Visual Basic'e Giriş

Visual Basic'e Giriş

-------------------------------------

Selam Arkadaşlar, Bu Dökümanda Visual Basic Programlama Diline Girmeye Çalışacağız..

Öncelikle Bir Kaç Bilgi Edinelim Daha Sonra Hafiten Bir Giriş Yapacağız :)

Visual Basic Nedir?

Basic Program Dili Baz Alınarak, Microsoft Tarafından Geliştirilen Görsel Bir Programlama Dilidir.(Zaten "Visual" Kelimeside Oradan Geliyor :)

VB Yani Visual Basic Grafiksel Bir Programlama Ortamı Sağlayan ve Kullanıcı Arayüzüzünden Çizilerek Gerçekleştirilmesini Sağlayan İlk Ürünlerden Birisidir. Visual Basic Objeleri Oriented (Nesneye Yönelik) programlama Felsefesine Dayanmaktadır. Eğer Biraz Açarsak :

Oriented Data Yapısının Veri Tipi Yanında Fonksiyonunu da tanımlar.Bu Sayede Data Yapısı Hem Veri , Hemde Fonksiyon İçeren Bir Nesne Halini Alır... Programı Yazan Kişi nesneler arasında ilişki kurabilir , bu sayede bir nesnenin özelliğini başka bir nesnede de rahatlıkça kullanabilir...

Visual Basic 1990'da Hayata geçtiğinden beri Diğer Visual (Görsel) Programlama Dillerinede Birer Örnek Olmuştur..

Bir Visual Basic Uygulaması Nasıl Geliştirilir?

Programın Amacı İle döngüsel olmalıdır.. Kullanıcı Arayüzü Ve Nesneler(Textbox,Label,Buton'lar vb..) kararlaştırılmalıdır. Arayüz,bir çizim programı gibi çizilerek gerçekleştirilir. Visual Basic'de Bir nesneye yazılan kod yapısına göre o nesnenin o olaya cevap vermesi sağlar.Arayüz gerçekleştirildikten Sonra bu nesnelere kod yazılarak kodlama aşamasına geçilir. Nese Bu Kadar Özellik Yeter :) Şimdide Genel Özelliklerine Bir Bakış Atalım. Programı İlk Açtıgımızda Bizi Böyle Bir Ekran Karşılayacaktır..

/Uploads/Media/Doc/2000-2015/EXT/185-14372275sx9.jpg

Böyle Bir Pencere gelecektir,Biz acemi oldugumuz için ilk seçenek olan Standart Exe'yi Açacağız...Daha Sonraki Dökümanlarda İse Diğer Projelere De Bakacağız(Active Exe ,Active DLL vb Gibi) Açtıktan Sonra İse Visual Basic Programının Genel Penceresi Yani Dizayn Penceresi Gelecektir Aşağıdaki Resim Gibi.

http://img156.imageshack.us/my.php?image=96851207ic6.jpg

Birazcık Bu Pencereden Bahsedersek , Yukarda Gördüğünüz Gibi Menü Ve Araç Çubuğu Vardır. Sol Tarafta İse ToolBox Yani Araç Çubuğumuz Bulunmaktadır.Birazcık Bahsedersek Eğer Buradan Nesnelerimizi Seçeriz, Textbox , Label , Timer Gibi. Sağ Tarafta İse Properties ( Ayarlar ) Bölümü Vardır..Her Nesneye Burdan Ayar Verebiliriz.Ama Önce O Nesneyi seçmemiz gerekir.. Şu Anda Form 1 Seçili Ve Siz Ona İstediğiniz Ayarı Verebilirsiniz. İsterseniz Caption'dan Programızın Ana Menüsündeki İsmini Değiştirebilir , İsterseniz Control Box Özelliğini Kapatıp Programızın Kapanma,Simge Durumuna Geçme ,Tam Ekran Olma Özelliklerini Engelleyebilirsiniz. Sağ Alt Köşede İse Layaout Bölümü Vardır.Burada Bir Monitör Üzerinde Programızın Açılırken Nerde Durmasını İsterseniz Onu Ayarlayabilirsiniz Veya Boyutu Nasıl Karizma Olmus Mu Gibi Buradan Bakabilirsinizz :) Sağ üst köşede ise Projemizin Dosyaları Mevcut , O Bölümden İsterseniz Module (Modül) , Yeni Bir Form , Active Exe&DLL Ekleyebilirsiniz.O Sizin programınıza Kalmış Bir şey.

Menülerden De Bahsedersek Teker Teker ;

File Menüsü : Yeni Bir Proje Açmamıza , Projemize Ek Olarak Başka Bir Proje Getirme,Projeyi Görsel Şekilde Yazdırma Ve Kaydetme Gibi Olanaklar Sağlar..

Edit Menüsü : Kopyalama,Yapıştırma Gibi Seçenekler Ayrıca Geri Ve İleri Al Gibi bildiğimiz Seçeneklerde bulunmaktadır..Arama , Diğer Satırı Ara ,Bundan Önceki Satırı Ara gibi bir şey var arama bölümünde.. Intdend Ve Outdend ise bildiğimiz paragraf açmamızı sağlar , Wordde kullandıgımız gibi ,Genelde Kodların Karışmaması içinde kullanabilir. Altında ise Liste ayarları , parametreler hakkında bilgi ,Kısa bilgiler bölümler vardır..

View : Görüntü Menüsü herkesin bildiği gibi kod sayfasını objeyi göstermeye sağlar...Ayrıca Genel Visual Basic Penceremizde ki sectörleri değiştirmemmizi sağlar.Örnekle Açıklarsak Eğer , Toolbox penceresini burdan açıp kapatabiliriz..

Project Menüsü : Buradan ise yeni formlar ekleyip Programımıza referans verebilir ,Ayrıca Components Komponentler bölümünden Araç Kutumuza Ekleme Ve Çıkarımlar Yapabiliriz.

Format Menüsü : Burada formumuzun dizaynını ayarlayıp görsel olarak düzeltebiliriz.

Örnek Olarak: 1 Label Koydunuz Aynı Boyutlarda Bi Label Daha Koymak istiyorsunuz , Format Menüsünden Yararlanarak Bunu yapabilrisiniz. Formumuzdaki Nesneleri Ortalayabiliriz Aralarındaki Boşluklarıda ayarlayabiliriz..

Debug Menüsü : Burada ise program içerisindeki hataları ayıklamaktadır.

Örnek Olarak : Textbox'u Texbox olarak yazıp bir aşağıki satıra geçmek istediğimizde , Bir Hata Verir..
Bu menüden bu hataları bulabiliriz... Bu Menüde yazım hataları değil de program hataları bulmaktadır,bunu da unutmamakta fayda var :P Ayrıca değişkenleri izlemek istediğimiz zaman ise add watch ( izlemek ekle) ögesine tıklıyoruz.. Buradan o değişkeni izleyebiliyoruz. Toggle breakpoint ise programımızın durdurulması içindir.

Örnek : bi değişken yazıyoruz onu toogle breakpoint yapıyoruz o değişkene geldiğinde program duruyor..

Run Tools Add-Ins Menüleri : Run menü ise programızı test amaçlı çalıştırılması , durdurulması , duraklatılması gibi özellikler barındırıyor. Tools Menümüzde ise hemen add producere ( prosedür ekle)yani programız çalışırken onun altında çalışan görmediğimiz programların kodlarını buradan ayarlayabiliriz. Daha sonra ise Menü Editör Var , Buradan Programımıza Menü Ekleyip Editleyebileceğimiz bir bölüm.. Bunu rahatlıkla yapacağınız için çok fazla girmek istemiyorum :)

Options ise Forumumuzun genel özelliklerini yapabileceğimiz bir bölüm , Hemen sonra ise Add-Ins Menüsü Geliyor Buradan Data-Manager gibi şeyler ekleyebiliriz..add ın meneger yapıp eklenen prosedürleri görebiliriz , çalışan veya çalışmayan yada durdurulanları görebilriiz,Altta ise api Viewer Var Bunuda İlerki Dökümanlarımızda Detaylı Bir Şekilde Göreğiz..

Not : Query Ve Diagram Menüleri Database ile ilgili oldukları için onlara hiç girmicez ilerki dökümanlarda ayrıntılı bir şekilde anlatacağım..

Böylece Hem Visual Basic'e Giriş Yapmış Olduk Hemde Menüleri Öğrenmiş Ve Bilmiş Ne İşe Yaradıgını Anlamış Olduk..

Diğer Dökümanda İse Temel Basic Ve Visual Basic Komutları Ve Değişkenlerin Bir Bölümünü Göreceğiz..

-------------------------------------------------------------------------------

Bu Döküman Tahribat.Com 26467 İd'li Nurky Tarafından Tahribat.Com Müridleri İçin Yazılmıştır..Yazarından kaynak belirtilmekçe başka yerlerde yayınlanması Kesinlikle Yasaktır. Döküman Anlatım Bütünlüğü Açısından Bazı Bölümlerinde Alıntılarla Desteklenmiştir.

Tarih:
Hit: 5426
Yazar: nurk



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.