Türkiyede Üretilen İlk Uydu Uzaya Gidiyor

İSTANBUL(A.A) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından Türkiye'de üretilen ilk uydu olan ''İTÜpSAT1'', 23 Eylülde Hindistan'dan uzaya fırlatılacak.

İTÜ'den yapılan yazılı açıklamada, küp uydunun 23 Eylül 2009 Çarşamba günü Türkiye saatiyle 09.16'da Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) tarafından PSLV C-14 roketi ile yerden 720 kilometre yüksekteki yörüngesine yerleştirileceği, küp uydu sayesinde dünyanın kıtasal ölçüde fotoğraflarının çekilebileceği ifade edildi.

Planlamasına 3 yıl önce başlanan Türkiye'nin ilk küp uydusu ''İTÜpSAT1''in, 2009 yılı başında fırlatılmaya hazır hale getirildiği kaydedilen açıklamada, yapılan çalışmaların ardından uydunun, Hindistan'ın Sriharikota kentindeki fırlatma üssüne ulaştırıldığı, PSLV roketine yerleştirildiği, ısıl kalkanının kapatıldığı ve tüm testleri başarıyla tamamlandığı belirtildi.

Küp uydunun, Türkiye saati ile 09.35'te roketten ayrılarak yörüngesine yerleşeceği belirtilen açıklamada, yörüngesinde saniyede yaklaşık 7,5 kilometre yol alacak İTÜpSAT1'in, dünyayı yaklaşık 90 dakikada bir döneceği, uydu ile haberleşilmesiyle projenin tamamlanmış olacağı vurgulandı.

Projeye İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü'nün uydu titreşim testleri, Elektronik Bölümü'nün de uydu anteni ile ilgili olarak önemli destek verdiği ifade edilen açıklamada, TÜBİTAK 1001 programı tarafından da desteklenen proje bütçesinin önemli bölümünün İTÜ tarafından sağlandığı kaydedildi.

Bu desteklerle 2 adet uydunun tasarım ve üretimine ek olarak ''Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı'' ile ''Küp Uydu Haberleşme Laboratuvarı''nın da oluşturulduğu ifade edilen açıklamada, uydunun fırlatma ve uzayda çalışabilmesi için gerekli tüm testlerin İTÜ'deki mevcut laboratuvarlarda yapıldığı bildirildi.

PSLV roketinin, Türkiye uydusuna ek olarak Hindistan tarafından üretilen Oceansat-2 uydusu yanında 4 Alman ve 1 İsviçre uydusunu da yörüngeye yerleştireceği kaydedildi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen ve projenin yürütücülüğünü üstlenen İTÜ Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, ''İTÜpSAT1'in toplam kütlesi 1 kilogram ve boyutları 10x10x10cm'dir. Uydu bir VGA kameraya ek olarak sıcaklık, ivmelenme ve manyetik alan ölçümü yapan duyargalara sahiptir. Yer yüzeyinden 720 kilometre mesafeye yerleştirilecek olan İTÜpSAT1, dünyamızın kıtasal ölçekte resimlerini çekerek yine İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde proje ekibi tarafından kurulan yer istasyonuna iletecek. Uydu bilgisayarı tarafından kaydedilen sıcaklık, ivmelenme ve diğer bilgiler de yer istasyonuna düzenli olarak aktarılacak'' ifadesini kullandı.

wert'in notu:resim temsilidir.

 
Kaynak: www.mynet.com
Tarih:
Hit: 4462
Yazar: wert



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.