dile getirmişti ki, bilincin zihnimizi daha da kahale getirdiğiniz belirtmiş.
    Diğer taraftan Shadbolt, “bilincin ve farkındalığın kıvılcımı zihnimizin içinde bir yerlerde. Bunun nereden geldiğini bilmiyoruz. Sahip olduğumuz karmaşıklık bir şekilde bilincin ortaya çıkmasını sağlıyor." diyor. Sonradan kendisine sorulan soruya esprili şekilde cevap veren Shadbolt, toplumu en çok rahatsız eden noktanın ise yapay zekanın sadece10 yıl içindegelecek olması olduğunu söylemiş.
    Londra Imperial College’da Bilişsel Robotik Profesörü Murray Shanahan ise medyanın sürekli olarak insan zekasına yakın robotlar için sadece bilim-kurgu malzemesi olarak baktığını; ancak bu yapının yolda olduğunu, birkaç on yıl içinde buna erişeceğimizi söylüyor.
    Shanahan, “En büyük sorunumuz bilgisyar ya da robotlarımıza günlük hayata ve dünyaya dair bir algı veremiyor oluşumuz ve onları yaratıcı kılamıyor oluşumuz. Yaratıcılıktan kasıt elbette Picasso ya da Einstein seviyesinde değil; ama bir çocuk seviyesinde dünyayı algılayıp zekasını kullanarak yansıtmasını sağlayamıyoruz." diyor
    Robotlar Bizden Daha İyi Olacak, Bizim  Gibi Değil
    Terminator, I-Robot,Chappie, Ex Machina gibi filmlerde yaptığımız şey sürekli aynı hata. Biz yapay zekayı bizim gibi, bizim algımız gibi düşünüyoruz, insan bir bireymiş gibi; ancak malesef öyle olmayacak. Zekanın sınırlarınız zorlamadan önce hyal gücümüzün sınırlarını zorlamak zorundayız; çünkü zaten halihazırda milyarlarca insan zekası ve algısına sahip değil miyiz? Neden daha fazla insan yaratalım?
    Şu an bile yapay zeka bizim onlarca yıl önce hayal edemediğimiz biçimde gelişiyor; Google’ın sürücüsüz otomobili(hatta Google’ın kendisi)Cortana,simule edilebilen sinir ağları …
    “Eğer zekayı daha makine odaklı düşünürsek çok daha isabetli tahminler yapabilir ve ilerlemeyi hızlandırabiliriz.” diyor Profesör Alan Woodward veTuring testlerindenelde edilenlere göz atılmasına teşvik ediyor, “şu anda halihazırda aramızda çok zeki makinelerin olduğunu göreceksiniz”
    Şu anda robot bilinci konusunda çalışma yapan çok fazla disiplin var ve bunların her biri farklı bakış açısına sahip.Psikologlarinsan merkezli düşünmeye çalışırken hayvan psikolojisi üzerinde uzmanlaşmış olanlar farklı, nöropsikologlar farklı,fizyolojistlerfarklı açılardan konuyu ele alıyor.
    Şu an sahip olduğumuz yapay zeka örnekleri görev merkezli yapılar ve aslında temelde beyinsiz varlıklar; ama her geçen gün hayatımızı daha kolay hale getirmeye çalışıyorlar ve bir gün gerçekten zeki hale gelecekler.


    www.tekno50.com
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    insanin okuma hevesini öldüren bir yazi olmus tesekkurler :) biraz daha iyi formatlansa iyi olurdu


    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Ağustos/2005
    Erkek

    Hocam http://www.webtekno.com/bilim-haberleri/robotlar-ve-yapay-zeka-hakkinda-bilmemiz-ve-korkmamiz-gerekenler-h9613.html ' da gormussun C/P yapmissin? Yakismis mi?


    http://yigitdemirag.com
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2009
    Erkek

    Hocam iskelet, titanyum alasimi vs gec bunlari, onlar isin tatavasi.

    Gelecekte, oz farkindaligi olan, yaratici, insan ile esdeger ve hatta cok daha ileri yapay zeka gerceklesecek mi? Cevabim kesinlikle evet, en kucuk bir kuskum yok.

    Ruh gibi sonradan icat edilmis kavramlari bir kenara birakip tamamen bilimsel baglamda dusunursek insan beyni ve sinir sistemi fizik kurallari icinde calisan bir makina, dolayisiyla bilgisayar ortaminda emule edilebilir.

    Ancak bundan daha onemlisi (ve bence olacak olan da budur) insan beyninin calisma mekanizmasinin anlasilip birebir insan beynini emule etmek yerine cok daha guclu ve amaca ozel dijital beyinler gelistirmektir.

    Aerodinamigin ve ucmanin temel mantigini cozdukten sonra tonlarca yuk tasiyan binlerce kilometre ucabilen cihazlar gelistirdik, dogada bununla yarisabilecek bir kus var mi? Cunku doga en gucluyu en hizliyi en superi degil ortama en iyi uyum saglayani gelistirmek uzerine calisir, binlerce kilometre ucan tonlarca yuk tasiyabilen bir kusun var olmasinin doga icin bir anlami yok.

    Ancak insan icin boyle bir dert yok, benzer sekilde beynin calisma mantigini bir anlarsak, doganin urettigi en iyi beyin olan insan beyninden milyonlarca kat daha ustun beyinleri yaratabiliriz. Tabii bu da evrimin sonraki asamasi demek, bizden cok daha zeki ve biyolojik canlilarin aksine olum gibi bir sonu olmayan yeni bir tur.

    Ben bunu evrimin ve biyolojik yasamin sona ermesi olarak degil, evrimin dogal bir parcasi olarak goruyorum.


    What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ağustos/2015
    Erkek

    Nedense hep Yapay zeka/ Robotlar :D Neden ama ? :D Neden 


    Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ocak/2014
    Dişi
    unbalanced bunu yazdı

    insanin okuma hevesini öldüren bir yazi olmus tesekkurler :) biraz daha iyi formatlansa iyi olurdu

    +1

    Şuan ne görüyorsanız , muhakkak ellerindekinin birkaç alt modeli.

    Yani yapay zekada ilerlediklerini düşünüyorum.

    Çünkü ülkelerin strateji mantığı : " Geliştiğini göster ama ne kadar geliştiğini değil ".dir

     


    Sanmasınlar yıkıldık, sanmasınlar çöktük. Bir başka bahar için sadece yaprak döktük. (Mevlana)
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Mayıs/2007
    Erkek

    Dostum bu mevzulara çok meraklıyım ama metnin düzeni çok başarısız.

    Paragraflar, bölümler vs yapsan çok daha okunaklı ve anlamlı olur.

Toplam Hit: 1137 Toplam Mesaj: 7
robotlar ve yapay zeka