Sony Notebook Önerisi

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    O Şimdi Astek
    deja-vu
    deja-vu's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Aralık/2007
    Erkek

    opusdei bunu yazdı:
    -----------------------------

    deja-vu bunu yazdı:
    -----------------------------

    opusdei bunu yazdı:
    -----------------------------

    Konuya ilginize ve yardımlarınıza teşekkür ederim. Levano gibi markaları tercih etmiyorum. Sebebini henüz bende bilmiyorum. Sony her zaman daha kaliteli gelmiştir bana. Üstelik kullanan arkadaşlarım ve genel görüş olarak tavsiyeler "Sony kaliteli ama pahalı" olmuştur. Aynı özellikteki farklı markayı bende daha ucuza alabileceğimin farkındayım. Alternatif çok. nasılsa 3000 tl üzerinde para harcayacağım. Almışken dayanıklı, hafif, pil ömrü uzun, büyük olmayan,  3-5 yıl neredeyse sorunsuz, kaliteli ve yüksek performanslı bişey olsun isterim.

    İlgilendiğim Sony serileri S ve Z serileridir.

     

    Ek olarak;

    SSD hakkında oldukça az bir bilgim var ki bunu açtığım konuda sordum. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp lafını @swordfish e hatırlatmak isterim. Ayıp değilmi hocam kafa bulmaya kalkıyosun ? Senin bilgin olmayan bir konu hakkında bir soru sorsan biz de seninle kafa mı bulalım ?


    -----------------------------

    Hocam SSD nam-ı değer Solid State Drive(Katı Hal Sürücüsü) içinde mekanik hiç bir parça bulundurmamaktadır. Yani normal hdd lerdeki gibi bir kafa yok okuyan. Bir usb bellek düşün; ondan daha dayanıklı, biraz iri(normal hdd boyutunu geçmez) ama hız ve kapasite olarak 4-5 kat daha fazla. SSD ve HDD arasındaki fark sayısı fazla çünkü teknolojileri çok farklı ama ön plana çıkanlar söyliyim ben;

    Bilgisayarın hızlı açılır-kapanır

    Programlarına, verilerine çok çok daha hızlı ulaşırsın o yüzden baş ağrısı yapmaz.

    Bozulma ihtimali HDD ye göre daha düşüktür.

    En ve En olumsuz 2 yanı var;

    Kapasiteli çok düşük büyük olanlar 10.000 tl (evet onbin) ye kadar ulaşabiliyor.

    Fiyatları:)

    neden bu kadar pahalı?

    içerisinde mekanik hiçbir parça barındırmıyor ve üretimi henüz zor. Yaygınlaşamadı daha.

    ama SSD olan bir pc hızlı olur. Baya hızlı olur...

     

    Sony olayına gelirsek; Hocam kişisel tercihindir ama bu tercihten dolayı bilgisayar işinden çok çakmadığını çıkarabilirim(gücenme darılma olmasın:). Teknolojide her zaman en pahalısı en iyisi değildir. Madem o kadar para harcayaksın sana Apple öneririm ama tabi windowsa alıştıysan diyecek birşeyim yok ama inan bana sony o parayı 'hak etmiyor'. Gene de hayırlı olsun.


    -----------------------------

    Verdiğin bilgi için çok teşekkür ederim.

    Aslında ben debian işletim sisteminden şaşmam. 2. işletim sistemim de windowstur.

    Tabiki her zaman en pahalısı en iisi değildir. Apple tasarım olarak harika. Kabul ediyorum bunu. Ama işletim istemi benim ihtiyacımı karşılamaz. Bana göre değil. Mac lere windows kurmanın mümkün olduğunu biliyorum ama yinede nedense tercihim değil. İşletim sistemine kıl olmuşum bi kere. =))

    Sony kalitelidir. Bende biliyorum ki sony ürünleri gereğinden fazla pahalı. Ben onu yutdışından (japonyadan) daha uygun bir fiyata alacağım. Bi fırsat var elimde. değerlendirmeye bakacağım.

    Farklı bir sorum olacak: HDD ler bozulduğunda veri kurtarma yapılabiliyor. Aynı şey SSD ler için ne kadar mümkün ? Zorluk açısından  ?


    -----------------------------

    Saygılar o zaman :)

    şöyle bir yazı buldu hocam daha kesin bilgi vermek için;

    1. Sabit diskler mekanik bileşenler içerir. SSD’ler ise hareket eden bir parça içermez. Mobil cihazlarda kullanılabilmek adına sabit disklerde boyutlar 3.5 inçten 2.5 ince, hatta 1.8 ince kadar indirilebilir. Müzik çalarlardaysa 1 inç boyuta ulaşmış sabit disklerle karşılaşabilmek mümkündür. Sabit disklerde boyut azaldıkça hassaslık artar. SSD’lerde ise boyutla hassasiyet arasında bir orantı yoktur; SSD’ler her koşulda daha sağlamdır. 

     

    2. Sabit diskler dikey kayıt teknolojisinin günden güne geliştirilmesiyle sürekli olarak daha yüksek kapasitelerle kullanıcıların karşısına geliyor. Günümüzde SSD’lerin aynı hacimdeki sabit disklere göre bariz bir kapasite avantajı var. Yeni dedikodulara göre farkın önümüzdeki günlerde yine SSD lehine olması bekleniyor. 

     

    3. Sabit disklerin mekanik bileşenlere sahip olduğundan daha önce de bahsetmiştik. Modeline göre 4200, 5400 ya da 7200 devirle dönen disklerin 10.000 ve 15.000 devirli uç modelleri de var. Dönüş hızı ve plaka sayısının fazlalığına göre sıcaklık yer yer 60 dereceye kadar ulaşabiliyor. SSD’lerse düşük gerilim ihtiyaçları ve mekanik aksam içermemeleri nedeniyle neredeyse hiç ısınmazlar. 

     

    4. Masaüstü bilgisayarlarda tercih edilen 3.5 inçlik sabit diskler bugün 700 gram ağırlığa ulaşabilmekte. Dizüstü bilgisayarlarda tercih edilen 2.5 inç yapısındaki disklerse 100 ile 120 gram arasında değişen ağırlıklara sahipler. Aynı boyutlardaki bir SSD, benzer kapasiteler sunmasına karşın neredeyse üçte bir ağırlığa sahiptir. 

     

    5. Dizüstü bilgisayar sabit diskleri uyuma sırasında oldukça düşük enerji tüketirler. Söz konusu değerler bir SSD’nin tam verimle kullanılırken ihtiyaç duyduğu enerjiyle birbirine yakındır. Dizüstü bilgisayar diskleri özellikle okuma/yazma ve rastgele arama yaparken ciddi anlamda enerji tüketir. Dolayısıyla dizüstü bilgisayarlarda SSD tercih etmek batarya ile çalışma süresini de olumlu etkiler. 

     

    6. Sabit disklerin motorları diske enerji gelmesiyle birlikte gürültü üretmeye başlar. Tabii gürültünün asıl kaynağı sadece motor değildir. Okuma ve yazma işlemleri sırasında kafa disk yüzeyi üzerinde hareket eder ve çeşitli temaslarda bulunur. Halk arasında “tıkır tıkır” olarak adlandırılan mekanik sabit disk seslerine SSD’lerde rastlanmaz. 

     

    7. SSD’ler sabit disklere oranla kat kat daha performanslıdır. Günümüzde standart bir masaüstü bilgisayar diski saniyede 90 MB, dizüstü bilgisayar diski ise 50 MB okuma seviyesine ulaşabilmektedir. Standart bir SSD’de ise okuma hızı saniyede 200 MB seviyesindedir. (Sandforce kontrolcülü SSD'lerde ise bu değer 285mb!) Söz konusu değere masaüstü bilgisayar disklerinden 3 tanesinin RAID 0 performansıyla anca ulaşılabilir. 

     

    8. Üretici firmalar sabit disklerine genelde 2 ile 5 yıl arasında değişen garanti sağlarlar. Bazı SSD’lerde bu süre “ömür boyu”dur. Nedeniyse firmaların SSD teknolojisine olan güveninden kaynaklanıyor. Sisteminizde elektriksel bir aksaklık olmadığı sürece SSD’lerin bozulması mümkün değildir. Sabit disklerse elektriğe ve çalışırken sarsılmaya karşı oldukça hassaslardır. 

     

    9. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda IDE arabirimi artık çağdışı kaldı. Her iki platform için de sabit diskler artık SATA olarak üretiliyor. Yine de IDE olarak tek tük bazı alternatiflerle karşılaşabilmek mümkün. SSD’lerde tüm modellerde –özel olan birkaç alternatif dışında- bağlantı seçeneği SATA. Kimi modellerde SATA’nın yanı sıra usb 2.0 bağlantısını görebilmek de mümkün oluyor. 

     

    10. Boyutlarında istenildiği gibi oynanma yapılabilen SSD’ler dizüstü bilgisayarlarda yer alan Express Card gibi arabirimlere ya da masaüstü bilgisayar anakartlarındaki PCI Express yuvalarına uygun tipte üretilebiliyorlar. SSD teknolojinin tek dezavantajı biraz yüksek olan fiyatı. İçerisinde bulunduğumuz yıl fiyatların çok daha makul seviyeye geleceğini umuyoruz. 

     

    Veri kurtarmada da daha verimli olacağı kanısındayım bir HDD ye göre. Ama bu benim fikrim zaten bir tane 120 lik alıcam yakında sistem için lazım :)


    Almanya Fatihi
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    opusdei
    opusdei's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 15/Haziran/2010
    Erkek

    Eyvallah deja-vu hocam

     


    opusdei | ツ Ego sum qui sum | Travelmate, Gourmet, Funny, Unlimited, Enjoy life, uploading...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    musdawdaf
    musdawdaf's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ağustos/2006
    Erkek

    opusdei bunu yazdı:
    -----------------------------

    Eyvallah deja-vu hocam

     


    -----------------------------

    madem debian kullanıyorsun thinkpad x1 carbona baktın mı hocam hic?

Toplam Hit: 2176 Toplam Mesaj: 24