folder Tahribat.com Forumları
linefolder Network - İnternet
linefolder TİB, ESB Ve Mahkeme Kararıyla Engellenen Siteler Hk.



TİB, ESB Ve Mahkeme Kararıyla Engellenen Siteler Hk.

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Balyoz99
    Balyoz99's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Ocak/2010
    Erkek

    Merhaba mürit&mürideler,

     

    Konuyu ESB ve mahkeme kararıyla erişimleri engellenen siteleri tartışmak amacıyla açtım.

     

    Bildiğiniz gibi 19 Mayıs 2014 itibariyle Erişim Sağlayıcıları Birliği(ESB) kuruldu ve tüm servis sağlayıcılar zorla üye yapıldı. [1] [2]

    ESB'nin kuruluşu sürecinde servis sağlayıcıların kuru kalabalık kısmı enerjilerini 5651 sayılı kanunda yapılan düzenlemelerin iptali için harcamak yerine tüzüğü kim hazırlayacak tartışmasına girdi. Telkoder ve bir grup bağımsız servis sağlayacının tartışmalarla hazırladığı tüzükler yerine oldu bitti usülü ile BTK'nın tüzüğü seçildi.

     

    ESB'nin kuruluş amacı mahkemeler ve TIB tarafından gönderilen internet erişim yasaklarını(URL bazlı filtreleme gibi) hızlı bir şekilde servis sağlayıcılara uygulatmak. [3]

    Türk Telekom çeşitli amaçlarla yaklaşık 2 yıl kadar önce kendi networkünü internet trafiğine müdahale edebileceği hale getirmişti. Yerel seçimlerden önce popüler public dns'lerin engellemesi gibi yasadışı veya yasal kararları uygular durumdaydı. 5651 sayılı kanunda yapılan değişikler sonrasında diğer servis sağlayıcıların da TT gibi trafiğe müdahale edebilmesini zorunlu hale geldi.

    Bu durumun servis sağlayıcılar için ekstra iş yükü ve maliyete sebep olduğu, servis sağlayıcıların kullanıcı trafiğine müdahalesinin sakıncaları hakkında birçok haber yapılmıştı. Birliğin kurulduğu 19 Mayıstan bu yana TTNET dahil birçok servis sağlayıcı ESB'nin kendilerine ilettiği kararları uygulayabilir hale geldi.

     

    Sistem şu şekilde çalışıyor;

    Kurum yada kişiler internette beğenmediği,kaldırılmasını istediği içerik hakkında mahkemeye başvuruyor. Mahkemeler hızlı bir şekilde davayı görüyor ve aldığı kararı ESB'ye gönderiyor. ESB ise kendisine gelen kararları servis sağlayıcılara ileterek mahkeme kararında belirtilen içeriğe erişimin engellenmesini sağlıyor.

    TİB'in doğrudan engelleme kararı alması ise haberlerde geçenden biraz farklı. Özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği durumlarda doğrudan TİB'e başvurarak 36 saatlik tebiri karar aldırabiliyorsunuz. TİB'e başvurduktan sonra ilk adresiniz mahkeme olmalı çünkü bu seçenek sadece mahkemelerin karar alma sürecinde mağdur olmamanız sunuluyor.

    http://www.ihbarweb.org.tr/ohg/

    Kasetlerinizin internete düşmesi, resimlerinizin sızdırılması, internet üzerinden size karşı karalama yapılması vs.(geçen gün bi müridenin açtığı konudaki gibi) durumlarda önce TİB'e sonra mahkemeye başvurarak mağduriyet büyümeden önüne geçmek mümkün.

     

    İşin istenen kısmı gayet güzel bir şekilde yürüyor ancak birçok noktada yetki ve ifadelerin ucu açık bırakıldığından internetin, iletişim özgürlüğünün ve erişim güvenliğinin içine sıçılmasına musait bir ortam oluşturuldu.

     

    1- ISP'ler altyapılarına entegre ettikleri cihazlar ile kullanıcıların tüm trafiğine müdahale edebilir hale geldi. Bu müdahalenin sınırı hayal gücümüz. Başta Türk Telekom olmak üzere ISP'lerin yasal prosedürün dışında iznimiz olmadan internet trafiğimizi izlesini, kayıt altına almasını veya sakladığı verileri keyfi ve ticari olarak kullanmasına BTK/TİB dahil hiçkimse engel olamayacak durumda.

     

    2-Mahkemeler hızlı karar almaya başladı. Hakim ve savcıların internet hakkındaki bilgi seviyesi içler acısı. Hakimler hukuki usüle uygun olarak açılan davalarda çatır çatır erişim engelleme kararı alıyorlar. BTK/TİB/ESB veya ISP'lerin hiçbiri çıkıp "bu sebepten erişim mi engellenir, yapacağınız işi skeyim" demiyor/diyemiyor.

    Saçma sapan sebepler sitenizin sayfası, facebook profiliniz veya tahribattaki postunuza engel gelebilir. Yeterki başvuran usülene uydursun.


    Örnek olarak artık ülkemizde domaini ilk gelen alır kuralı geçerli değil. Canı sıkılan bir vatandaş gidip tahribat'ı marka olarak tescil ettirdikten sonra marka imajımı zedeliyor diyerek tahribat.com'u kapattırabilir. Aynı durum .com'u kaptıran şirketler için de geçerli. Hakim amca nereden bilsin domain işini :)

    Bazı mahkeme kararlarında şu şekilde linkler var:

    https://www.google.com.tr/search?q=tahr%2Cbat&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&channel=nts&gfe_rd=cr&ei=O24YVLDkFIWh8wewn4CIBQ#safe=off&rls=org.mozilla:tr:official&channel=nts&q=tahribat&spell=1

     

    Ne düşünüyorsunuz bu konular hakkında?


    arbeit macht frei
Toplam Hit: 1162 Toplam Mesaj: 1