folder Tahribat.com Forumları
linefolder Database - Veritabanı
linefolder SQL Server İle MS Access Arasındaki Farklar



SQL Server İle MS Access Arasındaki Farklar

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    r3dros
    r3dros's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Temmuz/2005
    Erkek
    SQL Server ile MS Access Arasındaki Farklar

    Bu yazının konusu hangisinin üstün olduğunu göstermek olmadığı gibi yazıyı okurken "her zaman şunu kullanmalısınız!" şeklinde bir ifade görmeyeceksiniz. Çünkü her ne kadar SQL Server daha güçlü bir sistem olsa da bizim ihtiyacımız basit ve ucuz bir yazılım olabilir. Konuyu teknik olarak ele almaktansa(sayısal değerler, syntax(sözdizimi) farklılıkları v.s.) çeşitli sorulara cevap aramaya ve iki aracın kullanım yerlerini incelemeye çalışacağız. Ayrıca değineceğimiz konular bu uygulamaların farklı versiyonları için kıyaslama arzetmemektedir.

    Aslında bu iki aracın kullanım yerleri birbirinden o kadar farklılık göstermektedir ki tam bir kıyastan söz etmek zordur. Konuyu bu şekilde bir başlık altında ele almakta tartışılabilir. SQL Server ile Oracle arasındaki farklar yazılabilir, SQL Server ile Sybase ASE arasındaki farkları yazılabilir ama SQL Server ile Access arasındaki farklar denince sanki ikisi de aynı şeyler için tasarlanmış ve eşdeğer nitelikler kıyaslanıyor anlamı çıkıyor.

    Esneklik, Güvenlik ve Güç

    SQL Server enterprise sistemler için tasarlanmıştır. Çok kullanıcılı, güvenliğin ön plana çıktığı, çok katmanlı(multitier) uygulamaların çalıştırılacağı sistem, SQL Server gibi güçlü ve esnek bir yapı üzerine kurulmalıdır. Access, MS Office paketi içerisinde gelen bir uygulamadır. Gelişmiş veritabanlarının birtakım özelliklerini barındırır, küçük bir işletmenin çeşitli ihtiyaçlarına cevap verir fakat bir noktadan sonra yetersiz ve sınırlı kalır.

    Tabi çok önemli olan bir nokta var. SQL Server'ı tablolardan, indexlerden, SQL sorgularına karşılık veren bir servisten ibaret görmemek lazım. Çünkü bunların da ötesinde Data Warehouse (OLAP:Online Analytical Processing ), raporlama, jobs, replication (kopyalama), backup (yedekleme) gibi birçok servisi bulunmaktadır. Asıl farkları bunlar teşkil etmektedir.

    Fiyat ve Maliyet

    Daha kapsamlı bir yazılım olmasından dolayı SQL Server'ın lisans ücreti her halukarda daha yüksektir. Sunucuya bağlı kullanıcı sayısına göre lisanslama yapıldığından daha büyük bir işletmede daha büyük fiyatlar ortaya çıkmaktadır. SQL Server bilmek bir deneyim gerektirir, bu sebeple bakım maliyetleri yüksektir. Access zaten MS Office beraberinde geldiğinden ekstra bir ücreti yoktur.

    Yönetilebilirlik ve Performans

    SQL Server detaylı bir birikim gerektiren kompleks bir yapıdır. Her yönüyle hakim olmak uzun süreçli bir eğitim çalışması gerektirir. Gerekli bilgi donanımına sahip olduktan sonra SQL Server her ihtiyacınızı karşılayabilecek bi sistemdir. Access ise bir ofis programı niteliği taşımaktadır. Basit bir SQL bilgisinin yanısıra hazır wizard'lar kullanarak çoğu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Yönetimi ve kullanımı kolaydır fakat depolanan veri büyüdükçe performans problemleri ortaya çıkar.

    Bir projenin başındaysaysanız ve bu iki platformdan birini seçmek durumunda kaldıysanız veya veritabanı adına birşeyler öğrenmek istiyorsunuz ve hangisini kullanmalıyım gibi sorulara cevap arıyorsanız yukarıda bahsedilenleri değerlendirdikten sonra dahi bir sonuca varamayabilirsiniz. Çünkü büyüklüğün, karmaşıklığın ve ihtiyaçların miktarını belirlemek gerekir. Bunun için genel bir ölçü şöyle konulabilir; eğer geliştirilecek olan uygulamalar çok sayıda kullanıcı tarafından erişilecekse, her geçen gün hızla artan veriler söz konusu ise SQL Server kullanmak kaçınılmazdır. Mesela bir e-ticaret sitesi, bir ERP(Enterprise Resource Planning) uygulaması, Tedarik Zinciri Uygulaması(Supply Chain Aplication) gibi.. Access ise küçük sayılabilecek bir takım uygulamalar için kullanılmalıdır. Örneğin basit bir muhtarlık uygulaması veya emlakçı uygulaması gibi..

Toplam Hit: 3597 Toplam Mesaj: 1