Yapay Zekanın Geldiği Nokta

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Ağustos/2005
    Erkek
    ayhun bunu yazdı

    Pek bilgim yok bu konuda ama robotlar 1 ve 0 lar uzerine kurulu insanlar ise 1 0 ve 2 mantigi ile Calisiyor hatta biraz gelismisi 3 4 5 diyede varsayimlar uretebiliyor makinalar bunu nasil yapacak?

    Bullshit. Boyle birsey yok. 

     Robotlarin 1 ve 0 ile calisiyor olmasinin tek sebebi elektronik temelde bu sekilde hizli islem yapiyor olmamiz. Neyi ogrenip, neyi ogrenemeyecegini kisitlayan birsey olmasini birakalim, alakasi bile yok. Buna hesaplamanin fonksiyonel ozelligi deniyor. Yani bilgisayarda da hesap makinesi kullanabilirsin silicon chip uzerinde calisan, GaAs uzerinde calisan cip te yapabilirsin ayni hesaplari yapan, tahtalardan mekanik bir sistem de yapabilirsin yine ayni islemleri yapar. Aralarinda birinin hizli digerinin yavas olmasi disinda hepsi ayni fonksiyonu yerine getirebilir..


    http://yigitdemirag.com
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Ağustos/2005
    Erkek
    cankol bunu yazdı

    facebook ve apple da muhteşem bir yapay zeka var. 

    çünkü ellerinde muhteşem bir uniq content mevcut. 

    Cok ozel bir noktaya degindin. Suanda machine learning community' de bircok insan onemli olanin algoritmalar veya algoritmalarin kullandigi ozel libraryler oldugunu dusunmuyor. Onemli olanin data oldugunu, cunku bu sistemlerin sadece data kullanarak birseyleri ogrenebildigini, ne kadar cok dahta olursa o kadar iyi ogreneceklerini one suruyorlar. Bu yuzden Google Tensorflow kutuphanesini open-source ediyor, Facebook torch kutuphanesini open-source ediyor diyorlar.


    Ben bunun dogru oldugunu bilmekle birlikte algoritma kisminin daha onemli yer kapladigini dusunuyorum. Cunku iyi bir algoritma veriyi de kullanmayi olusturmayi bilebilir keza zor da olsa.. Bir diger faktor tabi computational power. Elinde 1000 GPU olan serverin olursa ayni anda 300 modeli calistirip bir gece sabah karsilastirmasini yaparsin, yoksa ayni arastirmayi x500 kat yavas yapmis olursun. DeepMind' in Google' a katilmayi kabul etmesinin temel sebebi de buydu mesela..


    http://yigitdemirag.com
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Haziran/2007
    Erkek

    boston dynamics 

     

    der, baska da bir yorum yapmam. google mi ABD'yi alacak, ABD'mi google'i merakla bekliyorum. DARPA ile icice calisan BD yakin zamanda asker robotlari seri uretime sokabilir. Ozel sirket statusunde satis yapacagini da beklemeyin tabi. 


    All I need is a possibility.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    watervay
    watervay's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Kasım/2003
    Erkek

    Daha insan beyninin nasıl çalıştığı tam anlamıyla bilinemiyorken robotlarla insanları kıyaslamak çok mantıksız onları programlayan insanlardır. İnsan hayatını kolaylaştırmak veya savaşlarda robotları kullanmak olası ama insanların yerine geçmesi veya onlardan daha üstün olması mantıksız.  


    Syntax error..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ağustos/2015
    Erkek
    watervay bunu yazdı

    Daha insan beyninin nasıl çalıştığı tam anlamıyla bilinemiyorken robotlarla insanları kıyaslamak çok mantıksız onları programlayan insanlardır. İnsan hayatını kolaylaştırmak veya savaşlarda robotları kullanmak olası ama insanların yerine geçmesi veya onlardan daha üstün olması mantıksız.  

    Tam zihnidekileri dökmüşsün :D söylemeye çalışıp da söyleyemediklerimi +++++


    Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bulusma Fatihi
    samato
    samato's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mayıs/2007
    Erkek

    hacı abiler robotların savaş alanlarında kullanılması ile marsın kolonileştirilmesini tartışırsak . 

    Mars daha çabuk kolonileştirilir... En az 25 yılı var .

     

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    asa42
    asa42's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Eylül/2009
    Erkek

    Bu konuda ilerlemeyi görmek istiyorsanız google'ın son yıllarda satın aldığı şirketlere bakmanızı öneririm

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ozgunlu
    ozgunlu's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 11/Kasım/2011
    Erkek
    unbalanced bunu yazdı

    bir çok arkadaşın konuyu ele alma biçimleri yanlış bu da tabi bilgisizlikten kaynaklanıyor bana göre..

    Bilişim dünyasında çok şey yapılıyor ve yıllar önce bunlar hayal edilemeyen şeylerdi.. O gösterdiğim 4 ayaklı robotların askeri alanlarda kullanılmaması için tek bir sebep söyleyin.. Ben bu videoları bir kaç yıl önce izlemiştim ki bu adamlar hayli geliştirmişlerdir bunu ki neler yaptıklarını bilmiyoruz.. 

    Tehlikeli olan şey, öğrenmeyi öğrenebilmektir.. Bir arkadaş demiş başarmışlar diye, henüz görmedim öyle bir şey ama bugün mümkün değilse yarın mümkün olacak bu.. Eğer bu aşamayı bu makineler aşabilirse zaten kimseye gerek kalmaz. Sen nasıl interneti açıp programlama öğreniyorsan, bu makine neden öğrenemesin ki? 

    Kedi yatağın üstünde ve yanında bir bilgisayar var diyen makine, sevgiye ihtiyacı olan kedi sahibinin ilgisizliği yüzünden orada oturmuş da diyebilir bir zaman sonra.. Burada öğretilmesi gereken hayvan davranışıdır ve biz bunu deneyimleyerek/görerek öğreniyoruz.. 

    Ben bir dersi alana kadar "insanın kontrolünde olan şey insanları yönetemez" düşüncesindeydim ama ufkum genişledikten sonra bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Eskiden okulda öğrendiğim şey şuydu, bilgisayarlar var olan komutlar dışına çıkamaz.. Ama machine learning devreye girdikten sonra olay başka boyutlara taşındı ve bunu daha da geliştiriyorlar ve geliştirecekler de.. 

     

    Bu robotları hayatları kolaylaştırmak adına yapıyorlar ve daha da geliştirecekler, bir insan gibi olmasını sağlayacaklar bu sayede bir çok şeyden tasarruf edebilecekler ama bunu geliştirdiklerinde haliyle yapay zeka da geliştirilecek ve sonra makinelere öğrenmeyi öğreteceksin.. İçeriye giren müşteri Ahmet bey ise ve onunla tanışmışsan bir daha geldiğinde diğer insanların davrandığı gibi hoşgeldiniz Ahmet bey diyeceksin.. Zaten bir arkadaş demiş, taklitten ibaret diye.. Bebeklere dikkat ederseniz bu davranışları çok görürsünüz.. Zaten buradaki önemli nokta, bu sistemleri geliştirenler doğadan/insandan örnek alarak yapmaları.. Neden o robotlarda eklem tarz bağlantılar var? neden kameraları üst tarafa takıyorlar yürüyen robotlarda, neden 4 ayaklı hayvanın koşusunu çitaların koşmalarına benzetmişler? (yavaş çekimde ikisini de izleyin)...

     

     

     

    Benim takıldığım nokta, sen şunu yap dersin yapar bilgisayar. Hayvanların davranışları da biz yönlendiremesek de bellidir aşağı yukarı. Ama insanlar için durum farklı. Birinin kırmızı dediğine diğeri beyaz diyebiliyor. Statik durumlar için bir fotoğrafta kedinin oturduguna dair herkes ayni seyi söyler. Ama bu kedinin durumu, neden orda oturduguna dair milyonlarca farkli yorum alabilirsin. Bu durumda sonsuz olasiliklar durumu cikmiyor mu ? Buna göre her bilgisayarin aynı seyi soylenmesi bekleniyor ama asla oyle olmayacak. Yani ben kedi cok umutsuz bir sekilde yatakta desem, sen de aksine hayir kedi keyifle yatiyor desen. Kimin dogru olduguna kim karar verebilir ki bilgisayarlar karar verebilsin ? Hal boyle olunca, bilgisayarlarda kendi kendilerine fikir uretme durumuna dusmezler mi ? 2 gun sonra yarattigin makina, ben makina degilim demez mi ? (Diyebilir) Yani diyeceğim şu ki, çok fazla boşluk var (olasilik) Burada git onu öldür, su soyleyse bunu yap gibiden cok insani insan yapan ozbenlik var. Bence tikanilan ve asilamayacak nokta bu. Asilirsa da o bilgisayara onun bilgisayar olduguna inandiramazsin :D AYRICA BEN BILE DAHA BENIM BEN OLDUGUMU NERDEN ANLADIGIMI BILMIYORUM :D


    Hello, i am nothing. I come from Neverland.
Toplam Hit: 5576 Toplam Mesaj: 49
yapay zeka yapay zeka geleceği