folder Tahribat.com Forumları
linefolder Elektronik / Embedded / Mobil Cihazlar
linefolder Transistör İle Flip Flop Yapımı [?]



Transistör İle Flip Flop Yapımı [?]

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pSkpt
    pSkpt's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Aralık/2010
    Erkek
    unbalanced bunu yazdı

    soruya tam açıklık getirilmemiş sanırım, dilimin döndüğünce anlatmaya çalışayım

     

    1- hangi ledin ilk başta yanıp yanmayacağı bilinmez, bu malzemelerin toleransına bağlıdır. mesela dirençler alınırken sondaki renk (altın gümüş v.s.) +- %5-10 tolerans gösteriyor. Bu sebepten dolayı ikinsinden biri öncelikli olur. İlk başta aynı anda olmamasının sebebi tolerans farklılığıdır. Isis gibi simulatör programlarında ideal direnç kullanıldığı için göz ardı edilmiştir muhtemelen. 

    Neyse, şimdi bu devrede transistörler anahtarlama elemanı olarak kullanılmıştır (ayrıca akım yükselteci olarak da kullanılabilir), Ortada her hangi bir gerilim söz konusu değilken, kondansatörlerin uçları kısa devredir, ve kısa devre demek idealde sıfır dirençtir yani sonsuz akım demektir. Yani ilk anda gerilim verildiğinde üstünden sonsuz akım geçer. Transistör anahtarlama elemanı olarak kullanıldığı için Beyz'e gerilim geldiğinde Kollektör ve Emiter arası kısa devre olur (bir nevi switch olarak düşünebilirsin) bu sayede ledinin negatif tarafı şase ile buluşur ve led yanar.

     

    Farzedelim ki ilk anda D1 ledin yansın, bunun anlamı şudur, gerilim ilk verildiğinde C3 kondansatörü kısa devredir (yukarda anlattım) ve dolmaya başlar, transistörlerin iletime geçmesi için (yukarıda açıkladım) belirli bir eşik gerilimi vardır, silisyum yapılılarda 0.7 volttur (genelde silisyumlu transistörler kullanılır), C3 kondansatörü bu değeri  Q1 transistörünün beyz ine verdiğinde Q1 transistörü iletime geçer ve collector-emiter arasını kapatarak (kısa devre) D1 ledinin yanması sağlanır. Bu arada C3 kondansatörü boşalmaktadır, ve aynı zamanda C1 kondansatörü şarj olmaktadır. C3 kondansatörü boşaldığında (0.7 voltun altına düştüğünde) Q1 transistörü kesime gider ve D1 ledi söner. C1 kondansatörü eşik gerilimine ulaştığında Q2 transistörünü iletime sokar ve D2 ledi yanar. Aynı şekilde C1 kondansatörü de deşarj olur ve eşik gerilmi altına düştüğünde Q2 kesime gider. Sonra tekrar Q1 iletime gider.. Bu şekilde döngülü biçimde devam eder.

     

    2- kondandastörlerin kapasiteleri arttıkça daha uzun sürede şarj ve deşarj olurlar. Haliyle kapasiteleri arttırınca ledler daha uzun süreli yanar ve söner. Daha hızlı yanıp sönmesi için kapasiteyi azaltmak, yavaş yanıp sönmeleri için kapasiteleri arttırmak gerekiyor.

    Ayrıca isis deki simulatöre çok güvenme, ideal malzeme üzerinden hareket ediyor. Gerçek devrede yaptığında şaşabilir bu süreçler. Çünkü bir kaç etken daha giriyor. 

    Ne kadar süre ledlerin yanacağını hesaplamak için zaman sabiti hesaplaması yapman gerekiyor. Üstte bir arkadaş formülü vermiş zaten..

     

    kolay gelsin

     

     

    hocam klavyene sağlık transistörü o kadar güzel anlatmışsın ki hocadan öğrenmediğim şeyleri öğreniyorum, çok sağol. :)


    İmza...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    benim bi hocam derdi hep, transistörü bilmeyen elektronikçi olamaz diye :) o yüzden transistöre takıntılıyım. Eskiden çok iyiydim transistörler konusunda, aklına gelebilecek her türlü şeyi çözerdim transistörle ilgili ama işte o anda çalışmadığım için çoğu şeyi unuttum.. 

    bak meb in bir çeviri kitabı var kahverengi kitap diye ün yapmış, transistörü acayip anlatıyor en ince ayrıntısına kadar. ingilizcen varsa orjinalini de bulabilirsin.. gittigidiyorda falan satılıyor. Bende var o kitaptan ama satılacak bir kitap değil :)  O kitabı temin edersen çok faydası olur.

     


    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    bu kitap

    http://urun.gittigidiyor.com/kitap-dergi/endustriyel-okullar-icin-elektronik-elemanlar-ve-122557734

     

    pdf ini upload etmiştim ..

    https://app.box.com/s/nl4wvsd4pe5ijbjh5z4e

    baskılı kitabı alabilirsin fiyatıda uygunmuş. ben 50 tl ye almıştım eskiden


    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pSkpt
    pSkpt's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Aralık/2010
    Erkek

    Teşekkür ederim hocam çektim PDF'i bu dönem içinde de temin etmeye çalışacağım mezun olsak bile el altında bulunması gereken bir kitap. :)


    İmza...
Toplam Hit: 5666 Toplam Mesaj: 15