Ubuntu + Win7 =? Mavi Ekran
-
Ubuntu'yu windows üzerinden kurmuştum ve gayet güzel ikisi de çalışıyordu ta ki ben ubuntunun bulunduğu harddrive bölümünün boyutuyla win7 üzerinden oynayana kadar. Şimdi açarken win7 logosu gelirken mavi ekran verip yeniden başlatıyor. Ubuntu sorunsuz açılıyor ama o da harddiskin diğer
bölümlerini görmüyor. Görebileceğim bir komut veya arayüzden bir yöntem var mı? ya da bu problemi nasıl çözerim. Verileri alıp format atacam ama göremiyorum işte. bir de recovery tüm bölümleri mi siliyor yoksa sadece windowsu mu teşekkürler.
-
Hacı arkadaşın win çökmüştü. c'de de resimleri vardı. slax ile açtım pcyi. slax de bir live cd. Sanırım ubuntunun normal kurulum cdleri de bu iş için kullanılabiliyor. Sonra baktım arkadaşın fotolar yok. testdisk diye bir eklentisi ya da programcığı gibi bir şey var. Onu indirir, çift tıklar, kurarsın. Şimdi ekranımızda live cd ile oluşturulmuş bir işletim sistemi var. Kurtarma prosunu da kurduk. Ondan sonra terminalden testdisk yazarak o eski verileri kurtarabilirsin. Sen öbür birimlerle de oynadım demişsin. Bu slaxde tablo neyin birşeyler var ama hiç ellemedim anlamadığım için. En basit şekilde böyle yaparsan belki ulaşabilirsin eski dosyalara. Daha dün denedim yöntemi.
-
testdisk i nerden indirebilirim peki?
-
kurdum diskleri gördü taramaya başladı ama ne yapmaya çalıştığını ve ne yapacağımı anlamadım
-
Kardeş şimdi slax indirip cd'ye yazdın. Sonra onunla açtın. Eğer internete girebiliyorsa direkt olarak slax üzerinden testdisk modülünü indir. Giremiyorsa başka pcden testdisk modülünü indir, flasha at, sonra bozuk pcne at. Çift tıkla modül üzerine, successfully felan diyecek.
Modülü indirmek için: http://www.slax.org/modules.php?action=detail&id=674
Şİmdi terminalden testdisk yaz. Gelecek bir şeyler. İlk olarak log tutmak isteyip istemediğine dair bir seçenek var. Ben en alttaki no logu seçtim. Sonra bir liste var ne yapmak istediğine dair. Senin dediğin arama uzun sürüyor baya. Zaten ben de internetten araştırmıştım. 2. seçenekteki advancedi seçmek gerekiyor veri kurtarmak için. Ondan sonra bölümler sıralanıyor. Bozuk bölümün yanında * işareti oluyor. Tam emin değilim ama bozuk olduğundan. Ben oradan yardırmıştım. Ondan sonrasını ,nternette bulabilirsin.
-
tarama 80% falan oldu bitirsin bakalım inşallah kurtarırım da bi recovery yaparım gönül rahatlığıyla
-
Tarama bitti eski dosyalarımı gördüm kopyalamaya çalışırken C: üzerindeki bad sector yazısı kayboldu öyle olunca belki açılır diye kapatıp açtım bootable device (başlatılabilir aygıt) takıp yeniden başlatın dedi. Şimdi ubuntuyu baştan kurdum açılıyor fakat hiçbir şekilde win7 kuramıyorum disk gpt biçimindedir diyo kurulamaz diyor.
-
Dosyalarını kurtardın mı? Sanırım kurtardın ve şimdi win kuramıyorsun. Muhtemelen o tablo neyin onlarla oynadığın içindir. Bence sorunu ingilizce olarak google da arat. Dosyaları kurtarma kısmı benden bu kadar.
-
mbr bozulmuşolabilirmi ? ...
BootICE diye bi program var bi dene ... yada "hiren boot cd" varsa : portable xp olarak çalıştır açılıncada hiren listesinde "partition/boot/mbr" listesinde var bu program ...
-
serdar kardeş dediğinini pek anlayamadım. Yani dediğin gibi sanırım mbr bozuldu ama ubuntu kurdum sorunsuz çalışıyor sadece win7 ile alakalı bir sorun kuruluyken açılmıyordu. Sildim şimdi de kuramıyorum.
-
ubuntu mbr yi dert etmiyordu yanlış hatırlamıyorsam ... bende de bozulmuştu windows yükleyemiyordum laptopa ama ubuntu kurabiliyordum ... sonra hiren cd kurcaladım biraz ... BootICE programından "process mbr" tıklayıp ordanda istediğin mbr yi kuruyorsun ... 1 dk lık bi işlem ...
sorunun devam ediyorsa denemeni tavsiye ederim ...
edit : ubuntu kurarken kendi mbr sini yazıyordu yada öyle birşeydi ... bu yüzden ubuntu kurulumu sorun olmuyordu ... yanlış hatırlamıyorsam böyle bir durum vardı ...gerçi tam hatırlamıyorum ... geçen sene laptopu kurcalarken başıma böyle bir sorun açmıştım ... bidahada ubuntu kurmadım zaten ...