Bios İle İlgili Her Şey

 

    Bu yazıda Biosun ne olduğunu, Bios güncellemeyi, Bios şifresi kırmayı ve Bios hata sinyallerini kısaca Bios hakkında herşeyi öğreneceksiniz...

        BIOS NEDİR?

    Basic Input/Output System" (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) kelimelerinin baş harflerinin birleşmesinden meydana gelen Bios, PC’nizin çalışması için gereken temel işletim sistemi olarak özetlenebilir. Sadece okunabilir bellek (ROM) üzerine yazılmış bir yazılım olan Bios, anakartınızın özelliklerini yönetebilmeniz/ kullanabilmeniz, diğer donanımlar arasında bir bağ kurması için görev yapar. Daha kaba bir ifadeyle, bilgisayarınız açılırken genelde “Press DEL to Enter SETUP” ifadesine hitaben DEL tuşuna basarak girdiğiniz yazılımsal bölümdür.

renegadealien-www.tahribat.com-Her hakkı saklıdır.

    “Sadece Okunabilir Bellek” üzerinde olmasından dolayı, Bios burada kalıcıdır. Kalıcı olmasının bir sebebi ise, her defasında PC’nizi açtığınızda Bios’un işlem yapmasıdır. PC’nizin açılmasında görev almakla birlikte, işletim sisteminiz ile diğer donanımlarınız arasında bir bağ kurmaya olanak sağlar. Örneğin, anakartınız üzerinde olan donanımların listesini işletim sistemine Bios verir. Bios ile anakart ile sunulan özellikleri değiştirebildiğimiz gibi, sistemin daha iyi çalışması, uyumsuzlukları gidermek için bir takım ayarlamalar yapılabilir. Örneğin, entegre olarak ses kartı taşıyan anakartın Bios’una girerek ses özelliğini iptal ettiğimizde işletim sistemi artık bu ses kartını algılayamayacaktır. Biraz önce de bahsettiğimiz gibi Bios, bir yazılım olduğundan, anakartın dengeli + performanslı çalışması için kullanıcılara ayar yapma olanağı sunuyor.

    Bios, sadece okunabilir bellek tipi olan EEPROM üzerine kaydedilir.

    Bios’u şöyle özetlersek sanırım akıllarda daha kalıcı olacak: “Bios, anakartınızın özelliklerini belirleyen/değiştirebilen ve üzerine takılı olan donanımların çalışması için gereken parametreleri kullandığınız işletim sistemine aktaran minik bir işletim sistemidir.”

    Bios’lar ufak işletim sistemi gibidir dedik ya, farklı farklı markaların ürettikleri farklı Bios’lar var. Bunlar AWARD, AMI ve Phoenix Bios. Phoenix Bios ile AWARD Bios birleşerek, bazı anakartlarda ikisinin ortak ürünü olan Bios’lardan kullanılmaya başlandı.

Tarih:
Hit: 5664
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.