GRAFFİTİ

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Lemuria
    Lemuria's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    Nasıl hip hop’u temelde sadece bir müzik türüymüş gibi düşünmemiz yanlışsa, sokakta duvarlara spreyle yapılan çizimlere de sadece graffiti diye ‘atlamamız’ yanlış aslında.

    Tamam onlar da graffiti ama Grek ve Roma imparatorluğu döneminde duvarlara yapılan çizimler de birer graffiti’ydi. Hip hop ‘voltran’ınından biri olana ise aerosol art deniliyor. Ve artık 1970' li yılların sonunda ABD'de gettolardan çıkan, Afrikalı - Amerikalıların oluşturduğu bir kültürle bağdaştırılan bu aerosol art’lar hem birer sanat eseri hem de bir şehirde varolan en alternatif anlatım biçimi. Berlin’se spreyla ‘söz söyleyen’lerin anayurdu. Batı Berlin’de metro istasyonlarında iş yapan ilk writer’lardan biriyse Poet. Nam – ı diğerini bilmiyoruz. Poet’le graffiti’dir, aerosol art’tır, stil’dir, Kruezberg’tir bayağı lafladık. Ama söyleşiye geçmeden önce bir takım ‘Berlin ve grafiti’ hikayeleri anlatmak istiyoruz. Buyrun.

    Berlin’de başladıktan sonra çığ gibi büyüyen graffitilere karşı Berlin İETT’si harekete geçiyor. Örneğin en ilginci yetkililer koltuklara yapılan çizimleri engellemek için soyut bir deseni koltuk kapmalarına basarak çizim yapmak isteyen kişiyi demotive ediyorlardı. Yani bu soyut desenler birçok ‘tag’in birbirine karışımı gibi. Sonra trenin dış resimlerine yapılan çizimleri engellemek içinse Berlin Belediyesi trenleri özel bir temizlik maddesiyle yıkamaya başladı. Bu graffiticileri daha da hırslandırdı. Adamlar nasıl yaparız da kalıcı oluruz diye düşünmeye başladı ve hemen sonra metronun camlarını çizmeye başladılar. Camları sadece spreyle değil; anahtar, jilet, kör bıçak, taş, kiremit gibi cisimlerle de halen çiziyorlar… Belediye buna da bir çare buldu. Camların üzerine bir buçuk mili metre kalınlığında, şeffaf, sert plastik bir bant yapıştırdı. (Bu arada belediyesi temizliğe de çok para harcadığı için her sene Berlin metrosunda bilet fiyatları artıyor.)

    Berlin Polis Teşkilatı özel bir birim kurdu: Grafiti Özel Komando Birimi… Böylece insanların telefonları dinlendi, evleri arandı, tutuklananlar oldu, ‘ötenler’ (ispiyon!) oldu.
    Hamburg Belediyesi ise dünyada graffiticilerle işbirliği yapan tek belediye. Belediye graffiticilerle çalışarak otobüslerin üzerine ‘Hamburg’ yazdırdı. Böylece önü kesilmek istenen grafitiler için graffiticilere ‘Bakın size saygı duyuyoruz. Gelin bu işi birlikte çözelim’ denilmek istendi.
    Berlin’de graffiticilerin sayısı çabalara rağmen azaldı mı? Hayır arttı. Ağır yargılanan arkadaşlarına rağmen hırsla devam ettiler.


    Berlin’de durum bu. Ünlü graffitici Poet röportajına girmek üzeresiniz.

    Graffiti'ye ne zaman başladın? Avrupa'da tren vagonu üzerine graffiti yapan ilk sprayer olduğunu duyduk...

    İlk kez 1987 yılında adımı duvarlara yazmaya başladım. Okul arkadaşlarımın bir çoğu 'tag' (graffiti'den daha basit bir çizim) atıyordu ama gerçek graffiti yapabilenlerin sayısı on parmakla sayılabilecek kadar azdı. Bizim için gerçek 'writing' New York metro tünellerinde yapılıyordu. Ayrıca bu sanata verdiğimiz isim graffiti değil 'writing' yada 'aerosol art'. 'Tag' atmaya başladıktan sonra Batı Berlin'de hızlı bir şekilde tanındım. Zamanla ağabeylerimiz gibi rengarenk resimler yapmak istedim. Bunlara 'piece' adını veriyoruz. Bu kulvardaki ustalardan çok feyz aldım ve onları izledim. Gün geçtikçe bildiklerim çığ gibi büyüdü. Metro trenlerinin boyanması kültürümüzün çekirdeğini oluşturur. Rüyalarıma giriyordu bu iş: Benim ismimle bezenmiş bir tren Batı Berlin’i geziyor. Bana yardımcı olabilecek birini arıyordum ki Kage'le tanıştım. Batı Berlin’de metro tünellerinde iş yapan ilk 'writer'lar olarak tarihe geçtik. İlk 'whole car' (vagonu tamamen boyamak) yapanlar da bizdik. Zamanla hava basınçlı kutu boyaları kontrol etmeyi öğrendik.

    Graffiti'ye başlarken ilk hedefin neydi?

    İlk hedefim metro istasyonlarındaki duvarlara ismimi yazmaktı sanırım. Amacım ikinci metro hattının kralı olmaktı. Bu golü başka bir isim altında atmak istedim ve Mask adını kullandım. Yarışmada Salomo'ya malup oldum. Ben yüklendikçe o bastırıyordu. Salomo rayların diğer tarafındaki duvarları bombalamaya başlayınca bende ilgimi kaybettim. Henüz 13 yaşındaydım ve gece aksiyonları konusunda çok tecrübesizdim.

    Sence graffiti sanat mıdır?

    Kesinlikle. Bu dal gençleri sanata yani resme yoğun bir şekilde yönlendirebilen tek yol. Yaratılan her şey sanat değil doğal olarak. Berlin sokaklarında gördüğünüz resimlerin ve tag'lerin çoğu gelişmekte olan gençlerin ürünleri. Usta bir iş çıkartmak göründüğü kadar kolay değil, özellikle illegal yapıyorsan. Sonuç olarak bu sorunun önemsiz olduğunu düşünüyorum çünkü writing günlük yaşama damgasını vurmayı başardı. Müzelere kadar yol yaptı kendine kültürümüz. 0n yılı aşkın bir süredir Batı Berlin’de devam eden eylemlerimiz Doğu Berlin'de 16 yıldır aktif. Söylemek istediğim writing ile başlayan bir çok insan şuanda toplumumuzun merkezini oluşturmakta. Bu kalabalığın arasında kesin birkaç sanatçı bulmanız mümkün.

    Sence bir graffiti ne 'söylemeli'?

    İyi insanlardan iyi resimler göstermeli. Orijinal ol ve writing cennetindeki yerin ayrılsın. Toplum, sıfır tolerans teorisinin graffiti de uygulanamadığını anlamıştır. Bu harekat bir gerilla sanat formudur. Yolumuzda etki tepki dışında hiçbir ödül yoktur. En iyi sanatı konuşturmak ve her şeyi zamana bırakmaktır.

    Aerosol art'ın sana hissettirdikleri nedir?

    Eğlenirken dinlenebildiğin bir durum bu. Korku ve öfke dolu kimi zaman zihin açılırken bir yandan hava basınçlı kutu boyalarından gelen zehirli gazlar sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. (Aktif karbonlu gaz maskeleri tavsiyemdir.) Sonunda kendi zihin ve ellerinden çıkan bir işin gururu ile doluyorsun. Emekliye ayrıldığın zaman bakıp evet ben kıçımı kaldırıp bu gezegeni etkiledim diyebilirsin.

    Stil de çok önemli aerosol art’ta. Senin yıllar içerisinde stilinde değişiklikler oldu mu?

    Tabii en önemlisi ayrıcalıklı olabilmek. Bu düşünce, tarzımın sürekli gelişmesine sebep oldu. Harf stilinde duraklama yaşıyorsan geriye adım atarsın bence. Tabii ki tecrübe fikirleri değiştirebilir. Tarzım bana ait. Ben değişirsem tarzımda değişir. Haftada bir olmuyor bu. Yılların beraberinde getirmiş olduğu bir etki.

    Sence graffiti neden illegal? Graffitilerin şehre olumsuz 'katkısı' sence nedir?

    Bu iş kanuna aykırı. Her şey birilerine ait, devlet malı ya da özel mülk. Her şeyin kuralı var. Her şey bir tür saydam ya da değil. New York gettolarından gelen bu sesin bir mesajı var. Yeri geldiğinde kanuna aykırı davranmanı gerektiren bir ses bu. Ve geleneksel bir hal aldı. Size garip gelecek belki ama çoğu writer'lar isimlerini yazmakla yetinir ama önemli olan ismini nasıl yazdığındır.

    Kruezberg'te Türklerle birlikte büyümüşsün. Türkler hakkındaki izlenimlerin nedir? Berlin'de Türk sprayer'lar var mı?

    Türklerle büyüdüm ve her şey çok normaldi benim için. Ama Almanlarla aralarında çok fark var tabii. Din farkı. Ahlak gurur hakkında birçok şey öğrendiğimi söyleyebilirim Türk kankalarımdan. Almanya’da olmayan değerler değil bunlar ama daha farklı yapıdalar. Türk insanı belki daha yürekli. Saygı ve otorite anlayışları da değişik. Türk writer'larının rolü Berlin’de çok önemli bir yer teşkil etmekte. En ünlüler arasında Amok'a değinmeden geçemem. O bir kral. Türk arkadaşlarımın çoğu Berlin doğumlu ve memleketlerini sadece yaz tatillerinden tanıyorlar. Üçüncü nesilin temsilcileri onlar Almanya'da. Alman toplumuna doğru adapte olabilmek kolay değil. Doğu ve Batı arasında çelişki yaşayan bir çok kankam var. Alman hükümeti entegrasyonu uzun yıllar ihmal etti. Daha yeni gündeme geldi bu konu. Fransa'daki ayaklanmayı görünce uyandılar.

    Araştırma ve röportaj : Müjde YAZICI - Fuat ERGİN - mismis@comic.com

    dont think twice its all right
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Lemuria
    Lemuria's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    dünyanın en iyi graffiti kuruplarından BLG den poet'in roportajıdıR,

    dont think twice its all right
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Quetzalcoatl
    Quetzalcoatl's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Mayıs/2006
    Erkek
    iyi bi araştırma saol kardeşim...

    Özgürlüğü anladıkça ona daha az sahip olursun.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    prokto
    prokto's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek
    tahribatın graffçıları bi topic atsınlar tanışalım.Ben istanbul ES crew den prok.(hadi writerlar-bunnyler bekliyorum topiclerinizi)
    (graffiti bi kültürdür diyen writerlar hadiyin)

    Bu imza çok eskidi artık...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Lemuria
    Lemuria's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    bende KSK cLan dan fast

    dont think twice its all right
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Quetzalcoatl
    Quetzalcoatl's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Mayıs/2006
    Erkek
    graffçılar toplanın bi graff çizin tahribat yazın :D

    Özgürlüğü anladıkça ona daha az sahip olursun.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    prokto
    prokto's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek
    sabaha yazar yollarım şimdi uyumam lazım :D

    Bu imza çok eskidi artık...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Lemuria
    Lemuria's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    ewet yaparız sağlam bişe

    dont think twice its all right
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Quetzalcoatl
    Quetzalcoatl's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Mayıs/2006
    Erkek
    bannerdaki kılıcıda çizin :D

    Özgürlüğü anladıkça ona daha az sahip olursun.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    prokto
    prokto's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek
    ya yokmu kos koca tahribatta writer yaaa?

    Bu imza çok eskidi artık...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ★★★★
    Genki
    Genki's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2005
    Erkek
    http://secretjunior23aero.spaces.msn.com

    alın benim kuzenim mi yegenim mi ne oluyo kendisi =).
    buraya karaladıklarını koymustu. sölerim Tahribat.Com yazdırırım burayada koyarım.
Toplam Hit: 1690 Toplam Mesaj: 14