Türkiye'de Yapay Zekanın Yeri?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    uLtRaLoVeR
    uLtRaLoVeR's avatar
    Erkek

Sayın müridler

Yapay zeka üzerine uzmanlaşmak istiyorum fakat akademik hayat dışında çalışma alanı var mıdır Türkiye'de ? Nerelerde kullanılır?

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hybris
    Hybris's avatar
    Erkek

yazılım mühendisliklerinde yapay zeka diye alan seçimi vardı hatırladığım kadarıyla

agile isn’t how fast you can go, it’s how fast you can turn.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    uLtRaLoVeR
    uLtRaLoVeR's avatar
    Erkek

Hocam var da öğrensek çalışabilecek miyiz onu soruyorum?

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Erkek

Yapay zeka denen şey ilerde geliştirilirse Belkide Zeki Bilgisayarlar yapılabilir.?

Umarım bölümü okur ve şahane şeyler verirsin insanlığa... Uğraşmak istersen eğer çok güzel bir bölüm. Gözümü kapar tavsiye ederim.

Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Homo

Sdn de dün bi haber vardı bir farenin beynini simule mi ne etmişler bunu kontrol eden bilgisayar 8162 çekirdekli x terabayt ram var üstelik veri yolları 1gigabit ama bu bile sanırım 1 saniyelik olayı 6 saniye de gösteriyor veya işte 6 saniye sonra gösteriyor 

ne alakaysa anlatayım dedim :)

Hocam o konuda çalıştıkdan sonra bırak Türkiye'yi dışarıdada iş imkanın olur iyi olursan eğer 

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erebos
    erebos's avatar
    Erkek

şöyleki nanoteknoloji de ilerleyip kuantum bilgisayarlar konusunda calısabilirsin türkiyede nanotek. De zaten ciddi bi akedemik altyapı yokmuş daha, özel şirketlerde varmış bi adam vardı metalurji prof u. Röportajında bahsediyodu bu konudan bulursam ekliyim,birde;

bu kendi kendine ameliyat yapabilen  robotlar var onlar uzerinde turkiyede epey calısma var ama bu daha cok akademik 

onun haricinde  tübitak var diyicem oda akademik altyapılı calısmalar.

ama bana kalırsa olabilitesi varsa  Askeriye yani (sasad)

Tai-Tei-Aselsan-Havelsan-Roketsan

(ülkemizi baz aldığın için bunları dedim)

Zira Kalemler kaldırılmış,sayfalar kurumuştur.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SSPPSS
    SSPPSS's avatar
    Erkek

robocode kapışalımmı?

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Erkek
    erebos bunu yazdı

şöyleki nanoteknoloji de ilerleyip kuantum bilgisayarlar konusunda calısabilirsin türkiyede nanotek. De zaten ciddi bi akedemik altyapı yokmuş daha, özel şirketlerde varmış bi adam vardı metalurji prof u. Röportajında bahsediyodu bu konudan bulursam ekliyim,birde;

bu kendi kendine ameliyat yapabilen  robotlar var onlar uzerinde turkiyede epey calısma var ama bu daha cok akademik 

onun haricinde  tübitak var diyicem oda akademik altyapılı calısmalar.

ama bana kalırsa olabilitesi varsa  Askeriye yani (sasad)

Tai-Tei-Aselsan-Havelsan-Roketsan

(ülkemizi baz aldığın için bunları dedim)

Turkiye de nanoteknoloji de ciddi bir akademik altyapi var. Avrupa daki en buyuk nanoteknoloji merkezlerinden iki tanesi Turkiye de Bilkent te bulunuyor. Ayrica yapay zekanin ne o amcamin dedigi gibi fare beyniyle ilgisi var, ki o neural network tur ne de kuantum bilgisayar ve nanoteknolojiyle. Askeriye de yapay zeka da siklikla kullanilir.

http://yigitdemirag.com
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Erkek

Yapay zeka ama yapay zekanın hangi dalı?

- Bulanık mantık (fuzzy logic),

- Yapay sinir ağı (artificial neural network),

- Genetik algoritma (genetic algorithm),

- Karınca kolonisi (ant colony),

- Diğer sezgisel metodlar ve benim adını bile duymadığım niceleri.

Ben tezimi bulanık mantık üzerine yazmıştım, bulanık mantık (fuzzy logic) ile bir sürü mühendislik problemini çözebileceğinizi söyleyebilirim. Zevkli konudur yalnız metodolojisi açıklığa kavuşmamıştır (sayıların komşuluğunda kullanacağınız geometri ve bulanıklaştırma işlevlerinin seçimi için bilimsel bir yöntem yok, deneme-yanılma ile en uygun bileşimi kendiniz seçmelisiniz).

Yapay sinir ağı hariç diğer alt dalların, yapay zeka disiplinine girmediği iddia edilmekte. 

Tavsiyem uzman sistemlere yoğunlaşmanız. Akademik olarak çalışmayacaksanız varmanız gereken nihai sonuç bu zaten. Örneğin ben bugün havanın nasıl olduğunu söyleyeceğim, uzman sistem de bana yarın havanın nasıl olabileceğini söylesin. Benzer şekilde ben rahatsızlığımı gireyim, hangi hastalığa yakalandığımı açıklasın... 

Olaylara karışmayın!
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erebos
    erebos's avatar
    Erkek
    anubisx bunu yazdı
    erebos bunu yazdı

Turkiye de nanoteknoloji de ciddi bir akademik altyapi var. Avrupa daki en buyuk nanoteknoloji merkezlerinden iki tanesi Turkiye de Bilkent te bulunuyor. Ayrica yapay zekanin ne o amcamin dedigi gibi fare beyniyle ilgisi var, ki o neural network tur ne de kuantum bilgisayar ve nanoteknolojiyle. Askeriye de yapay zeka da siklikla kullanilir.

Ben nanoteknolojini içinde değilim,sadece bir ara araştırdım bölüm seçmek için ama  türkiyede lisans bölümü yokmuş,(gerçi sadece belirli yerlerde varmış(dünyada) ama direk o nanotek. Lisans bölümünden cıkdığında benim kafamkadi gibi olmuyomuş bana metalurjiye gitmem gerektiği söylendi neyse:) ) bazı daha doğrusu bir çok bölümden. Bu alan üzerine kanalize olunup uzmanlaşıla bilinirmiş vs.

Kuantum bilgisayarı nedir ne değildir tam manasıile bilmiyorum sadece o röportajda aklımda kalmıştı bilgisayar bölümü mezunları  nanotek. De uzmanlaşırlarsa bu tarz şeyler yapıyolarmış ve bu konuyu kuantumbilgisayarlarına bağlayarak yapay zekadanda bahsetmişlerdi ben o yüzden dedim,

vardır mesela daha yeni yeditepe üni. de Yine  bu alanla alakalı birşey bulundu hemde dünyada ilk felan diye okudum.

okullarımız hele hele bazı okullar ciddi manada ileride a ama o dediğim röportajda daha 2011 indi yani pekde  uzak değil.

ha sorsan bu alanda okul haricinde biyer söyle hiç bilmiyorum askeriyeden başka. Yuksek meblalar harcayarak nanotek. De uğraşan,ama adamın  okul hariciyerlerde daha iyi gibisinden konuştuğunu iyi hatırlıyorum

Zira Kalemler kaldırılmış,sayfalar kurumuştur.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    uLtRaLoVeR
    uLtRaLoVeR's avatar
    Erkek
    YeniHarman bunu yazdı

Yapay zeka ama yapay zekanın hangi dalı?

- Bulanık mantık (fuzzy logic),

- Yapay sinir ağı (artificial neural network),

- Genetik algoritma (genetic algorithm),

- Karınca kolonisi (ant colony),

- Diğer sezgisel metodlar ve benim adını bile duymadığım niceleri.

Ben tezimi bulanık mantık üzerine yazmıştım, bulanık mantık (fuzzy logic) ile bir sürü mühendislik problemini çözebileceğinizi söyleyebilirim. Zevkli konudur yalnız metodolojisi açıklığa kavuşmamıştır (sayıların komşuluğunda kullanacağınız geometri ve bulanıklaştırma işlevlerinin seçimi için bilimsel bir yöntem yok, deneme-yanılma ile en uygun bileşimi kendiniz seçmelisiniz).

Yapay sinir ağı hariç diğer alt dalların, yapay zeka disiplinine girmediği iddia edilmekte. 

Tavsiyem uzman sistemlere yoğunlaşmanız. Akademik olarak çalışmayacaksanız varmanız gereken nihai sonuç bu zaten. Örneğin ben bugün havanın nasıl olduğunu söyleyeceğim, uzman sistem de bana yarın havanın nasıl olabileceğini söylesin. Benzer şekilde ben rahatsızlığımı gireyim, hangi hastalığa yakalandığımı açıklasın... 

Hocam bilgi için teşekkürler. Seçmeli ders olarak database yönetimi2 objeye dayalı programlama gibi üzerine gidince öğrenilebilecek şeyler almak yerine computer vision, yapay zeka, görüntü işleme gibi dersler almayı düşünüyorum. Akademik hayat dışında bir firmada çalışma imkanımı merak ediyorum.

Toplam Hit: 1429 Toplam Mesaj: 11