ESET, Aralık 2008 raporunu yayınladı

Aralık ayında Malware'lar yine rahat durmadı.
ESET’in gelişmiş malware (zararlı yazılım) raporlama ve takip sistemi olan ThreatSense.Net verileri kaynak alınarak her ay hazırlanan malware(zararlı yazılım) eğilimleri raporunun Aralık 2008 sayısı ESET tarafından yayınlandı.  ThreatSense.Net  Aralık 2008 raporuna göre aylardır tehdit yaygınlığı sıralamasında en üst sırada yer alan ve özellikle çıkarılabilir disklerle yayılan AutoRun.Inf zararlı yazılımları grubu  %10,64 tespit oranı ile yine ilk sıradaki yerini korudu. AutoRun. inf zararlısının hemen ardından özellikle online oynanan oyunların şifrelerini çalmak için geliştirilmiş bir zararlı grubu olan Win32/PSW. OnLineGames takip ediyor.
Bu ayın en çok dikkat çeken zararlı yazılımı ise Aralık ayında ciddi bir şekilde yaygınlığını arttıran Microsoft’un daha önce yaması çıkarılmış önemli bir güvenlik açığını kullanan Win32/Conficker oldu.

Raporda bu 3 zararlıyı sıra ile
Win32/AgentWin32/Toolbar.MywebSearchWMA/TrojanDownloader.GetCodec.Gen,Win32/PacexGen,Win32/Adware.Virtumonde,Win32/AutoRun.KS,Win32/Patched.BU izliyor.

Geçen yılın tamamında yeni ve ciddi bir tehdit olarak ortaya çıkan sahte güvenlik yazılımları  (fake alert), kullanıcılar için ciddi bir tehdit olmaya devam ediyor. Bu yazılımlar genel olarak kullanıcıları, aslında sahip olmadıkları bir takım özellikleri olduklarına inandırarak satın almalarını sağlıyor ve sisteme yerleştikten sonra da daha başka zararlı yazılımlar yüklemeye çalışıyorlar. Bu zararlı yazılımlarda elde edilen gelirlerin artması daha çok yayılacakları ve yeni türevlerinin çıkacağı öngörüsünü güçlendiriyor.

Yine 2008 tamamında kullanıcıları kandırmaya ve güvenlik yöntemlerini atlatmaya odaklanmış pek çok zararlı yazılımın geliştirildiğini de gözlemledik.  Normalde yasal programları crack’lenmekten korumak için geliştirilmiş Themida gibi paketleyicilerin virüs yazarları tarafından Antivirus yazılımlarını atlatmak için kullanılmalarını buna örnek verebiliriz.

Raporda yukarıdaki gibi 2008 yılı içinde gerçekleşen eğilimlere değinilirken 2009 için de tahminler sıralanıyor. Bu tahminlere göre 2009’da da sahte güvenlik yazılımlarının artacağını, popüler web tarayıcılarını hedef alan saldırılarından artış olacağı,  Windows dışındaki Linux ve MacOSX gibi işletim sistemlerine saldırıların artacağı, sosyal mühendislik saldırılarının da yepyeni boyutlar kazanacağı maddeler halinde sıralanıyor.
Kaynak:
Tarih:
Hit: 1982
Yazar: Dentist



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.