İnternet Nedir?

    B. INTERNET'E NASIL BAĞLANILIR?

    Bu konuda da Internet'e nasıl bağlanılacağına bir bakalım: Evinde bir kişisel bilgisayara sahip olan kişiler Internet'e nasıl bağlanır ve Internet'ten nasıl yararlanırlar?

    1. ISP (Internet Service Provider). Internet Servis Sağlayıcılar olarak adlandırılan bu kuruluşlar. Kişiler öncelikle bir ISP'den aldıkları kullanıcı adı ve şifresiyle Internet'e bağlanırlar. Bu bağlantı ISP firmaları (Örneğin Superonline gibi) tarafından belli bir ücret karşılığında satılır. Örneğin abonelik ücreti olarak aylık 10 Milyon TL gibi.

    2. Modem. ISP tarafından verilen kullanıcı adı ve parolasını aldık. Ancak bilgisayardan Internet ağına bağlanmak için modem aygıtı ve telefon hattı gerekir. Modem bilgisayarda hazır olan ya da sonradan eklenebilen bir donanımdır. Modem sayesinde telefon hatları aracılığıyla Internet'e bağlanılır. Bu nedenle ISP size bağlantı için çevireceğiniz  bir telefon numarası verir.

    3. İşletim Sistemi: Bilgisayarımızda bulunan işletim sistemi, Internet'e bağlanmamızı sağlayacak şekilde (çevirmeli ağ- dial up connection) olmalıdır. Örneğin Windows işletim sistemleri. İşletim sistemi üzerinde ayarlamalar yapılarak Modemin kullanılması ve ISP'den alınan telefon numarası çevrilebilmelidir.

    4. Internet Explorer. Intertnet'ı bağlanıldı. Her şey tamam. Ancak, Internet üzerindeki Web sitelerinin ve Web sayfalarının görülebilmesi için bir tarayıcıya (borwser) gereksinim vardır. Bunu da işletim sistemi sağlar. Örneğin yaygın kullanılan Internet tarayıcısı Internet Explorer'dır.

    C. INTERNET NE SAĞLAR?

    Internet'in sağladıklarının başında, online bilgi erişimi gelir. Bu Web sitelerinin adreslerini yazarak onlara erişmek şeklinde düşünülebilir. Bunun dışında şu hizmetlerden yararlanılır:

-E-mail (elektronik posta) hizmeti.
-Dosya transferi.
-Uzaktan erişim.
-Haber grupları.
-Chat, vb.

    D. INTERNET DOMAİN ADLARI

    Internet üzerindeki erişimler Internet adresi olarak bildiğimiz adresler aracılığıyla yapılır. Bu erişim ana bilgisayar (host) adı aracılığıyla yapılır.

    HOST

    Host adının yanı sıra bu bilgisayarın bulunduğu domain adı verilir. Domain adları aslında Web sitesinin durduğu bilgisayarın adresidir. Örneğin: www.farukcubukcu.com gibi. Bu domain adı yazıldığında aslında önce bu domain adına karşılık gelen IP adresi bulunur. IP adresi host bilgisayarını IP adresidir. 112.1.12.1 gibi sayısal bir bilgi olan IP adresi yerine www.farukcubukcu.com gibi adresi kullanmak tabi ki daha kolaydır.

    Internet domain ad alanının root (kök) kısmı Internet komitesi tarafından belli kurallara göre yönetilmektedir.

-Organizasyonlar için domainler.
-Coğrafik domainler.

renegadealien-www.tahribat.com-Her hakkı saklıdır.

Tarih:
Hit: 3621
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.