Sunucu Barindirmak

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    freeline
    freeline's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 30/Eylül/2005
    Erkek

    sunucu kiralamak yerine sunucuyu satin alirsam( fiziksel ) ne gibi sorunlarim olur yada nelere dikkat etmeliyim yoksa hic bulasmamalimiyim 


    aklın yolu birdir
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Eylül/2005
    Erkek

    Özel bir sebebin yoksa sunucu satın almanı çok önermem; satın alarak barındırdığın sunucuların donanımsal sağlığı, bozulduğunda değiştirilmesi ve donanımsal upgradinden sen sorumlu olursun.

    Sanal veya kiralama modelindeyse bunlar firmaya ait olur, çıkmak istediğinde kolayca çıkabilir veya başka ürüne geçebilirsin.


    Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    freeline
    freeline's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 30/Eylül/2005
    Erkek

    uzun süreli bi sunucuya ihtiyacim var ve aylik para ödemektense bir defa ödemek mantikli geliyo 250 mbit internetim var bende neden olmasin diye düsündüm ama artilari eksileri nelerdir tecrübeli arkadaslar yazarsa ona göre karar verebilirim 


    aklın yolu birdir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LevhiMahfuz
    LevhiMahfuz's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Temmuz/2015
    Erkek

    Merhabalar,

    @sandman donanımsal tarafını zaten değerlendirmiş ben bir kaç ek yapayım. 

    Üzerinde koşacak servislerin hassasiyetini bilmiyorum ancak hassas bir durumu varsa kendi lokasyonunda barındırmanı önermem. Sıcak hava, tozlu ortam, elektrik git gelleri bu arkadaşların en büyük düşmanı. Bunu yazarken evinde ya da ofisinde jeneratörsüz ve sistem odası gibi ayırılmış bir alanın olmadığını varsayarak yazıyorum. Lokasyonlarda sık sık modemin yanına konulmuş ve normal bilgisayar muamelesi gören cihazların bozulduğunu görüyoruz. 

    İklimlendirme ve temizlik açısından (temizlik derken çok titiz bir ortamdan bahsetmiyorum yanlış anlaşılmasın, T3 veri merkezlerinin bile çoğunun girişinde yalnızca ayakkabalarınızla basmanız gereken ve tozu alan yapışkan bantlar kullanılıyor) şartlar sağlandıysa maliyetleri konuşabiliriz. Kaba olarak 7/24 çalışması ve klimamızın buna bağlı olarak çalışması durumunda yakacağı elektrik 600-1000 TL/Ay civarında olacaktır (klimanın gücü, tercih edilen sunucu powerları v.b. etkenlere bağlı olarak). Çalıştırılması gereken yedek ünitesi v.b. donanımları, gerekiyorsa Windows lisansı gibi ek ürünleri hesaba dahil etmiyorum. Bunun üzerine birde sahip olma maliyetini ekliyoruz. 

    Aynı özelliklerde cloud ortamdan kiralama yapıldığında, sahip olma maliyetimiz ortadan kalkarken donanımdır, yedektir (çoğu sağlayıcıda), bakımıdır uğraşmıyorsunuz. Diğer yandan 250 Mbit hattınız var ancak simetrik mi? Örneğin Download 250 Mbit ama Upload ne kadar? Veri merkezlerinin genelinden kiraladığınız sunucularda simetrik olarak hat alıyorsunuz, hız derdiniz kalmıyor.

    Daha önemlisi, 600 TL'ye veri merkezi ortamından kiralayabileceğiniz bir sunucunun sahip olma maliyeti (sıfır ürün için) oldukça yüksek olacaktır (malum dolar). 

    Sunucunun ne için gerekli olduğunu bilmeden bunları yazdım. Ben kenara koyayım muhasebem çalışsın, elektrikte zaten stabil gitmiyor, bari benim olsun diyorsanız alın. 

    Ufak tefek web sitelerimi koyayım elimin altında olsun, kapansa da olur diyorsanız alın. 

    Bu zaten development sunucusu olacak, takılsın ofisin kenarında derseniz ikinci ele yönelin alın. 

    Ancak, yukarıda ki şartları sağlayan bir ortamınız yoksa ve hassas veri ( örnek e-ticaret sitesi, sürekli erişimi olması gereken servisler ) bulunacaksa kesinlikle veri merkezi ortamına yönlenmenizi öneririm. 

    Başka sormak istediğiniz bir konu varsa bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım, umarım anlaşılır olmuştur.

    Hoşçakalın.

    Küçük bir update : Ek bir seçenek sunucunuzu alıp co-location hizmeti almak. Bu şekilde elektrik, hat ve iklimlendirme maliyetlerini ödeyerek (ortalama 300-500 TL aralığında) kendi sunucunuzu veri merkezi ortamında barındırabilirsiniz.

    LevhiMahfuz tarafından 26/Ara/19 21:51 tarihinde düzenlenmiştir

    Uçamıyorsan, koş. Koşamıyorsan, yürü. Yürüyemiyorsan, sürün. Ama yerinde durma!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick üstü yazısı.
    uguraba
    uguraba's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Eylül/2005
    Erkek

    Eğer uzun süreli alım/kiralama yapacaksan, spot sunucular için teklif oluştur. Normale göre düşük fiyatlar ile alman mümkün.


    Vir sapit qui pauca loquitur.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    freeline
    freeline's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 30/Eylül/2005
    Erkek

    anladigim kadariyla ticaretini yapmicaksam böyle biseyede gerek  yok diyorsunuz


    aklın yolu birdir
Toplam Hit: 1876 Toplam Mesaj: 6
sunucu tavsiye