W-Lan ADSL Kurulumu

Daha sona Advanced Setup alanında Wireless LAN seçeneğini seçin ve Wireless linkine tıklayın. Burada ağ adının kontrolsüz bir şekilde etrafa gönderilmesini (SSID Broadcast) engelleyebilirsiniz, bunun için Hide ESSID seçeneğini Yes olarak ayarlamanız yeterli. Bu seçenekle başka kablosuz ağ kullanıcılarının ağınızı tanımasına ve bağlanmasına engel olabilirsiniz.

İpucu: Erişim noktası sadece kablolu LAN router olarak kullanılıyorsa, kablosuz ağ bağlantısı seçeneği devre dışı bırakılabilir ve böylece güvenlik artırılabilir.

10. Adım: WEP anahtarıyla W-LAN güvenliğini artırmak

Şimdiye kadar aldığınız önlemler tam bir güvenlik için yeterli değil. Erişim noktasıyla bilgisayar arasındaki veri transferini şifreleyerek daha da güvenli bir bağlantı sağlayabilirsiniz. Ayrıca erişim noktaları, etkin şifrelemede, şifrelemesiz kablosuz kartlarla iletişime engel oluyorlar. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta, bu ayarları ancak router ile bilgisayar arasındaki kablsouz bağlantı sorunsuz bir şekilde kurulduğunda devreye sokmanız. Bu sırada ilk temel konfigürasyondan sonra sistemi yeniden başlatmayı ve her şeyin sorunsuz çalışıp çalışmadığını kontrol etmeyi unutmayın. Daha sonra şifrelemeyi etkinleştirebilirsiniz. Tekrar router'ın konfigürasyon penceresini açın. WEP şifrelemesini Advanced Setup, Wireless LAN ve Wireless, WEP Encryption seçenekleri altından ayarlayabilirsiniz. Şifrelemenin derecesine (64 veya 128 bit) bağlı olarak kablosuz ağın maksimum veri transfer hızı aşırı bir şekilde düşebilir. Bu yüzden, mantıklı bir şifreleme derecesi bulmanız lazım. Kapsama alanı birkaç metreden öteye geçmeyeceği için, istenmeyen misafirlerin ağınızı kullanma riskinin ne kadar olabileceğini kendiniz tespit etmeli ve buna bağlı olarak uygun bir şifreleme derecesi seçmelisiniz.

11. Adım: MAC adres filtresiyle koruma

Bu iki olasılığın yanında, hangi kablosuz kartlarla iletişim kurulacağını da kesin bir şekilde kendiniz de belirleyebilirsiniz. Bunu da MAC adres filtresi (media access control filter) sağlıyor. Bu filtre, sadece kayıtlı kartlarla bağlantı kurulmasına izin veriyor. Çünkü USB adaptöründen slot kartına kadar her W-LAN donanımı, tıpkı parmak izi gibi sadece kendisine ait bir kimlik numarasına sahip. W-LAN PC Card ve router'da, bu adres cihazın alt tarafındaki bir etiket üzerinde yazıyor. MAC adres filtresini ayarlamak için router'ın konfigürasyon menüsünü 5. adımda anlatıldığı gibi yeniden açmalısınız. Daha sonra Advanced Setup üzerinden Wireless LAN ve oradan da MAC Filter seçeneğine girin. Erişim kontrolünü etkinleştirmek için Active seçeneği Enable olarak ayarlanmalı. Daha sonra MAC Address altındaki alanlar erişim noktasının/ router'ın ve W-LAN PC kartının MAC adresleriyle doldurulabilir. Apply düğmesine tıklayarak filtreyi etkinleştirebilirsiniz. Artık sadece listedeki MAC adreslerinden birine sahip istasyonlar erişim noktası ile bağlantı kurabilecektir. Elbette listeye birçok cihaz ekleyebilir ve bunlar için erişim noktasına erişim izni verebilirsiniz. Gerçi bu tip bir adresi değiştirmek de teknik olarak mümkün, ancak diğer önlemlerle birlikte, yine de etkili bir koruma bu.

12. Adım: W-LAN'ın şifre ile korunması

Router'ın kurulumunda ilk başta şifre vermeye gerek yok. Ancak başarılı bir konfigürasyondan sonra, konfigürasyon penceresinin ana menüsünden Advanced Setup / Password altından bir şifre girmenizi tavsiye ederiz. Şifre etkinleştirildiğinde, erişim noktasının ayarlarını sadece bu şifreyi bilen kullanıcılar değiştirebilirler, bu kişinin kablosuz ağ işleticisi olması daha iyi. Şifreyi ilk defa girerken Old password alanının boş bırakılması gerekiyor, zira daha önce belirlenmiş bir şifre yok, bu alan sadece ileride şifre değiştirmek istediğinizde önem taşıyor. Erişimi mümkün olduğunca kısıtlayacak şifreler için şu ana kuralları aklınızdan çıkarmayın: Şifrenin en az beş karakter uzunluğunda olması ve harşerin yanında sayı da içermesi gerekiyor. Ayrıca büyük ve küçük harşeri birlikte kullanmanız daha iyi olacaktır. Herhangi bir anlamı olan şifreler kullanmaktan kaçının, bu şifrelerin tahmin edilmesi ve kırılması daha kolay. Apply'ı seçerek şifreyi onayladıktan sonra, şifrenin başarıyla kaydedildiğine dair bir mesaj alacaksınız. Bu andan itibaren artık konfigürasyon menüsüne erişmek istediğinizde karşınıza Windows XP'nin login istemi penceresi gelecek. Burada kullanıcı adını boş bırakın ve sadece şifreyi girin. Aksi halde erişime izin verilmeyecektir, zira erişim noktası, kullanıcı kimliğini (user ID) kaydetmez.

Tebrikler, artık başardınız: W-LAN sisteminiz artık ayarlandı, tehlikelere karşı korundu ve WWW'nin derinliklerinde kablosuz bir şekilde sörf yapabilirsiniz.

 

Kaynak: Ufuk Yamankılıçoğlu / Chip
Tarih:
Hit: 4135
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.