Google Maps Veya Uydu Görüntüsünü Engelleme!
-
Kıbrıs'a yerleşmeyi düşünüyorum google maps ten kıbrısı araştırırken
Şuraya denk geldim parlama olmuş ve o alan gözükmüyor aşağı doğru gidildiğinde de küçük küçük parlayan bölgeler mevcut bir nevi uydunun görüntü almasını engellemiş gibi gözüküyor. Fakat bing'den baktığım da o alan gözüküyor.
Büyük ihtimalle çatıda parlayan birşeyler var ve güneş ışınlarının açısından dolayı öyle parlamış gibi.
Acaba çatıya sabit ışığı her açıya yansıtan ayna tarzında bi mekanizma koysak uydunun görüntü almasını engeller mi?
bunlarda diğer koordinatlar
35.180508, 33.359735
35.172555, 33.363622
35.172280, 33.360302
35.172538, 33.363625
35.171061, 33.367880
35.157009, 33.355353 -
Amaç ?
-
çatıdaki güneş panelleride parlıyor bazen toplu olursa. bende denk geldim.
-
A_REX bunu yazdı
Güneş paneli olduğu kesin.
Ne güzel engellemiş süreklilik arz edebilir mi acaba?
-
Ratbat bunu yazdıA_REX bunu yazdı
zannetmiyorum
güneş ışığının açısı değiştiğinde o etkide gidecektir diyedüşünüyorum
-
wert bunu yazdıRatbat bunu yazdıA_REX bunu yazdı
zannetmiyorum
güneş ışığının açısı değiştiğinde o etkide gidecektir diyedüşünüyorum
milyon tane evde güneş enerji paneli var milyonda bir parlıyor
-
çatıyı ayna veya en olmadı alimunyum folyo ile kapla fakat uçaklarda pilotlara parlıyor uçak kazasına sebebiyet verebilir külli bir ceza yiyebilirsin
-
mkyb bunu yazdı
Amaç ?
Ne demek amaç ? Çoğu insan burada teknoloji ile alakalı her türlü bilgi paylaşımı için bulunuyor. Senin bunu buraya yazmandaki amaç nedir ?
-
edit:yanlış anlama
mrkps tarafından 06/May/15 22:28 tarihinde düzenlenmiştir -
Kizilgun bunu yazdı
çatıyı ayna veya en olmadı alimunyum folyo ile kapla fakat uçaklarda pilotlara parlıyor uçak kazasına sebebiyet verebilir külli bir ceza yiyebilirsin
ayna işe yaramaz bence 1ncisi akşam ışık yok 2ncisi gündüz devamlı farklı açıya ışık yansıtır. aliminyum nasıl bir etki bırakır bilemiyorum ama her yöne devamlı ışık yansıtabilsen, belki örnekteki gibi olabilir diye düşünüyorum. Ucaklar etkilenir mi acaba o ışıktan?
-
Güneşe göre eğimini, azimutunu, pozisyonunu ayarlayan ayna yardımıyla ışığı iyi yansıtan cisimlerden faydalanılarak yapılabilir de sorulduğu üzere amaç ne? Amaç bir şey gizlemekse bu tek başına ufak bir alanı gizler, geniş bir alan gizlenecekse daha geniş yansıtıcı kaplamalar yapmak gerekir. Muhteşem bir şekilde belli bir açıda yansıtsak bile uydunun açısı da önemli. Bu da ya uyduyu takip etmemiz ya da ışığı farklı açılara dağıtacak geometride kaplama yapmamız gerektiğini gösterir. Haliyle ışık dağılmış olur, daha fazla aynayla daha fazla ışık toplamak gerekir. Bu zaten "fail".
Tabi bu durumu konuşurken de, gökyüzünün açık olduğunu ve herhangi bir bulutun güneşi engellemediğini varsaydık. Parçalı bulutlu ise tam o sırada uydu görüntü alabilir. Burada da fanteziyi genişletip bu duruma karşı yedek ışık kaynağı koyduğumuzu düşünelim. Güneş ışığı azaldığında sensör algılayıp çok kuvvetli yapay bir ışık kaynağını devreye sokabilir, böyle telafi edebilir vs.
E bu durumda böylesine büyük bir şey koymak yerine çatı koymak haliyle daha mantıklıdır. Bu çatıyı da toprak çalı çırpı ile kaplarsan 2 boyutlu düzlemde yerle birleşikmiş gibi görüntü ortaya çıkar ama uydunun açısına bağlı. Yanlarda da büyük ağaçlar varsa iyi olur. Bina yokmuş gibi görülebilir. Ama uydular radarla yükseklik de ölçtüğünden bunu yutmayacaktır. Yanlara da eğim atarsan tepe gibi olabilir :D Bu durumda git mağaraya saklan ya da tesisi yer altına yap zaten. Ama o bile çare değil.
Bir diğer konu, orasını izlemeyi düşünen birisi zaten alçak irtifa hava araçlarıyla da farklı açılardan görüntü alabilir. İzlemeyi hiç düşünmemiş birisi de oradaki parlaklığı görüp incelemek isteyebilir. Dikkat çekmiş olur.
Son olarak, uyduların sadece belli bir elektromanyetik dalga boyunu(görünür ışığı) algılayan optik sensörleri yok. SAR, LiDAR, vb. teknolojiler var. Bu teknolojiler sayesinde gece de olsa, hava bulutlu da olsa görüntüleme yapmak mümkün. Yukarda bahsettiğim üzere bunlar da yükseklik ve açılardan faydalanıyor zaten. Teknolojisine bağlı olarak radar tekniğiyle farklı dalga boylarında elektromanyetik dalgalar (radyo, micro, UV, vs.) gönderilerek aynanın malzemesine bağlı olarak aşmak mümkün olabilir. Diğer yandan, ayna onu da yansıtabilir. Malzemeye, dalga boyuna bağlı. Ama bu yöntemle görüntüleme büyük ihtimalle başarılı olur.