360 TB'lık 5D Disk
-
Selam hocalar,
Birkaç yerde gördükten sonra biraz araştırdım. Southampton Üniversitesindeki abiler 360 TB veri saklayabilen ve 1000 dereceye dek stabil kalabilen bi disk geliştirmişler.
Daha ilginci de 190 derece sıcaklıkta 13.8 milyar yıl ömrü ar (evrenin şu anki yaşı da yaklaşık böyle bir şey)
Dosyayı 3 katmanlı aralarında 5 mikrometre bulunan nano noktalara yazıyor.
Detaylı bilgi:
http://www.southampton.ac.uk/news/2016/02/5d-data-storage-update.page
Siz ne diyorsunuz bu işe?
-
An itibariyle durumum bu :
https://karikaturistan.files.wordpress.com/2012/11/dusunemedi-yigit-ozgur.jpg
-
İcat edilecek hiç bir şey kalmadı,
Edit:Disk dedikleri bumu a.q,
-
edit..
Naruto tarafından 21/Şub/16 21:08 tarihinde düzenlenmiştir -
haberleri okudum ama açıkçası özellikle 5 boyut muhabbeti çok anlamsız geliyor. tabi başka bir anlamda boyuttan bahsediyorlarsa bilmiyorum. yoksa 7D sinema salonları var :D umarım doğrudur. tam bir devrim olur. birkaç yıl sonra cep telefonlarına bile girebilitesi olabilir şayet gerçekse. ama daha önemlisi insanlık tarihini asla kaybolmayacak bir kaynağa yazabiliriz. şu an NASA'nın Ay'a çıkarken kullandığı bilgiler veriler okunamıyor mesela. sebebi o dosya formatlarını okuyacak bilgisayarların kalmamış olması. her ne kadar daha fazla bilgi elimizde olsa da manevi-tarihi bir değeri vardı o dosyaların da.
-
şekil değiştirmeden en çok dayanan madde ne ki acaba. sağlam abartı var gibi.
düşünsene 13 milyar yıl sonra garantiye yolluyor torunlarının torunları . :D
kullanıcı hatası diye geri yolluyorlar :D
-
Prometheus bunu yazdı
haberleri okudum ama açıkçası özellikle 5 boyut muhabbeti çok anlamsız geliyor. tabi başka bir anlamda boyuttan bahsediyorlarsa bilmiyorum. yoksa 7D sinema salonları var :D umarım doğrudur. tam bir devrim olur. birkaç yıl sonra cep telefonlarına bile girebilitesi olabilir şayet gerçekse. ama daha önemlisi insanlık tarihini asla kaybolmayacak bir kaynağa yazabiliriz. şu an NASA'nın Ay'a çıkarken kullandığı bilgiler veriler okunamıyor mesela. sebebi o dosya formatlarını okuyacak bilgisayarların kalmamış olması. her ne kadar daha fazla bilgi elimizde olsa da manevi-tarihi bir değeri vardı o dosyaların da.
Nasa o verileri okuyamıyormuş ama Çanakkale savaşının videolarını nasıl okumuşlar yankiler .)
Diske gelecek olursak üzerine tekrar yazılabilme özelliği olmadığı için hiçbir anlam ifade etmez kapasitesi yani çok büyük bi teknolojik devrim değil
Hali hazır metal plaka diskler sonsuz veri kaydı yapıyor ona kalırsak .)
-
Prometheus bunu yazdı
nasa aya giderken navigasyon için rope memory denen dalgayı kullandı. görevde edinilen bilgiler değilde bilgisayarların çalışması için gerekli programlar yazıldı bunlara. görevde kaydedilen ses/video vs zaten bantlara kaydedildi. rope memory ile çalışan sistem olmadığı için okuyamıyoruz haliyle, okusakta bi sike yaramıycak
-
13,8 milyar yıl raf ömrü filan olamaz.
Cam bir süre sonra sıvılar gibi şekil değiştiriyor.
Örneğin denizin dibindeki 100 150 yıllık içki şişelerine bakarsanız yer çekimine dik olan noktaya doğru camın kalınlaştığını görürsünüz.
Ama bu adamlar "KESİNLİKLE " sını gibi davranmaya cam yaptılarsa bilemem :D
-
GodKlaus bunu yazdı
Örneğin denizin dibindeki 100 150 yıllık içki şişelerine bakarsanız yer çekimine dik olan noktaya doğru camın kalınlaştığını görürsünüz.
Adamlar nanoteknoloji kullanmis, oturup 150 yillik cam siselerle kiyaslamak ne kadar mantikli olabilir?
Malzeme detaylarini bilmiyorum, paper henuz yayinlanmamis galiba, bu hafta yayinlanacak diye okudum
-
Lightsaber bunu yazdıGodKlaus bunu yazdı
Adamlar nanoteknoloji kullanmis, oturup 150 yillik cam siselerle kiyaslamak ne kadar mantikli olabilir?
Malzeme detaylarini bilmiyorum, paper henuz yayinlanmamis galiba, bu hafta yayinlanacak diye okudum
hocam o eski binaların camlarındaki muhabbetler için de söylenir. ilkokulda öğretmenler derdi ki cam sıvıdır kanıtı da eski camların dibi daha kalındır. ama bildiğim kadarıyla onlar zamanla akması değil eski üretim tekniklerindeki sıkıntılar sebebiyle öyle oluyormuş.
@lightsaber in dediği gibi adamlar nanoteknoloji de kullanmış. akmaz kokmaz :D gerçi önceki mesajda dediğim gibi ciddi şüphelerim var doğruluğu ile ilgili fakat insan umut ediyor işte. çok ciddi bir gelişme olur.