W-Lan ADSL Kurulumu

4. Adım: ADSL W-LAN kurulumuna başlıyoruz

Bu hazırlıklardan sonra W-LAN bileşenini kurabilirsiniz. Bizim örneğimizde bu, dizüstü bilgisayarlar için hazırlanmış bir W-LAN PC Card olacak. Kart hazır, ancak henüz yuvasına takmıyoruz. Güncel servis paketlerine ve güvenlik güncelleştirmelerine rağmen,W-LAN kartı için sürücü yazılımı kurulduğu anda bir hata mesajı çıkabilir. Bu uyarı mesajında kablosuz ağ kartı yazılımının Microsoft sertifikasına sahip olmadığı belirtilir ve buna bağlı olarak kurulumun iptal edilmesi tavsiye edilir.Ancak bu uyarıyı dikkat almayabilir ve sürücü kurulumunu devam ettirebilirsiniz. Bu uyarıdan sonra W-LAN PC Card'ı PCMCIA veya PC Card yuvasına takmanız istenecek. Kart yuvasına tam olarak oturduktan sonra LED'leri yanıp sönecek ve monitördeki kontrol çubuğunda yeni bir simge belirecektir. Bizim kullandığımız yazılımda Microsoft'un bilinen her iki bağlantı ekranının yanında bir de özel simge beliriyor. Bu ifade, etkin kablosuz bağlantıda yeşil, aktivite olmadığında ise mavi bir ok simgesine sahip. Dizüstü bilgisayar ile router arasında bağlantı sağlandıysa her iki ekran simgesi de yanıp sönecek ve veri transferini gösterecektir.

5. Adım: Router ile ilk kablosuz bağlantının kurulması

Dizüstü PC'niz artık router bağlantısı için hazır. Ağ Bağlantılarım penceresinde Ağ bağlantılarını görüntüle seçeneğiyle Kablosuz Ağ Bağlantıları simgesine sağ tuşla tıkladıktan sonra ve Özellikler'e tıklayarak Kablosuz Ağ Bağlantısı Özellikleri penceresine ulaşabilirsiniz. Listeden Internet iletişim kuralları (TCP/IP)'yi seçin ve Özellikler düğmesine tıklayın. Başka bir pencere açılacaktır. Burada şu ayarlar seçili olmalı:

1. Otomatik olarak bir IP adresi al,
2. DNS sunucu adresini otomatik al

Tamam ve Uygula düğmelerine birkaç defa tıkladıktan sonra ağ iletişim penceresini kapatın. Daha sonra Internet Explorer'ı veya başka bir internet tarayıcısını açın. Adres satırına router'ın IP adresini girin; bu adresi modemle birlikte gelen kitapçıkta veya aygıtın üzerinde bulabilirsiniz. Bizim cihazımız 192.168.1.1 IP adresini "dinliyor". Bu durumda tarayıcının adres satırına tam olarak şunu girmek gerekiyor:

http://192.168.1.1

Daha sonra [Enter] tuşuna basın. Şimdi bir login giriş istemi penceresi açılacak ve kullanıcı adını ve buna ait şifreyi soracak.

Bu, W-LAN router'a ilk bağlantımız ve standart olarak ne bir kullanıcı kimliğine ne de şifreye ihtiyaç var. Bu yüzden sadece Tamam veya OK düğmesine tıklayarak onaylayın ve herhangi bir kullanıcı adı veya şifre girmeyin. Bizim kullandığımız cihazda ek bir güvenlik önlemi olarak kullanıcı adının "admin" şifrenin ise "1234" olarak girilmesi gerekiyor. Bu işlemden sonra doğrudan erişim noktası router'ının konfigürasyon menüsüne ulaşacaksınız. Konfigürasyonu koruyacak şifreyi daha sonra girmeniz veya değiştirmeniz gerekiyor.

6. Adım: Hızlı başlangıç için sihirbaz kullanımı

Şimdi öncelikle internet bağlantısı kurulacak ve böylece W-LAN ağını ayarlamaya devam edebileceksiniz. Bunun için, router'ın ayar menüsündeki Wizard Setup alanından internet erişimini ayarlayabilirsiniz. Açılan pencerede internet erişimi için bağlantı türünü seçmeniz istenecektir. En iyisi otomatik tanıma (auto detect) seçeneğini seçmeniz. Bu seçenek etkinse bir giriş penceresi çıkacak ve servis sağlayıcınız size sabit bir IP adresi vermişse OK düğmesine, vermemişse Cancel düğmesine tıklamanız istenecektir. IP adresini otomatik olarak alma seçeneğini 5. adımda zaten işaretlediğimiz için, burada Cancel düğmesine tıklamanız yeterli. Şimdi bulunduğunuz ülkeyi seçmenizi isteyen bir liste çıkacaktır, biz örneğimizde elbette Turkey'yi seçiyoruz. Daha sonra tespit edilen ADSL ayarlarıyla ilgili bilgiler ekrana gelecek. Tamam düğmesiyle onayladıktan sonra Next ile bir sonraki menü penceresine geçebilirsiniz.

Kaynak: Ufuk Yamankılıçoğlu / Chip
Tarih:
Hit: 4135
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.