İş Görüşmesi (Yardım)
-
bilgisayar mühendisi mezunuyum.iş görüşmelerinde nasıl davranmalıyım?kıyafetim nasıl olmalı yazılım şirketlerinde genelde kıyafet serbest yinede takım elbise giymeli miyim önerileriniz nelerdir?
-
buradaki videolar bir nebze de olsa yol gösterici ;)
-
İşveren olarak söylüyorum.
Takım elbise giymek ve görünüşünü düzgün tutmak o iş yerine saygını gösterir ve büyük bir avantajdır .
Kendine güvenini belli etmek için karşındaki insanın gözlerinin içine bakmalısın ve samimi olmalısın. Özellikle ilk görüştüğünde hafif bir gülümseme ve göz teması oldukça önemlidir , karşındaki insanı rahat hissettirirsin.
Konuşurken basit ol fazla komplike olma ve çok detaya girme. Kendini anlatırken ne kadar net ifadeler kullanırsan senin için o kadar iyi olur. Kimse boş konuşanları sevmez :)
Mutlaka elinde kalem kağıt bulunsun
Karşı taraf konuşurken hiç bir şekilde araya girip bir şey ekleme , çok sıkışırsan yanına aldığın kağıda not tut ve konuşması bittikten sonra eklemeni yap. Bu sana +1 rep katar
Ayrıca iş görüşmesine tam 10 dakika kala orada ol , ne çok erken ne de çok geç!
Bunlar önemli küçük detaylar dostum , umuarım işine yarar.
Unutma sen bu iş için Üni. bitirdin ve senden daha fazla kimse bu işi hak etmiyor! Git ve o işi al ! :)
-
bloodmage bunu yazdı:
-----------------------------
İşveren olarak söylüyorum.
Takım elbise giymek ve görünüşünü düzgün tutmak o iş yerine saygını gösterir ve büyük bir avantajdır .
Kendine güvenini belli etmek için karşındaki insanın gözlerinin içine bakmalısın ve samimi olmalısın. Özellikle ilk görüştüğünde hafif bir gülümseme ve göz teması oldukça önemlidir , karşındaki insanı rahat hissettirirsin.
Konuşurken basit ol fazla komplike olma ve çok detaya girme. Kendini anlatırken ne kadar net ifadeler kullanırsan senin için o kadar iyi olur. Kimse boş konuşanları sevmez :)
Mutlaka elinde kalem kağıt bulunsun
Karşı taraf konuşurken hiç bir şekilde araya girip bir şey ekleme , çok sıkışırsan yanına aldığın kağıda not tut ve konuşması bittikten sonra eklemeni yap. Bu sana +1 rep katar
Ayrıca iş görüşmesine tam 10 dakika kala orada ol , ne çok erken ne de çok geç!
Bunlar önemli küçük detaylar dostum , umuarım işine yarar.
Unutma sen bu iş için Üni. bitirdin ve senden daha fazla kimse bu işi hak etmiyor! Git ve o işi al ! :)
-----------------------------yemin ederim kapıdan çıkıp iş görüşmesine gidesim geldi.
-
sene 2011 torpili olmayan üniversite mezunu koçum benim yürü be
-
kajmerpac bunu yazdı:
bilgisayar mühendisi mezunuyum.iş görüşmelerinde nasıl davranmalıyım?kıyafetim nasıl olmalı yazılım şirketlerinde genelde kıyafet serbest yinede takım elbise giymeli miyim önerileriniz nelerdir?
hafız sen bunu burada soruyorsan işe mişe giremezsin hiç mi insan ıcıne cıkmadın en azından dugunede mı gıtmedın ? -
Son zamanlarda deli gibi mülakatlara ,iş görüşmelerine gitmiş bir mürid olarak tavsiyelerim;
-Bize ter döktürecek her olayda baş gösteren stress olayını kafanda bitirmen gerek.Basit yöntemleri,
a- İş veren tarafın,seni iş görüşmesine çağırması cv'ne bakıp seni değerlendirebileceklerini düşündüklerini düşünmen,bilmen gerek.
b-Ben yeni mezunum,kariyerimde ilgili iş ile alakadar her hangi bir tecrübe yok gibi düşünceleri saf dışı bırakmak.
-Genel görünüş gerçekten önemli (Ön yargıyı parçalamak atomu parçalamaktan daha zordur-Einstein)
a-Açık bir pozisyona, düşünüldüğün ilk iş görüşmesinde(işe alım sürecinin basamaklardan oluştuğunu farz ediyorum) Jilet gibi takım elbiseyle gitmek karşı tarafta negatif etki yaratıyor(tecrübeyle sabit).Genelde ilk görüşme insan kaynakları uzmanları tarafından yapıldığı için ,ilk gidişinde çok janti olmana gerek yok.Üst seviye yöneticilerle görüşmeye çağırılıyorsan(ki genelde ilk görüşmesi olumlu bulunanlar yöneticilerle görüştürülür) takım elbise uygundur.İlk gidişte temiz, sade renklerden oluşan klasik bir elbise seçimiyle kafan rahat şekilde takılırsın.
-Görüşmeye gitmeden cv'ne çalışman ve oradan gelecek sorulara hazırlıklı olman;
a-durup dururken ,liseden mezun olduktan sonra neden üni.ye 1 sene geç başladın?Eski işindeki müdüründen aldığın en önemli derslerin nelerdi? gibi absürd sorulara kesinlikle hazırlıklı olman gerek.
b-Cv'in üzerinden gelecek basamaklı sorulara hazırlıklı olman gerek.Şöyleki;
Atıyorum.
Hobilerin kısmında fotoğrafçılık yazıyor.Fotoğrafı severmisin diye soracaklar? Evet diyeceksin haliyle? Kadraj nedir, Altın oran nedir? diye soracaklar.Verebileceğin en kötü havayı cv ne yazdıgın şeylere tam olarak hakim olamazsan verirsin.
c- Çeşitli kariyer sitelerinde binlerce talimat var ama ben en çok yararı olan yardımlara monster.com.tr de rastladım göz gezdir bence.
-İlk görüşmeler için bunları bilmen yüzlerce rakibin üzerinde çıkman demek. -
bildiğim tek şey rahat olcan hocam. ama bokunu çıkarmıycan :|
edit: kıyafeti onu bunu sttr et hocam. işi yapabildiğini belli et yeter. nihayetinde vitrinde olmayacaksın diye düşünüyorum.
-
Önce göz e hitap etmek gerekiyor bence sağlam bir kumaş pantol üzerine sport bir gömlek bide kundura yada o tarz ayakkabı işin en önemli kısmı psikolojik olarak o kişiyi senden düşük görmek gerekiyor diye düşünüyorm tam aksi olunca heyecan bilinç altında onu önemsemeyeceksin ama ağzından çıkan her kelimeye de dikkat edeceksin o zaman rahat rahat kendini ifade edebilirisn
-
bende işten ayrılmak üçün behane arıyorum.lanetlik bir şirket dayanamıyorum off daha sabah geldim sınır.hasta olucam vallaha
-
10 yıl sonra kendini nerede görüyorsun gibi abuk salak saçma sorular sorarlarsa hiç ilişme başka iş bak.