folder Tahribat.com Forumları
linefolder Vukuatlar
linefolder Devir Daimli Elektrik Üretimi. (12V =>220V)

Devir Daimli Elektrik Üretimi. (12V =>220V)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    derbe
    derbe's avatar
    Erkek

wert hocam.  biz burada  yoktan enerji üretmiyoruzki.  var olan  akü enerjisini  dönüştürüyoruz.

kaybedilen  (motora verilen) enerjinin  dinamonun ürettiginden küçük olması gerektiğini bende  söylüyorum. bir araba  dinamosu 15 bin devirde çalışırken aküyü şarj edebilecek gerekli  enerjiyi üretmektedir.

bu durumda  motora verileck  enerji önemli.  bunuda  önceki mesajımda belirttiğim gibi. 220v den çekersek sorun olacagını düşünmüyorum. zaten akü , elektrik  dönüştürücüsünü kendi başına bir süre  çalıştırabiliyor. yani resimdeki sistemin alt kısmı  (akü+dönüştürücü) her halukarda çalışacaktır. dinamo vs  ihtiyaç duymadan.

dinamo kullanarak  aküdeki enerjinin ömrünü uzatmaya çalışıyoruz. 

tekrar ediyorum  yoktan enerji üretmiyoruz.   zaten aküde  belli bir enerji var.  biz bunu  uzun süreli dönüştürmeye  çalışıyoruz.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    karat
    karat's avatar
    Erkek
    derbe bunu yazdı:
    -----------------------------

PanxeR bunu yazdı:
    hocam amaç yokdan elektirik yaratmak deil elde var olanı kullanıp arttırmak şuan belki imkansız ama bir yolu bulunmasi gerek bunun

sanırım  çizdiğim zımbırtıyı  anlayan  tek bu arkadaş var.

çalışmaz bu deyip kenara  çekileceginize  neden çalışmaz?  çalışması  için ne yapılabilir.  bi şekilde  çalıştıralım  gibi bilgi ve fikir paylaşımlarında  bulunulsaydı en azından hevesim kırılmayacaktı :) (acitasyon )

burada yoktan elektirik üretmiyoruz.  var olan akü elektriginden 220 volt üretiyoruz. burada sorun yok. çünki  bu sistem  arabalarda  kullanılıyor ve  çalışıyor.

benim  aklıma takılan  akünün tekrar şarj edilerek  ömrünün  uzatılabilmesi. bi şekilde şarj edilmesi  gerekiyor. tabii dinamonun 10-15bin devirde verimli elektrik ürettigini hesaba katmamız gerekiyor. şarj olayı  rüzgar enerjisi  kullanılarakta yapılabilir.   ona uygun  dinamo kullanmak gerekir. ama  seyyar olmaz bu seferde.

tabii bu sistemde  motorun harcadığı enerji.  dinamonun ürettiği enerjiden küçük olması gerekiyor. yoksa hazıra dağ dayanmaz. 

bunu kaba taslak  sadece  düşüncemi  yansıtmak amacı ile çizdim. herhangi  bi teknik veri  olmadıgı  aşikar. motora enerjisi 220 voltttanda verilebilir. 220 çıkışına 12v lik bir adaptör ile motor çalıştırılır. motor  dinaomoyu çalıştırarak bu şekilde akü  takviye edilir. ve ömrü uzatılır. üzrinde  bir takım oynamalar yapılarak  hayata  geçirilebileceği kanısındayım

arkadaşlar  bi  düşünsenize  dağ başındasınız ve hiç elektrik yok. bu sistem sayesinde laptopunzu takıp  hatta   bide   uydu bağlantısı  ile  tahribatta giriyorsunuz:)

Evet anlatmak istediğini herkes anlıyor kardeş ama zamanında herkesin aklından geçen bi projeydi bu:)Kısacası akü ile çalıştıracağın dinamo belli bi süre çalışır ama tasarruf sağlar sadece yani dolu aküyle 3 saat çalışacakken senin sisteminde bi umut 4 saat çalışabilir ama sonsuza kadar sürmez.Çünkü sürtünme var ve enerjiyi ısıya dönüştürerek sistemi nötürler.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Erkek
    derbe bunu yazdı:

wert hocam.  biz burada  yoktan enerji üretmiyoruzki.  var olan  akü enerjisini  dönüştürüyoruz.

kaybedilen  (motora verilen) enerjinin  dinamonun ürettiginden küçük olması gerektiğini bende  söylüyorum. bir araba  dinamosu 15 bin devirde çalışırken aküyü şarj edebilecek gerekli  enerjiyi üretmektedir.

bu durumda  motora verileck  enerji önemli.  bunuda  önceki mesajımda belirttiğim gibi. 220v den çekersek sorun olacagını düşünmüyorum. zaten akü , elektrik  dönüştürücüsünü kendi başına bir süre  çalıştırabiliyor. yani resimdeki sistemin alt kısmı  (akü+dönüştürücü) her halukarda çalışacaktır. dinamo vs  ihtiyaç duymadan.

dinamo kullanarak  aküdeki enerjinin ömrünü uzatmaya çalışıyoruz. 

tekrar ediyorum  yoktan enerji üretmiyoruz.   zaten aküde  belli bir enerji var.  biz bunu  uzun süreli dönüştürmeye  çalışıyoruz.

sen daha sistemin nasıl çalışacağını bile düşünmüyorsunki :S 

olaya v tarafından bakma güç kısmından bak

|sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Erkek
    http://www.tahribat.com/forumdisplayfolder.asp?Sayfa=1&folderid=56280

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ebulmadi
    ebulmadi's avatar
    Erkek

DERBE kardeş.düşüncen güzel fakat bu projede olumlu yanıtlar alamazsın.Çünkü

1. motor akü ile çalışacak, motor ile döndüreceğin dinamo nun ürettiği gerilim AC olur ve aküye AC voltaj uygulayarak şark edemezsin araya doğrultmaç gerekli.doğrultsan bile motorun harcadığı kadar enerjiyi şarj için dinamodan alamazsın.

2. dinamo çıkışından akü üzerinden trafonun 12V çıkışına girmişsin fakat bu tarfo bu şekilde yükseltme yapmaz.ancak sen 12 vey 24V akü ile  convertör devreleri yarasan 2N3055 tipi güç transistörleri ile yapılır.anca o zaman aküden convertör yardımı ile 220V elde edersin.elde edeceğin güç ise 50w anca yani.ama bunların hazır devreleri var piyasada.

benim düşüncem budur kardeşim kolay gelsin.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    derbe
    derbe's avatar
    Erkek

zaten bende öyle düşünmüştüm .  benim aklıma geldiyse  binlerce kişinin aklına gelmiştir diye.  ama  içimdende  bi ses ya  gelmediyse dedi :)

ama  hala   uygun malzemeler kullanılarak bi şekilde yapılabilecegi  inancındayım :)  ama nasıl?  güçlü bir motor ve çift dinamo bağlansa mesela. sürtünmeyi en aza indirebilmek için ne yapabiliriz? 

daha  önce buna benzer  konular açılmışmıydı?  varsa  bi arkadaş link verebilirmi? ben bulamıyorum :S 

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Erkek

http://www.tahribat.com/forumdisplayfolder.asp?Sayfa=1&folderid=56280

werdim ya biraz önce 

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    derbe
    derbe's avatar
    Erkek

hocam mesajımı düşünerek yazdığım için biraz zaman alıyor.  o yüzden ben mesajı yazarken siz  mesajı  göndermiş oluyorsunuz:)

verdiginmiz linkleri  inceliyorum.  teşekkürler. 

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SyspioniC
    SyspioniC's avatar
    Erkek

bu kadar uzatacagımıza evlere 12 volt versinler bizde 12-->220 yapalım tasarruf olur, olmazmı ?

"Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme, Seni sorguya çeker bir Molla Kasım gelir."
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ricin
    ricin's avatar
    Erkek
    bu proje tutmaz kerdeşim bir sürü mekanik sistem vs. si var yani bu sadece deney amaçlı okullarda sergilenir ve sergilenmekte de :D bunu yerine kışın kar'dan elektrik üretmeye çalışırsanız sizin için daha karlı ve iyi olur..mesela peltier diye bir malzeme var onu araştırın biraz pahalı bir malzeme ama eğer buna benzer bir şey üretilebilirse kışın soğuktan enerji üretilebilinir...kolay gelsin...

üniversite öğrencilerine devre tasarımı yapılır...! tekdag-elektronik.blogspot.com/
Toplam Hit: 16213 Toplam Mesaj: 43