Modern Kölelik Üzerine
-
isteyen varsa 10 tane kadar dişi köle alabilirim ? barınma, yeme, içme problem değil.
Temizlik, yemek ve kişisel ihtiyaçlarda yardım etsinler bende para vermiyim.
---
böyle bi mantık olabilir mi abi ?? tyler durden felsefesini alıp nerelere çıkarttı insanlar ya.
En temizi 200 kişilik kabile kurup ormanda yaşamak o zaman.Kapitalizm yok, dert yok, tasa yok.Ohh mis.Akşam aslana yem olma yeter
-
edit
-
tam kölelik değil ama taşeronlaşmışız gibim bişey.Sen benim şu işimi yaparsan 30 günde sana şu kadar para veririm,sen de o parayla ne bok yersen ye,sen yapmazsan başkası yapar...
dağa kabile kurup yaşasak bile mutlaka yönetici bi lider olacak,yine aynı mevzuu
aq keşke herkes patron olsa...
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------
isteyen varsa 10 tane kadar dişi köle alabilirim ? barınma, yeme, içme problem değil.
Temizlik, yemek ve kişisel ihtiyaçlarda yardım etsinler bende para vermiyim.
---
böyle bi mantık olabilir mi abi ?? tyler durden felsefesini alıp nerelere çıkarttı insanlar ya.
En temizi 200 kişilik kabile kurup ormanda yaşamak o zaman.Kapitalizm yok, dert yok, tasa yok.Ohh mis.Akşam aslana yem olma yeter
-----------------------------Dostum sen olayı farklı algıladın. Parası olan insan istediği kadar köleye sahip olabilir , bahsettiğimiz konu da bu. Sadece kölelik kavramı değişmiş durumda. Parasını verdiğin sürece istediğin her şeye sahip olabilirsin. Para ve feodalite yer değiştirmiş durumda . Bir işveren elemanı bir hata yaptığında ona bağırabiliyorsa bunun kölelik siteminden herhangi bir farkı var mıdır? Veya fazla mesai yapmak istemeyen bir işçi sırf işinden olmamak için zorla mesai yapıyorsa bu kölelik değil de nedir? Anlatmak istediğim nokta bu .
Not : Bu arada sen anarşik düzeni 200 kişi kabile kurup ormanda yaşamak olarak öğrendiysen , yanlış öğrenmişsin. Biraz daha araştırmanı öneririm .
-
İnsanlar sosyal varlıklardır ve sosyal hayat dedinlen şeyde budur zaten. Bunun çaresi yok kölelik olmadan toplum olmaz. Yine de hayal kurmak isteyenler Thomas More nin " Ütopia " sını okuyabilirler.
-
karabudun bunu yazdı:
-----------------------------
İnsanlar sosyal varlıklardır ve sosyal hayat dedinlen şeyde budur zaten. Bunun çaresi yok kölelik olmadan toplum olmaz. Yine de hayal kurmak isteyenler Thomas More nin " Ütopia " sını okuyabilirler.
-----------------------------İnsanların sosyalliği ve köleliğin arasında nasıl bir bağ kurdun dostum ben pek anlayamadım rica edersem açar mısın ?
-
şimdi ben kafama esse çıkarım dağa avcı toplayıcı insan olarak yaşamımı sürdürürüm, demekki köle değilim. (derdim ama pc siz yaşayamam demekki köleyim :))
-
Öyle bir ilim sahibi olmalısın ki, senin yaptığın bir şeyi kimse yapamamalı, işte o zaman patron olursun.
Bmw, veya mercedes gibi markaların yönetici ve patronlarıda , o arabaları alacak olan insanların kölesidir bunun için daha çok para harcayıp daha farklı tasarımlar için mühendislere başvururlar.
Dediğim gibi senin işini kimse yapamamalı ,rakibin olmamalıki kölelikten kurtulasın
-
Eski köleler köle olduğunun farkında idi,bizim çağımızda köleler farkında değil,çünkü akılları köle olmuş.
-
Garipki kimse artık değere değinmemiş ve marxı yad etmemiş halbuki çözüm ancak analitik çözümleme ile bulunur.
1-insanlar emek gücünü kullanarak artık değer yaratır, bu değer parasallaştırılır ve servet dediğimiz değer birikimi olur,
2-Bu "artıdeğere" patron sermayedar veya girişimci olarak adlandırdığımız kapitalist tarafından el konulur.
Kölelikte bu artı değere hiç bir ücret ödenmeksizin el konulur. Kölenin yaşaması için gerekli olan ihtiyaçlar ise sahip tarafından karşılanır.
Günümüzde ise emekgücünü satmak zorunda olan emekçi (proleterya) emekgücünün karşılığında yalnız ve yalnızca yaşaması için gerekli olan kadarını alır,
3-sistem farklı gibi görünsede evet köleci romadan bu yana değişen pek birşey olduğu söylenemez.
4-Çözüm ise herkesin emekgücünün karşılığını almasıyla çözülebilir, yani bir fabrikada 100 işçi 100 sandalye üretiyorsa herkes 1 tane sandalyeye sahip olmalı ve onunla ne yapacağına kar vermeli, Bu tek çözüm gibi görünsede yüksek sermaye gerektiren girişimler bu sistemde oluşturulamaz girişim eksiği ve teknolojik durgunluk yaşanır.
5-Başka bir çözüm ise artık değerin toplanması için ortaklaşa bir irade ile oluşturulmuş kurumun artık değere el koyması ve bunu tüm emekçiler yararına kullanması ile sağlanacaktır. Bunun adı sosyalizmdir. Bu sistemde ise kurumun bağımsızlığının yönetenler tarafından ele geçirilmesi tehlikesi başta olmak üzere, faiz oranlarının hesaplanamaması, girişim problemlerine yanlış yatırımlara ve yozlaşan yoplumsal sistem çöküşüne neden olacaktır.
5-Peki bu güne kadar kuramsallaştırılmış teoriler içinde köleliği engelleyecek hiçbir yol yok mu?
Günümüz meta ilişkileri doğal olmayan hertürlü süreçte değişime giderek tarihsel-maddeci gerçekliği ortaya koymuştur. yani doğanın işleyişi malesef şu anda sadece bu 3 sistemi ortaya koyuyor.
AMA teknolojinin ilerlemesi ve bu değişimin meta ilişkilerinde köklü farklılıklar getirmesi bize yeni bir umudun olduğunu gösteriyor, muhtemelen bu çözüm daha yarım yüzyıl daha dile getirilmeyecek. Çünkü yeni sistem insanın mutlak egemenliğindeki robotik bir kölelik sistemini öngörüyor. Hemen heveslenmeyin! O robotların gelecekteki sahipliği bu günden belli olmazsa yani sistem evrimini bu günün koşullarında sürdürürse, mutlak egemenlik MUTLU azınlığın kesin bir zaferi olacak, büyük ihtimalle biz emek gücüne ihtiyaç duyulmayan sermaye yoksunu ÇOĞUNLUK ya kıyılacak, ya terkedilecek yada iradesi alınarak ucuz robotlar olarak kullanılacak.... Sistemin bu gün yaptığıda bu değilmi zaten :)
Geri dönülmez noktaya varmadan çok çok iyi düşünmeli, uyanmalı ve bir karar vermeliyiz...