Elektrik 5.000Kw Kazığı - Tedarikçi - Fatura Düşürme
-
Selam müridler,
Malum devlet kendi eliyle elektrik fiyatlandırmasında sübvansiyonu, yıllık 5.000kW üzerindeysen kaldırdı ve ortalama faturalar x2 oldu. Bu düzenleme ile tüketiciler resmen tuzağa düşürüldü ama kimse de "ne oluyoruz yahu, dur bakalım böyle olmaz" demedi, gündeme getirmedi.
Şöyleki, düzenlemeyi 2024 yılı sonunda açıkladı ve dedi ki "Tüketimin 2024 yılı içerisinde 5.000kW ı aşarsa, 2025 itibariyle kazık fiyattan ödeyeceksin" yani düzenlemeyi geriye doğru işletti. Oysa bunu hem hukuki hem de etik olarak açıkladıktan sonra ki dönem için uygulaması gerekirdi.
Neyse, giren girdi herkes kabullendi oysa bu daha başlangıç. Aynı şekilde tüketim aralıklarını daha da düşürecekler, zamlar da olacak ve günün sonunda bir avuç insan eski fiyatlardan yararlanilecek.
Başka bir deyişle aylık 1.040₺ üzeri fatura demek, "welcome to turkish airlines" demek. Ben kişisel olarak tam sınırdayım, aylık 950₺ - 1.000₺ (tasarruf mode ON) arası geliyor. Yani dikkatli olmazsam bu kazık bana da girecek. O yüzden mevcutta olan faturayı tasarruf dışında farklı tedarikçi (Enerjisa vs.) ile de düşürmek istiyorum.
Özetle, şu Tedaş Bedaş vs geleneksel tedarikçilerin dışında farklı firmalar ile çalışanlarınız var mı, birim fiyatlarınız nasıl, geçiş kolay mı, değer mi, bunlara geçmek için belirli bir tüketim şartı vs var mı size sormak istedim.
Bilgilendirecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler, selamlar sevgiler... 👋
GoQaN tarafından 21/Mar/25 09:14 tarihinde düzenlenmiştir -
Bir ara baktım hepsinin birim fiyatı aynı aşağı yukarı o yüzden hiç değişmedim.
-
Geçen sene yeni elektrik aboneliği yaptım. Orada işlemleri yapan görevliye dedim eskiden taahhüt falan verince indirim oluyordu ne oldu o iş ? Onu kaldırdılar artık tüm firmalarda az çok fiyat aynı pek fark olmuyor demişti.
-
ben firmayi gecirdim. aksa enerjiden aliyorum enerjiyi.
bu arada ankaradayim. burada enerjisa normalde tedarikci.
epdk enerji birim fiyati belli her tedarikci ayni fiyattan satmak zorunda. yine epdk nin belirlemis oldugu en ust kar orani var. yanlis hatirlamiyorsam %9 enerji satan insanlarin fiyat egismesinin sebebi karlarindan feragat ediyorlar. mesela enerjisa %8 ile veriyordu teklifini. aksa %6,5 vb.
burada dikkat etmeniz gerken sozlesme. sozlesmelerde kayip (sanirim adi buydu) elektrikle ilgili bir madde varmis. bazi firmalar bunu sabitliyor. bazilari sabitlemiyor. o yuzdende ilk anlasma dusukmus gibi gorulsede faturalamada fiyat daha yuksek gelebiliyormus. ilinizdeki birkac tedarikciden fiyat aliniz ve sozlesme orneklerini kesinlikle isteyiniz. ve okuyunuz.
-
evin müstakil yada az katlı apartmansa ve tadilat yapma ihtimalin varsa kaçak yapan arkadaşlar var, yönlendireyim sana. :)
-
Güneşpaneli den başka bir çözüm yolu yok. Ben 3 kW lik on grid bir sistem kurdum gündüz panelden gece şebekeden. Bütcenize göre birşeyler yapabilirsiniz.
-
Realseyler bunu yazdı
Güneşpaneli den başka bir çözüm yolu yok. Ben 3 kW lik on grid bir sistem kurdum gündüz panelden gece şebekeden. Bütcenize göre birşeyler yapabilirsiniz.
Peki bunun için tedaşa gidip evrak cart curt uğraşton mı yoksa kafama göre yaptım umrumda değil mi dedin
hala bilinmezlik var. Kafana göre yapmak suç mu
-
Realseyler bunu yazdı
maliyeti nedir acaba?
-
Realseyler bunu yazdı
akü pahalı akü. aküsüz inverterlerden hangilerini tercih ediyorsun? panel sağlığını koruyor mu?
-
Bende bu hafta müstakil ev için güneş enerji sistemi malzemerlini tedarik ettim
Gedik enerji diye bir firma var adamlar gayet ilgili ve fiyatları piyasanın altında
14 adet 550 watt panel
11 kw çift mppt inverter
10 kw lifepo4 akü
montaj ayakları kablo vs. kargo kdv dahil 200 k ya mal oluyor.
2 tane ortaboy (700 lük -500 lük) kuluçka makinem var bir tane daha alacağım .
Senelik ortalama 25 k elektrik faturası ödüyordum. birde elektrikli araba almayı düşündüğümden sistemde bi ibnelik çıkmazsa 3-4 senede parasını çıkarır.
-
10 kW ya kadar kurulumu vergisizdir kafana göre kurup kullanıyorsun.
Ben 25 k harcamistim kendim kurulumunu yaptım. Sonradan ekleme yapmıştım.
Ben de 7 tane 450 watt monokristal panel ve 3 kW ongrid inverter var aküsüzdür bu model. Akü hem pahalı hemde kaç yılda bir bozulur bu yüzden önerilmiyor.
Deye 3 kW on grid inverter ve 5 tane 450 yeterlidir sonradan ekleme yapabilirsiniz.
Panelerin bir bakıma ihtiyacı yok ayda yılda bir temizlerseniz yeterli.
Bu paket şebeke ile birlikte çalisir. Kurulum videoları yutubta var basittir kurulumu. Paneller seri bağlanır invertere verilir inverterden de şebekeden gelen giriş fazına verilir. Ufak tefek detaylar var. Yardımcı olurum kuruluma .
Bu sistem gündüz panellerden gece şebekeden çalışır.
Gündüz firiniydi ocagiydi camasiriydi bulasigiydi süpurgesiydi hepsini karşılar. Tabi sırasıyla çalıştırmak işiniz. Gücü yetmediği durumda şebekeden ekleme yapıyor. Yani 3 kW panelden geldi evde 4 kW harcaman var 1 kW yi şebekeden ekleme yapar. Hava bulutluysa gene şebekeden otomatik ekleme yapar.
Ben yazın gündüzleri bol bol klimayı çalıştırıyorum. Bu havalarda elektirikli sobami da kulaniyorum. Ha ben tasaruf yapmıyorum ama öyle fazla bir faturada odemiyorum.
Ortalama panellerden 100 ile 300 kW kadar panellerden elektirik alıyorum.