The Imitation Game: Enigma

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2005
    Erkek
    AMpul bunu yazdı

    Turing, steve jobs ile birlikte bilgisayar alaninda en abartilmis insanlardan birisidir. Muhtemelen sebebi ibne olmasi ve intihar etmesi. Filmi izlemedim, izlemeyi de dusunmuyorum, birazcik computing history bilen insan, modern bilgisayarlara turing'in etkisinin 0 oldugunu bilir. Steve jobs'un katkisi bile turingden fazladir.

    ------------------------------

    Turing's former Cambridge tutor and leader of the wartime Colossus development at Bletchley Park, Prof Max Newman, described him as "one of the most profound and original mathematical minds of his generation".

    And yet, when asked what influence Turing's On Computable Numbers paper had in the early days of computer design, Newman replied: "I should say practically none at all."

    edit: http://www.bbc.com/news/technology-18327261

    ------------------------------

    Turing'in 1936 da yayinladigi makalesinin bilimsel cevre tarafindan bilinmeye baslamasi 1960 civarlarindadir ki bu donemde, digital computer zaten yaygin ve populer, hatta fortran gibi yuksek seviyeli diller bile var.

    Zuse, von neumann gibi adamlar varken, bu adamin goklere cikarilmasina uzuluyorum.

    Hoca Turing'e etkisi yok denirse haksızlık edilmiş olur. Evet. Bugün evlerimizdeki modern bilgisayarlar Von Neumann mimarisini (kısmen Harvard mimarisiyle beraber) kullanıyor. Ancak Turing'in katkısı pratikte olmasa da teoride bilgisayar bilimlerinde hala kullanılıyor. Ayrıca Von Neumann'ın Turing'i yakından tanıdığı ve yayınladığı çalışmadan haberdar olduğu (http://www.turing.org.uk/sources/vonneumann.html) biliniyor.

    Turing'in özellikle decision problem konusundaki katkısıyla, bazı  problemlerin (örn. (meşhur) halting problem) çözümünün imkansız olduğu kanıtlandı. Kendisinin bilgisayar biliminin sınırlarında dolaşan çalışmaları, pek çok insanın devridaim makinesi ararcasına çözümü olmayan problemlerde kaybolmasının önüne geçmiş oldu. Bunu belki bir başkası da ilerki yıllarda yapabilirdi ancak bu her bilimsel çalışma için geçerli. Boşa geçmemiş her zaman kıymetlidir.

    Bunun yanında Turing'in modeli hala (teorik) bilgisayar bilimlerinde kullanılıyor. Pek tabii ki, Lambda Calculus da var. Ancak kullanımı yerine göre değişiyor. Turing'in evrensel makinesi daha low level kalırken, Lambda Calculus high level. Onu geliştiren de Turing'in hocası Church zaten. Turing Makinesi ve Lambda Calculus birbirine eşit güçte, birbirini simüle edebilecek kapasitede. Ancak hocası hali vaktiyle sadece matematiğe formal katkıda bulunmayı amaçlamışken Turing'in bu yönde ilerlemesi, Turing'in hesaplayan makine ideali ve yapay zekaya düşkünlüğü bu konuya onun yatkınlığının olduğunu gösteriyor. Ancak birbirlerinden de etkilendikleri de kesin tabii. Zaten bilim de bu şekilde gelişiyor. Kurt Gödel'in de Turing üzerindeki etkisini gözardı etmemek gerek tabii.

    "O dönem çalışması meşhur değildi. Dünya çapında bilinmiyordu, etkisi yoktur" diye bakmamak lazım. Zira sadece Cambridge Üniversitesi'nde bilinen bir çalışma bilimin geleceğinde rol oynayabilir. Zira bilim dünyasının en önde gelen ve bilime yön verebilecek düzeyde isimlerinin toplandığı bir yerde yayınlanan çalışmadan etkilenip bilimin kaderini etkileyenler olabilir. Örneğin, Neumann visitor professor iken Turing ile tanışan bir isim.

    Evrensel Turing Makinesi, sınırsız bellek ihtiyacı duyduğundan teoride yaşayan, sınırlandırılmış varyasyonları da pratiğe uygun olmayan bir makine. Neumann'ın mimarisi ise tamamen pratiğe yönelik hazırlanmış çalışma. Ancak ondan önce de Harvard Mimarisi vardı. Neumann'ınki daha basit ve pratik olduğundan benimsendi. Duruma bağlı olarak günümüzde mikroişlemcilerde, özel bilgisayarlarda Harvard tercih ediliyor. Zira Neumann'da kod ve data aynı yerde tutulduğundan bottleneck ciddi performans sıkıntılarına sebep olabiliyor. Kod ve datayı bir arada tutmanın avantajı da var dezavantajı da. Ancak Harvard'tan da caching sistemi için faydalanılıyor. Yani bir bakıma biri diğerinin eksiğini tamamlıyor. Bugün evdeki bilgisayarlarda her ikisinden de faydalanılıyor. Fakat Neumann'ın mimarisinin bugüne kadar gelmesinin en önemli sebebi, bir yerden böyle başlandığı için böyle gitmesi, kısaca geçmişe olan bağımlılık. "Biz yeni ve daha iyi bir mimari tasarladık, evlerde alın bunu kullanın" demek bu saatten sonra çılgınlık olur. En azından böylesine cesur bir adıma henüz dünya hazır değil.

    Son olarak geleceğim nokta şu ki, amacım bilgisayarın babası Turing ya da Neumann'dır demek değil. Algoritma'nın babası El-Harizmi'den Ada'ya sayısız insanın çalışmalarının ürünü.  Neumann'ın da ne kadar üstün kabiliyetlere sahip bir insan olduğu biliniyor. Zaten yaptığı çalışmanın da Turing'in makinesi ile pek bir alakasının olduğu söylenemez. Ancak Turing'in ideallerini farklı bir boyutta ele almış olabilir ya da en ufak bir alakası olmasa bile en azından Turing ile bilgisayar biliminde yollarının kesiştiği kesin.

    Turing belki Neumann'ın daha ötesinde bir isim değildi ancak katkısı sıfırdı demek haksızlık olur. Bununla beraber, bir gerçek var ki, yarın Von Neumann mimarisi değiştirilebilir ancak Turing'in çalışmaları bilgisayar var olduğu sürece olacak.

    anonim6918524 tarafından 24/Nis/15 03:07 tarihinde düzenlenmiştir

    λ
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FOXXLY
    FOXXLY's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Haziran/2006
    Erkek

    ilk fırsatta izleyecem. firex maşallah yine döktürmüşsün :)


    kelimeler albayım bazı anlamlara gelmiyor.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2005
    Erkek
    FOXXLY bunu yazdı

    ilk fırsatta izleyecem. firex maşallah yine döktürmüşsün :)

    İzleyip 720pindir'e de koy hacı :)) Güzel film.


    λ
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Sherlock.
    r10aldinho
    r10aldinho's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Eylül/2008
    Erkek

    az önce izledim, güzel bir film olmuş.

    izlemeyen varsa tavsiye ederim.


    İlk batışını ben gördüm güneşin, Gün dönümüne sen yetiştin, Kaptanı benim bu geminin, En son ben çıkarım, Panik etmeyin ___________________________________________________________ iletisim: www.tahribat.com@gmail.com
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TOMBLACK
    TOMBLACK's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ekim/2014
    Erkek

    izledim pek beğenmedim

Toplam Hit: 1977 Toplam Mesaj: 16