1. İzmir Boyoz Festivali.
-
boyoz'un yumurtası kırmızı boyalıdır...
fırında odun ateşinde kaynatılmıştır...
tadıda normal yumurtaya on basar...
şimdilerde güzel boyoz yapan pek kalmadı,dahası yumurtaların fırında odun ateşinde,kaynatan da kaldı mı bilmiyorum...dahası organik yumurta kalmadı :)
Boyoz'un yanındaki yumurtayı misina'yla kesmek gene adettendir...
ve çay üfffff...
-
lan birde izmirli olacaksınız...hani bilmesek tmmda...
şu Tepecik (Yenişehir) mahallesi'nde 25 kuruşa satılanların nasıl yapıldığını fırından pide satın alırken görmüştüm, hamur işinden soğursunuz a.k...
atık hamur malzemesinin değerlendirilmesi diyor okuyun ondan sonra konuşun...
Boyoz, İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen,yağlı un da denen özgün bir hamurişidir. Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır.
Boyozu İzmir mutfağında 1492 sonrasında İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenli nüfus grupları arasında ve özellikle peynirli ve ıspanaklı türleri sıklıkla hazırlanmakla ve beğeni ile tüketilmektedir.
Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. Boyoz ismi de, neredeyse kesin surette, İspanyolca "bollos" (bohça) kelimesinden türemiştir. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmıştır. Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve başka ustalar yaşatmaktadır.
Halim Usta'nın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.
İzmir'de Konak metropol ilçesinin Mustafabey (ünlü Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nin bulunduğu semt), Kordon, Pasaport, Karantina gibi muhitleri, Tepecik (Yenişehir) mahallesi ve Bornova metropol ilçesi boyozla birlikte anılan yerlerin başında gelir. Çay ve bol karabiberli haşlanmış yumurta boyozun vazgeçilmez refakatçileridir. Hatta bazen boyoz ve yumurta adedi "üçe bir" "beşe iki" gibi bir arada sipariş edilir. Yağlı, kalorili ve pasaklı (etrafa saçmadan yemek imkansızdır) olmakla birlikte enfes bir sabah kahvaltısı malzemesidir. -
c0der bunu yazdı:
-----------------------------lan birde izmirli olacaksınız...hani bilmesek tmmda...
şu Tepecik (Yenişehir) mahallesi'nde 25 kuruşa satılanların nasıl yapıldığını fırından pide satın alırken görmüştüm, hamur işinden soğursunuz a.k...
atık hamur malzemesinin değerlendirilmesi diyor okuyun ondan sonra konuşun...
Boyoz, İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen,yağlı un da denen özgün bir hamurişidir. Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır.
Boyozu İzmir mutfağında 1492 sonrasında İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenli nüfus grupları arasında ve özellikle peynirli ve ıspanaklı türleri sıklıkla hazırlanmakla ve beğeni ile tüketilmektedir.
Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. Boyoz ismi de, neredeyse kesin surette, İspanyolca "bollos" (bohça) kelimesinden türemiştir. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmıştır. Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve başka ustalar yaşatmaktadır.
Halim Usta'nın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.
İzmir'de Konak metropol ilçesinin Mustafabey (ünlü Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nin bulunduğu semt), Kordon, Pasaport, Karantina gibi muhitleri, Tepecik (Yenişehir) mahallesi ve Bornova metropol ilçesi boyozla birlikte anılan yerlerin başında gelir. Çay ve bol karabiberli haşlanmış yumurta boyozun vazgeçilmez refakatçileridir. Hatta bazen boyoz ve yumurta adedi "üçe bir" "beşe iki" gibi bir arada sipariş edilir. Yağlı, kalorili ve pasaklı (etrafa saçmadan yemek imkansızdır) olmakla birlikte enfes bir sabah kahvaltısı malzemesidir.
-----------------------------Yemin ediyorum küfürlüksün ama hadi neyse... Öncelikle lanlı lunlu konuşma "insan" gibi konuş. Gidipte mağaradan çıkıp izmire gelmiş herifin yaptığı boyozu yeme o zaman pintilik yapıp! Tepecik dediğin yer kürdün çingenin cirit attığı yerler, fırınından ne bekliyosun? Adam gibi bi fırından yeni çıktığında al ye ama 25 değil 50 kuruşluğundan. İzmiri beğenmiyorsanda **** *** yani.
Özetle: "Gidipte kerhanenin yanından boyoz yerseniz c0der gibi olursunuz."
-
abi bi boyoz yüzünden ortamı germeye ne gerek var isteyen istediği yerden yer sallayın boşverin kırmayın akşam akşam
-
kabadayi09 bunu yazdı:
-----------------------------abi bi boyoz yüzünden ortamı germeye ne gerek var isteyen istediği yerden yer sallayın boşverin kırmayın akşam akşam
-----------------------------Haklısın. Ama murat abi konuyu açmış, tamam isteyen yorumunu yapar ama insanca yapar. Lanlı lunlu yorum yaparsa, "ben yedim beğenmedim" demek yerine o şehrin insanına laf ederse ben lafımı esirgemem. Doğma büyüme Bucalıyım ve boyozdan daha lezzetli bi hamurişi hayatımda yemedim, başka memleketlerden arkadaşlarıma getirdim herkes beğendi, ha bikaç kişi hamur lan altı üstü dedi geçti ama çoğu kişi sevdi. Sevmeyebilirsin ama hakaret seviyesinde laf edemezsin.
-
lan yazamazsın diye bi kural yok forumda bildiğim kadarıyla
ayrıca yedim demedim ki, sen daha ne yazdığımı okumamışsın
işyerim gıda çarşısında, hemen kürde çingene keraneye bağlamışsın semti, birgün sabah yenişehir yokuşundan geçerken durup pide alayım dedim o sırada nasıl yapıldığını gördüm :)
tabii sen gıda çarşısının karşısında yenişehir yokuşundaki fırınlardan bütün izmire o boyozların dağıtıldığını bilmiyorsun hehe :)
ayrıca şu kalabalıkda ilginç, başka bişey için olsa acaba o kadar insan gelir mi, bedava baldan tatlı tabii :) -
la damak tadı yüzünden bile olay çıktı ya :F
izmirli müridler özellikle fatih abi sen bide wasd sen gönderin bi deniyek üni'de arkadaşlar anlata anlata bitiremiyorlar bunu :W
-
Kreyzi bunu yazdı:
-----------------------------la damak tadı yüzünden bile olay çıktı ya :F
izmirli müridler özellikle fatih abi sen bide wasd sen gönderin bi deniyek üni'de arkadaşlar anlata anlata bitiremiyorlar bunu :W
-----------------------------soğuduktan sonra adam olmazikargolancak şey değil, gelip fırından alıp sıcak sıcak yiyicen :F
-
Kreyzi bunu yazdı:
-----------------------------la damak tadı yüzünden bile olay çıktı ya :F
izmirli müridler özellikle fatih abi sen bide wasd sen gönderin bi deniyek üni'de arkadaşlar anlata anlata bitiremiyorlar bunu :W
-----------------------------Kardeşim emrin olur da teeeeeeeeee İzmir'den Ağrı'ya kadar boyozu nasıl göndercez onuda yazaydın ya
-
ohoo o zaman bayramdan sonra bekleyin beni bi tatil yapasım var oralarda
sığınacak adam arıyorum :D