15 Valilik Yabancı Eline Geçti

15 ilin valiliği internet hizmetini daha ucuz ve hızlı diye yurtdışından alınca internet üzerinden yaptıkları her türlü işlemin bilgisi Almanya ve ABD’nin eline geçti.

Bu valiliklerin yurtdışından hizmet aldığı şirket isterse o ilin valisinin internette hangi siteye girdiğini bile izleyebiliyor.

Türkiye, e-devlet olmak için çaba harcarken 15 ilin valiliklerinin internetteki tüm e-posta trafiğinin ABD ve Almanya’nın elinde olduğu ortaya çıktı. Aralarında İzmir’in de bulunduğu 15 ilin valiliği e-posta ve web sunucusu hizmetini (hosting) İçişleri Bakanlığı yerine özel şirketlerden alınca büyük bir güvenlik zaafı ortaya çıktı. Valiliklerle anlaşan şirketler daha ucuz ve hızlı olduğu için Türkiye’de bir sunucu kiralamak yerine ABD ve Almanya’da sunucu kiralayınca, 15 il valiliğinin tüm e-posta yazışmaları bu ülkelerdeki şirketlerin eline geçti. Artık bu şirketler Türkiye’nin 15 ilinin valilik teşkilatının internette yaptığı herşeyi izleme imkanına sahipler. Çünkü, bu valiliklerin internette yaptıkları herşey yurtdışındaki bu sunucu bilgisayarlar üzerinden geçiyor ve alınan ve gönderilen e-postaların da birer kopyası bu bilgisayarlarda kalıyor.

İÇİŞLERİ HAREKETE GEÇTİ

Bugüne kadar valiliklerin hangi internet sunucularını kullandıklarını araştırma ihtiyacı duymadıklarını belirten İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Hürriyet’ten bu valiliklerin isimlerini istedi. Valilik yetkilileri, 15 ilin valisinden internet e-posta ve web hizmetini İçişleri Bakanlığı’nın kendi sunucularından almasını isteyecek.

HANGİ İLLER VAR

E-posta ve web sunucusu hizmetini Türkiye içindeki bir şirket yerine ABD veya Almanya’daki bir şirketten alan en büyük valilik İzmir. İzmir Valiliği’nin internet hizmeti aldığı Namlı Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, ABD’de bir sunucu kiralamış. Bu yüzden İzmir Valiliği’nin internetteki tüm bilgileri ABD’deki bu sunucuda tutuluyor. İzmir’in dışında internet hizmetini yurtdışındaki bir sunucudan alan diğer valilikler ise Bitlis, Burdur, Gaziantep, Hakkari, Isparta, Mersin, Kastamonu, Kırklareli, Rize, Sinop, Yozgat, Zonguldak, Bayburt ve Şırnak. Bu iller arasında Isparta ve Rize valiliklerinin internetteki bilgileri ve tüm e-posta yazışmaları Almanya’daki bir bilgisayar üzerinden yapılırken, diğer 13 ilin valiliğinin kullandığı sunucu bilgisayarlar ise ABD’de bulunuyor.

NEDEN YURTDIŞI

İnternet hizmetini yurtdışında bulunan bir bilgisayar üzerinden alan valiliklerin büyük bölümü hizmet anlaşmalarını Türkiye’de bulunan şirketlerle yapmışlar. Ancak valiliklere bu hizmeti satan şirketler daha ucuz ve hızlı olduğu için ABD veya Almanya’dan sunucu kiralama hizmeti veren şirketleri kullanıyor.

7 İLİN KENDİ SUNUCUSU VAR

Halen Türkiye’de 15 il valiliği dışında kalan valiliklerden 17’si internet hizmetlerini İçişleri Bakanlığı’nın bünyesindeki sunucu bilgisayarlardan alıyor. Kocaeli, Kahramanmaraş, Sakarya, Artvin, Bolu, Giresun ve Batman valilikleri ise kendi bünyelerinde bir internet ve e-posta sunucusu kurmayı tercih etmiş. Diğer valilikler özel sektörde bu hizmeti veren ve sunucuları Türkiye’de olan şirketlerle anlaşma imzalamış durumda.

İçişleri: Valiler zaten çok fazla e-posta kullanmıyordur

İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Bakanlık bünyesinde bir Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın Bakanlık emri ile ve yeni kurulduğunu behirterek şu değerlendirmeyi yaptılar: "Bakanlık bünyesindeki Bilgi İşlem Dairesi geç oluşturulduğu için bazı valiliklerimiz internet hizmetlerini özel şirketlerden almak zorunda kaldılar. Bu valiliklerin büyük bölümünün kullandıkları internet sunucularının yurtdışında olduğunu bildiklerini de sanmıyoruz. Çünkü bu valilikler, Türkiye’de bu hizmeti veren şirketlerle sözleşme imzalıyorlar. O şirketler de yurtdışında bir sunucu kiralamış olabiliyor. Bu güvenlik açısından elbette son derece riskli bir durum. Bakanlık olarak bizim valilikleri internet hizmetini nereden alacakları konusunda zorlamaya yetkimiz yok. Çünkü valilikler müstakil birimler. Ancak, bu 15 ilin valiliğine internet hizmetini bizden almaları konusunda bilgi vereceğiz."

Koç.net: Yurtdışında e-posta hizmeti yüksek risk taşıyor

15 ilin valiliğinin internet hizmetlerini yurtdışından almalarını değerlendiren Koç.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, şöyle konuştu: "Yurtdışında host edilen sistemlerin risk seviyelerini 3 ana bölüme ayrırabiliriz. Yurtdışında barındırılacak bir ortamda bilgi verme amaçlı, web sitesi gibi ortamlar düşük risk oranı. Standart bilgilerin muhafaza edildiği sunucuların barındırılması orta risk oranı ve kritik bilgilerin muhafaza edildiği sunucular (mail/vatandaşlık bilgisi gibi) yüksek risk oranı içeren hizmetlerdir. Bu tür kritik bilgilerin saklandığı işletmelerin coğrafi olarak konumunun da denetleme açısından yurt içi gibi daha pratik bir lokasyonda olması önemlidir. Kamunun hizmet aldığı firmaların cezai şartlarını uygulayacak ve kontrol edecek kurumların Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi yasama organları olması veya en azından bu paralelde çalışması önemlidir."

TBD: Geri dönülmez hatalar olmadan önlem alınmalı

İnterten yönetişiminin bugün bir küresel problem haline geldiğini belirten Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Turhan Menteş, şu değerlendirmeyi yaptı: "ABD bu konuda uzlaşmaz tavrını sürdürmekte ve bu sistemi sadece ben yöneteceğim demektedir. Bunu en önemli nedenlerinden biri de çağımızın en yaygın iletişim araçlarından olan internet trafiğini terör, güvenlik gibi nedenlerle-izlemek istemesidir. Bunu içinde sistemler kurmuş ve kurmaya devam etmektedir. Ülkemizde ise durum daha da vahimdir. Bu konuda ulusal politikamız bile yoktur. Kamu kurumlarımız bile kolaycılığa kaçmakta ve .com, .org. ve .net gibi alan adlarını kullanmayı tercih edebilmektedirler. Bu internet konusunda genel bilgisizlikten de kaynaklanıyor olabilir veya güvenlik konusunda herhangi bir bilgilenmeleri de olmayabilir. Bu nedenle yapılması gerekenler öncelikle bu konuda farkındalık yaratmaktır. Arkasından da eğitim zorunluğu gelmektedir. Bu konunun detayı "anayurt güvenliği" ne kadar gitmektedir ki bu konuda güvenlik kurumlarımız bir fiil işin içersindedir. Meclisimizde de bu konuyla ilgili "Ulusal Bilgi Güvenliği" yasa tasarısı beklemektedir. Konunun geri dönülmez hatalar oluşmadan ele alınması ve önlemlerin hemen alınması çok önemlidir."

Kaynak:
Tarih:
Hit: 2654
Yazar: KaptaN



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.