Php Öğreniyorum 1 - Başlarken

Bir zamanlar proje ekibi için yazdığım dersleri burada yayınlıyorum. Birçok kişinin işine yarayacağına eminim. 
Herhangi bir HTML editörü (Frontpage, dream..vs) olmadan kodlara bakarak bazı şeyleri değiştirebilmeniz önemli. Bir sitenin kaynak kodunu açtığınızda o kodlara sanki bir düşmanmış gibi bakmamanız lazım.

PHP aslında çok basit bir dildir. Biraz zaman ayırmak ve örnekleri kendi kendinize denemeler yaparak, hatta örnekleri değiştirip uygulayarak yapmak size en kısa zamanda PHP dilini öğretecektir.

PHP bir script dilidir. Yani .exe yada .com uzantısına sahip programlar gibi derlenmesine gerek yok. Ancak PHP scrptlerinizi çalıştırabilmeniz için bu dilden anlayan bir programa ihtiyacınız var.Bu programın web server tarafından çalıştırılabilir olması gerekmektedir. Başka bir ifadeyle web server programınızı (Apache, PWS yada ISS gibi) PHP anlar hale getirmeniz gerekmektedir.

Evet gelelim PHP ile bilgi vermeye.

PHP kodları arasına yada arasına yazılır. Ben birinci şekli tavsiye ederim. İlerde XML ile ilgilenirseniz yabancılık çekmezsiniz. Çünkü XML kodları arasında yazılır. PHP kodu içerisinde php kodu kullanmak için en basit olarak echo kullanılır. Buna örnek vererek ilk kodumuzu yazalım.

 Kod





echo "

Tahribat merhaba!";
?>

Bu kodu merhaba.php olarak kaydedin ve sonucu gözlemleyin.

Size farklı bir php yazma şekli göstereceğim ama bu şekli tavsiye etmem. Sadece bilmenizi istedim. Olurda karşılaşırsanız şaşırmayın. İşte kod:

 Kod




Bu kodu merhaba2.php olarak kaydedin ve sonucu gözlemleyin. Sonucun aynı olduğunu göreceksiniz. Yalnız aklınıza takılabilir. Bu şekilde kullanırsam server kodları işlemek yerine browsera göndermez mi diyebilirsiniz. Kesinlikle hayır. j a v a s c r i p t, VBScript browserda yorumlanır ama PHP, ASP, CGI ve ColdFusion serverda yorumlanır. Ortaya çıkan sonuç saf HTML olarak browsera gönderir.

========================================

Peki PHP kodları içinde nasıl yorum ekleyeceksiniz? Öncelikle "Yorum ne işe yarar?" sorusunu cevaplayalım. Yorum kodlara açıklama eklemek için kullanılr. Bunun yapılmasının sonucunu daha önce yazdığı kodlara daha sonra baktığınızda göreceksiniz. Bazen yorum satırlarında copyright bilgileri verilir. Buna bir örnek vermek gerekirse phpnuke kodlarında dikkat ederseniz ilk satırlarda şu yazı yer alıyor.


PHP-NUKE: Advanced Content Management System
============================================

Copyright (c) 2002 by Francisco Burzi
http://phpnuke.org

This program is free software. You can redistribute it and/or modify
it under the terms of the GNU General Public License as published by
the Free Software Foundation; either version 2 of the License.


Bu yazıyı kodun içerisine eklemek için yorum işaretlerine ihtiyaç var. Aksi takdirde PHP kodları çalışmaz. Yorum işaretleri şunlar: /* */, # ve // . Bu işaretleri bir örnekle açıklayayım.

 Kod





// Bu phpnin tek satırlı yorum işareti
// Bu satır php yorumlayıcısı tarafından dikkate alınmaz.

echo "İlk yorum işareti açıklandı.
";

# Bu işarette yine bir yorum işareti
# Bu satır da php yorumlayıcısı tarafından dikkate alınmaz.

echo "PHPnin yorum işaretlerinden biri olan # işaretinin başında bulunduğu satır php yorumlayıcısı tarafından dikkate alınmaz.
";

/* Bu işarette phpnin çok satırlı yorum işareti
bu işareti kapatmadan istediğiniz kadar yorum yazabilirsiniz
Buraya istediğiniz yorum yazabilirsiniz */

echo "Yorum işaretlerini anlamışsınızdır umarım.";

?>


Bu ilk dersimizde PHP'ye bir başlangıç yaptık. PHP Derslerinde sizlerin temel HTML bilgisine sahip olduğunuzu varsayarak ilerleyecem.

Tarih:
Hit: 7057
Yazar: Aloryan



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.