Sisteki Kirpi

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    whoobay
    whoobay's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Ekim/2003
    Erkek

     http://www.youtube.com/watch?v=ROGu3aCIVaA

    Merhaba müritler, ünlü bir anime filmi sizinde görmenizi istiyorum. 10 dakikalık bir video.

    Dünyanın en iyi animeleri arasında yer alan hatta en iyi animesi seçilen "Sisteki kirpi / Ёжик в тумане" 1975 yılında Rus canlandırmacı Yuri Norstein tarafından yapılmıştır. Bu animasyonun geçen onca yıla rağmen Rusya'da popülerliğini bir gram bile eksiltmiş değil. 2003 yılında Japonya'daki Laputa Animasyon Festivali'nde  dünyanın en iyi 150 anime filmi arasında birinci olmuştur. . İkinci film ise yine Norstein'in diğer anime filmi olan ve Nazım Hikmet'in aynı isimli şiirinden yola çıkarak yaptığı "Masalların Masalı / Сказка Сказок"'tur.

    Sisteki Kirpi anime filminde kullanılan canlandırma tekniği olsun, renk, doku, seslendirme olsun, müzik ve hayvanlar hepsi de harikulade.

    Norstein'in filmlerinde edebiyatı görsel ve psikolojik olarak başarılı biçimde sunuyor. Bu işi de aceleye getirmeden, ustalıkla ve sabırla yapmaktan da vazgeçmiyor. Film, görüldüğü gibi karmaşık bir düzene sahip değil, gayet yalın ve hayat üzerine kurulu. Kirpi her akşam yakın arkadaşı ayıya gidip reçel yer ve gökyüzündeki yıldızları seyreder. Yaşantılarındaki bu kare çok sıradan bir hale gelmiştir ki yolda ilerlerken neler konuşacaklarını bile ezberlemiştir. Ama o gece ayıya giderken beyaz bir at görür. Beyaz at ise yıldızlara bakmayı seçip yaşamayı es geçtikleri hayatın kendisidir. Kirpi ata ulaşmak isterken sislerin içinde kaybolur. Bu esnada hayatın tüm anlarını birer birer yaşar. Hem Mutluluk, hem heyecan, hem de korku. Ardından derenin üzerinde akıp gider. 

    Etrafımızda akıp giden hayatı, yıldızlara dalıp, bir ritüle bağlanarak kaçırmamalıyız ve onu bütün güzelliğiyle yaşamalıyız.

    Sisteki Kirpi anime filmi Sergey Kozlov'un aynı isimli masalından uyarlanmıştır. Kirpinin yaşadığı şaşkınlık, kendini içinde bulduğu durum ve sonrasında yaşadıkları kesinlikle üzerinde düşünülmeyi hak ediyor. Norstein bulduğu her fırsatta filmlerini elleriyle yaptığını vurgular.

    Kaynak: http://www.hergunbayram.com/2015/11/sisteki-kirpi.html

     


    Herşey kolaydır, bazen değil işte ∆
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Zork.
    torpedo_XL
    torpedo_XL's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Ağustos/2005
    Erkek

    Hocam anime ile animasyon aynı şeyler değildir.

    Büyük ihtimal aldığın kaynağın yanlışlığından kaynaklanıyor ama belirteyim dedim.


    Bilge insanlar konuşurlar çünkü söyleyecek bir şeyleri vardır. Aptal insanlar konuşurlar çünkü bir şey söylemek zorundadırlar. Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar. --Platon, Devlet                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Toplam Hit: 762 Toplam Mesaj: 2
anime sisteki kirpi