PC Çağı Kapanıyor mu ?

Steve Jobs'ın yaptığı ve özetle "Flash dönemi artık kapanıyor" mesajı veren açıklamanın hemen ardından Adobe'un başkanı Shantanu Narayen de bir açıklama yayınladı. Bu açıklamada Apple'ın iddialarının bazılarının gerçeği yansıtmadığı ifade edilirken Adobe'un açık kaynaklı bir teknoloji olmasa da Creative Suit yazılımı aracılığı ile pek çok platformu destekleyecek şekilde hizmet sunabilmesi ön plana çıkartılıyor.

 

Ürettiği cihazlarla bir ikon yaratıcısı ve kablosuz internet oyununa yön veren en önemli firmalardan birisi olarak görülen Apple, son olarak aldığı Adobe Flash'ı desteklememe kararı ile oldukça tartışma yarattı. Bu konuyla ilgili bir haber yayınlamıştık [1].

Pek çok Web kullanıcısı için Flash gerçekten “Web” destekli olarak çalışan cihazlar için "olmazsa olmaz" bir özellik olarak görülmekte. Oysa geçtiğimiz hafta Apple'ın İcra Kurulu Başkanı Steve Jobs yayınladığı bir açık mektupla Flash'ı desteklemediklerini açıkladı.

Oldukça uzun olan ve bu kararın sebeplerinin madde madde listelendiği yazıda ana gerekçeyi teknik açıklamalar oluştursa da yazının alt metninde Flash'ın HTML5, CSS, JavaScript ve H.264'ün aksine müseccel bir marka oluşu ve dolayısıyla da platformlar ile geliştiriciler arasında üçüncül bir katman oluşturarak standardı düşük uygulamaların geliştirilmesine yol açması yer alıyor.

Apple'dan yapılan açıklamanın hemen ardından Adobe'un başkanı Shantanu Narayen de bir açıklama yayınladı. Bu açıklamada Apple'ın iddialarının bazılarının gerçeği yansıtmadığı ifade edilirken Adobe'un açık kaynaklı bir teknoloji olmasa da Creative Suit yazılımı aracılığı ile pek çok platformu destekleyecek şekilde hizmet sunabilmesi ön plana çıkartılıyor.

Bu tartışmada kimin haklı kimin haksız olduğunu bir yana koyan, bilim kurgu yazarı ve yazılım geliştirici Charles Stross ise farklı bir noktaya parmak basıyor. İngiltere'nin parlayan bilim kurgu yazarlarından Stross'a göre Jobs'un açıklamasının ardında yatan neden Apple'ın 25 yıl önce kurulmasına ön ayak olduğu PC sektörünün yavaş yavaş ölüyor olabileceği.

PC sektörünün ölüyor olabileceği tezi birbirinden farklı bir takım gelişmeleri bir araya getiriyor. Bunlar arasında Apple'ın kendi cihazları için geliştirilen uygulamalarda takındığı obsesif hakimiyet tutumu, HP'nin Palm'ı satın alarak Windows 7'den vazgeçmek uğruna WebOS platformu aracılığı ile tablet yarışına girebileceği, Microsoft'un ölü doğan Courier tablet projesinin yanı sıra kablosuz geniş-bant ve “bulut bilişim” konularında yaşanan gelişmeler mevcut.

Stross PC fiyatlarının da hızla düştüğüne değinerek önümüzdeki beş yıl içinde kar marjlarının 4G ve “bulut bilişim” özellikli mobil/portatif cihazlara kayacağını iddia ediyor. Stross'a göre eğilim merkezi bir yerde toplanmış uygulama ve içeriklere 50 Mbps kablosuz hızıyla ulaşabilecek değişik portatif cihazlardan kurulu ev şebekeleri yönünde.

Stross bu tezden yola çıkarak Apple CEO'su Jobs'un da firmasını yeni trendlere göre konumlandırdığını düşünüyor ve iTunes ve App Store'un yakın gelecekteki bulut tabanlı stratejilerde çok önemli bir bileşen olacağını dolayısıyla da Apple'ın bu yeni ekosistemde olabileceği kadar fazla kontrol sahibi olmayı planladığını iddia ediyor.

Stross'un dile getirdikleri oldukça enteresan olsa da eksik kalan bazı noktalar mevcut.

Öncelikle Stross hem 4G hem de bulut bilişimin 5 yıl içinde evrimini tamamlayarak çalışmaya hazır hale geleceğini öngörüyor. 4G'nin temelini oluşturan LTE ve 802.16m standartları belki 2015'te bazı seçilmiş pazarlarda kullanıma sürülebilir ancak geniş kapsamlı bir benimseme için çok erken gözüküyor.

Dahası “bulut bilişim” geniş çaplı bir benimseme ve Interweb değer zincirinde yer alan her bir parçada pek çok geliştirme ve standartlaşma gerektirmekte. Ayrıca uçtaki kullanıcıların içeriğin artık sahip olunacak değil lazım oldukça kiralanacak konseptler olacağı konusunda eğitilmesi ihtiyacı da cabası. Tüm bu gelişmelerin tamamlanması 5 yıldan çok daha uzun sürecektir.

Zamanlama konusu bir yana bırakılırsa, 4G ve bulut bilişimin güçlü trendler olduğu ve geleceği şekillendireceği şüpheye yer bırakmayan bir gerçek. Bu ikili yeterli zaman verildiğinde kesinlikle Web'i kullanış biçimimizi derinden etkileyecek gibi gözüküyor.

Jobs'un yayınladığı açık mektupta Flash'ı “PC devrinde PC ve fare için yaratılmış” olarak tanımlaması ve “bu ikiliye önümüzdeki düşük güç harcayan cihazlar, dokunmatik ara-yüzler ve açık web standartlarını temel alan gelecekte yer olmadığı” sözleri firmanın kendisini konumlama çabasında olduğunu destekler nitelikte.

Tüm bunların ışığında Jobs'un bu hamledeki amacı gerçekten de firmasını 4G ve bulut bilişime önceden hazırlamak olabilir. Ancak bunu yaparken Apple'ın kendi ekosistemini adeta bir Çin Seddi örerek koruması doğru mu bunu zaman gösterecek.

Bu arada Flash konusunda Apple'a bir destek de ezeli rakipleri Microsoft'tan geldi. Microsoft yöneticilerinden birisi yaptığı açıklamada aslında Flash'ın Web üzerinden video erişimini son derece kolaylaştırmakla birlikte pek çok açığı olduğunu söyledi.

Internet Explorer tarayıcısı Genel Müdürü Dean Hachamovitch yaptığı açıklamada Flash'ın özellikle kararlılık, güvenlik ve performans konularında pek çok sorunu olduğuna dikkat çekiyor.

Hachamovitch Microsoft'un da Web üzerinden multi-medya sunmak için Apple gibi HTML5 standartlarını desteklediğini ancak bir yandan da Flash'ın barındırdığı açıkları gidermek için Adobe ekibine yardımcı olduklarını söyledi.

Şu anda tüm dünyada Web üzerinden sunulan videoların yaklaşık yüzde 75'i Flash tabanlı. Hulu gibi bazı popüler Flash tabanlı siteler artık iPhone ve iPad'de açılamıyor. Bir başka Flash tabanlı site YouTube ise çareyi Apple ürünleri için Flash tabanlı olmayan başka bir yazılım geliştirerek bulmuş durumda.

Kaynak:
Tarih:
Hit: 2308
Yazar: Antikky



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.