Windows 7 Grub - XP - Linux Problemi
-
Selamlar,
Xp ve Pardus 2009 yüklü bilgisayarıma demin Windows 7 de kurdum. Kurmasına kurdum ama eskiden açılışta sorardı işini hangisiyle görmek istesin diye, XP ve Pardus'u gösterirdi. Şimdi direkt 7 açılıyor ve XP'ye de Pardus'a da ihtiyacım var. Tekrar kurmadan onları kurtarmanın yolları nelerdir bilen var mı?
-
grubu pardusa göre tekrar yüklemelisin..
edit: http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Grub%27u_kurtarmak gibi..
-
Win7 Grub'unu temize havale etmiş, geçmiş olsun :) Yeniden Grub kurulumu yapman gerekecek. Gerekli dökümanları google'dan araştır. Üşenirsen sonraki iletileri takip et.
-
çalıştır msconfig den olabilitesi var
-
UCANTENEKE bunu yazdı:
-----------------------------
çalıştır msconfig den olabilitesi var
-----------------------------yok öyle bişey hocam kaybettiği grub %100 xp nin üzerine pardus kurtuktan sonraki grup.. grup silinirse ki üzerine win tabanlı bi işletim sistemi kuruyo mbr(master boot record muydu neydi) denilen şey böyle bir durumda yeniden yazılıyo..
yani sistem linuxun gurubunu değil windowsun mbrsini kullanarak açılıyo :| linux hdd kısmını ve diğer işletim sistemlerini göstermek için o eski grubu yeniden yazıp oraya win7 yi eklemek zorunda..
JPriest hocam grubu kurunca da win7 yi açamayacaksın aynı şekilde partition gösterip win7 yi de gruba yazıcaksın söylemedi deme ;)
-
edit: fazlalık :|
-
@ tarzan
Peki önce XP sonra da Pardus'u baştan kursam, hepsini kullanabilir miyim?
@ UCANTENEKE
Burdan müdahale edebiliyor muyuz?
-
hocam linuxun grubunu kullanman lazım..
illa ki yeniden kurayım diyosan win7 nin üstüne sanırım xp kurabilirsin.. en son pardusu kurarsan sorunun çözülür.. fakat win7 yada xp yi yine formatlarsan bu sorunla karşılaşıcaksın yine boot ederken win versiyonlarının boot şeysi mbr yi kuracak ben derim ki bunu grubu yeniden kurma şeklinde yap öğrenmiş olursun..
ubuntu için yazmıştım ben bunu tahribatta arat bu sorun hep oluyor baya kişi aynı konuyu açmış olabilir..
bknz: benim blogta http://mubuntum.blogspot.com/2009/07/grubu-tekrar-yuklemek.html bunu bi oku fikir edin pardusa uygulanır muhtemelen ama dosya yolları değişik olabilir.. pardus için daha yetkin birinden yardım al mantık aynıdır ama ;)
-
Arkadaşım biraz geç kalmış olabilirim ama yazayım ben.. Pardus cd sini tak boot et. orada kurtarma modu gibi bişi var .Oraya gir ve başlangıç kurtarmayı seç. Grubu tekrar kur seçeneği seçip bitir. Sorun düzelmezse dönersen sevinirim..:) kolay gelsin..
-
Sağolun arkadaşlar, problemin yarısını da olsa çözdüm.
Çözüm :
Pardus 2009 CD'si ile açtım bilgisayarı. Sonra sırası ile kurtarma seçenekleri -> GRUB'u tekrar kur ileri ileri vs bitti.
Artık açılışta GRUB yeniden yükleniyor ve hangisiyle açmak istediğimi soruyor. Fakat zamanında XP'yi E sürücüsüne kurmuştum ve AUTOEXEC.BAT, CONFIG.SYS, NTDRL cart curt dosyaları C'de kalmıştı vs. Windows 7 için C'yi iki parçaya ayırdığımda ve yeni oluşan C'ye kurduğumda o dosyalar da haliyle yalan oldu. Bu yüzden Pardus 2009 ve Windows 7 problemsiz açılırken XP mefta. Onu da baştan kurup yoluma devam etsem iyi olacak. XP de aynı problemi yaratırsa Pardus 2009 ile GRUB'U tekrar yüklesek problem kalmaz diye umuyorum. Neyse inşallah benzer problemleri yaşayanlar bir yol bulurlar bunları okuyup.
-
abiwin 7 yamultmutur xpyi, linux ellemez..
--
win 7 hala linuxu iplemiyorum havalarında dmk bi seçim ala koymadıklarına göre