25. Kare Ve Bilinçaltı Mesajlar
-
Televizyon sizin için ne ifade eder? Aptal kutusu mu? Kaçirilmamasi gereken diziler mi? Belgeseller? Egitici programlar? Siyaset?
Insan beyni “bilinçli” olarak saniyede yirmidört kare algilayabiliyor peki ya bir saniyeye yirmibes kare sigdirilirsa? Bazi bilim adamlarina göre bir saniye içinde gösterilen yirmibes kare’den sonuncusu beyin tarafindan bilinçli olarak algilanmiyor fakat bilinçalti dedigimiz bölümde yer ediniyor. Bu tez ne kadar dogru bilemiyorum ve sanirim basli basina bir arastirma konusu olabilecek kadar da genis.
Son zamanlarda Rusya’da alevlenen bir tartismanin ortasinda yine yirmibesinci kare sorunu çikiyor karsimiza. Duke Universite’sinden Ellen Mickiewicz adli bir Profesör seçim zamani yayinlanan reklam filmlerinde halki etkileyecek bir “yirmibesinci kare” bulundugunu belirtiyor. Yine bu teorinin dogrulugu tartisilir durumda çünkü onu destekleyecek genel veriler yok denecek kadar az.
Kimileri Yirmibesinci Kare’nin psikolojik bir yöntem olan sübliminal mesajlar içerdigini düsünüyor. Nedir bu sevimsiz sübliminal mesajin anlami? Insanlari etkilemek ve fakat bunu genellikle bilinç sinirlarini asacak sekilde basarmayi planlayan mesaj biçimidir. En sik görüldügü yer reklam dünyasidir(ve tabi ki politik reklamlar/propagandalar). Mesela 1990 yilinda bir kola firmasinin kampanyasinda iki ürünü üst üste koyulunnca ortaya “sex” yazisi çikiyor veya bir sigara firmasinin ambleminde Belçika’nin ünlü “iseyen çocuk” figürü görülüyor. Önceden de söyledigim gibi bunlarin çogu dogrulugu kanitlanmamis ve kanitlanmasi zor görünen çesitli teoriler.
Madem insanlarin beyninde yer edebiliyor, neden Yirmibesinci Kareyi bilim dünyasinda kullanmiyoruz diyenler olabilir...Yirmibesinci Kare’nin amaci beynimize bir ürün, kisi, fikir, herhangi birsey hakkinda ipucu birakmak. Bu ipucunu takip ederek zaten istedigimiz ürüne ulasiyoruz. Reklamlarin asil amaci zaten bu degil mi?
Özellikle televizyonalarda Yirmibesinci Kare’nin kullanilmamasina özen gösteriliyor ama insan sormadan edemiyor: birileri bizi etkilemeye mi çalisiyor yoksa çoktan etkilendik mi?
çok ilginç amk :|
-
insan gozunun saniyede 24 kare algiladigi tamamen yalandir, filmlerde 24 kare kullanilmasindan sonra uydurulmus birseydir. ama film karelerinin arasina baska kareler yerlestirmek zamaninda coca cola nin yaptigi bir uygulama, o hizda goruntu akarken seyirci farketmiyor ama beyin algiliyor dogrudur. karistirmayalaim ama 24 kare 25 kare meselesi degil.
soyle bir ornek vereyim mesela. bir oyunda fps = frame per second yani saniyede gecen kare sayisi. 24-25 kare hizli akan bir oyunda insan gozune rahatsiz edici derecede yetersiz gelir, 50-60 kareye ciikti mi farki anlarsiniz cok daha puruzsuz bir animasyon olur. insanin sanyiede kac kare gordugu kesin bilinmemekle birlikle, 60-70 civarindan fazla bir sey oldugu kesindir.
diyeceksiniz filmlerde neden 24 kare yeterli oluyor. onu da soyleyelim. film izlerken isterseniz bi goruntuyu durdurun, ozellikle hizli sekanslarda gorursunuz ki goruntu bulaniktir. filmlerde kareler degil de birkac karenin ortalamasi alinir, yani MOTION BLUR denilen olay. aksine ornek olarak da, bir oyunda screenshot aldiginiz zaman gorursunuz ki goruntu resim gibi keskin ve canli dir. o yuzden oyunda 24 kare size yetmez.
-
subliminal reklamcılık bunun adı, beyin 24ten fazla algılıodur kanımca ama araya kareler sıkıştırarak bilinçaltı etkilenebilir.
bi süpermarkette de fransız müziği çaldığında fransız şaraplarının, italyan müziği çaldığında da italyan şaraplarının daha çok satıldığının gözlendiği söyleniodu ama, ne kadar doğru bilmiorum..
-
sağol abi bilgilendirdiğin için. ama çok ilginç ilk defa bugün duydum böyle bişey , arkadaş dedi. garip bişey aslında :|
-
mc donald's ın bnu yaptıını daha önce de duymuştum.gerckten çok hoşuma gitmişti ama tabiiki mc donladsın yapması deil böle bişeyin olması.önemli olan o karelerin bilnç altından açığa çıkması ama... bi de sarı ve krmızı renkler açlık hissine daha çok etki ediomş mc donald's ve burger king gibi daha bi çok yemek markasının bu renkleri nden kullandığı belli oluo ..
-
bunu bende duymustum ilginc ancak etkileme orani zaten 24 te 1.yani asil konunun disinda
once su magazin programlarina care bulsun ruslar sonra 25. kareye beyin meyin kalmadi
-
Beyin istediği gibi veya kapasitesine göre algılar..beyinle alakası yoktur..zaten 25. kare salaklığınında iradeli ve zeka sewiyesi yüksek bi insana etki edeceğini düşünmüorm.. 1 saniyelik video görüntüsünü hızlandırılmış 25 resmin sonic slayt şeklinde birbirini takip etmesi sonucu oluşur..bazı kendini akıllı sananlarda son kare'yi hayali reklamlarla doldururlar Fight Club'da Pepsi Mc Donald ve Starbucks reklamları olduğu iddia ediliyodu..ve var olduğunuda tahmin ediyorum filmide onlarca kez izledim...ama bunlardan hiçbirine karşı bi istek duymadım film boyunca bol bol bira içesim geliyordu normal olarak o da bütün filmlerde olduğu gibi :|
-
Göz saniyede 30 kare algılar diye biliyorum. 50-60 kare algılamaz. Oyunlardaki FPS sayısı , bir önceki birim zamana ait olan sayıdır.
-
iyide konu insan gozunun kac fps gordugu degilki, televizyon yayınındaki 25. karenin kullanımı. tv de fps ekran yenileme hızı ile 1/2 orantılıdır. standart tv ler 60hz yenileme hızına sahiptir yani 30fps dir yayınlar. ancak tvlerde motion blur oldugundan insanlar 25. kareden sonrasını algılamazlar. Bu sebepten 25. karenin kullanımı hakkında bazı spekulasyonlar var. burada konu insan gozunun kac fps gordugu degildir. normalde insan gozu 120 ila 200 arasını gorebilir ancak kesin rakamı yok.
-
hepsini okumadım ama bunu yenimi öğrenion olm benim planım vardı eve çıkayım çağaracam arkadaşları (tabi ikine kız :D) gelin film izleyeyim dicem :D filmin içine koyacam görüntüleri gerisini siz düşünün
-
wert bunu yazdı:
-----------------------------
hepsini okumadım ama bunu yenimi öğrenion olm benim planım vardı eve çıkayım çağaracam arkadaşları (tabi ikine kız :D) gelin film izleyeyim dicem :D filmin içine koyacam görüntüleri gerisini siz düşünün
-----------------------------aferin zeka piriltilari gozukmeye basladi yavas yavas:S