3D Yazıcı Önerisi
-
Beyler burada bu işlerden anlayan sağlam insanlar var biliyorum, 3D tasarım çok eskiden yapmıştım hayal meyal hatırlıyorum yani 3D tasarımı bilmediğimi varsayarak önerirseniz daha sağlıklı olur.
Sürekli gördüğüm Bambu A1 Combo var piyasada bu fiyatlara 26 30 bin aralığında hangi yazıcıyı, STL sitelerini, forumları grupları, flamenti, flament saklama yöntemini önerirsiniz?
Kullanacağım alanlar özel kendi tasarladığım ürünleri üreteceğim, bir de işlerim için parçalar lazım oluyor onları yapmak için, sorunu en az olan makinayı tercih etmek istiyorum o yüzden. -
Bende A1 combo var, başkasını bilmiyorum açıkçası :) AMa alırken araştırmam sonucu en sorunsuz, kulalnıcı dostu olarak bu makine çıktı, yok tabla kalibrasyonu, yok elle komut oluştur falan yok, çok kolay şekilde baskıya başlayabiliyorsun.
Kendi sitesi var zaten, makerworld. Alternatif diğer sitelerden de çekersen basılıyor sourn yok o konuda.
Filament olarak birşey diymeyeceğim, çok kullanamadım, tavsiye veren çıkar. -
birden fazla renk basacaksan combo modeller tek basıcaksan a1 al geç (mini değil düz a1)
abs filan basıcaksan kapalı kasa almalısın , ortam sıcaklığı bu baskıda çok önemli. a1 de basamaz mısın ? basarsın ama uğraştırır.
hee 5 senedir kaç rulo abs bastım 1i daha bitmedi , petg her işimi görüyor. bambu apple'ı gibi bu dünyanın sıkıntısız ama müdehalesiz , 0.2 ve 0.6nozzle al 2 tane çok detaycıysa ve minik parçalarda 0.2 kullanırsın
büyük parçalarda hızlı olması açısından 0.6 kullanırsın tamamdır. extra birşeye gerek yok. max bütçen nedir ?
-
baristbt bunu yazdı
birden fazla renk basacaksan combo modeller tek basıcaksan a1 al geç (mini değil düz a1)
abs filan basıcaksan kapalı kasa almalısın , ortam sıcaklığı bu baskıda çok önemli. a1 de basamaz mısın ? basarsın ama uğraştırır.
hee 5 senedir kaç rulo abs bastım 1i daha bitmedi , petg her işimi görüyor. bambu apple'ı gibi bu dünyanın sıkıntısız ama müdehalesiz , 0.2 ve 0.6nozzle al 2 tane çok detaycıysa ve minik parçalarda 0.2 kullanırsın
büyük parçalarda hızlı olması açısından 0.6 kullanırsın tamamdır. extra birşeye gerek yok. max bütçen nedir ?
Max bütçe 30 bin, petg de abs de basmayı düşünüyorum değişik işler için ama çoğunluk petg olur muhtemelen baskıyı alacağım odada klima var ortam sıcaklığını baskıya göre ayarlayabilirim, renkli basım içinde uygun olsun istiyorum ekstra renkli için de başka şeyler almak istemiyorum hepsi bir arada olsun.
-
Zeytun-i bunu yazdıbaristbt bunu yazdı
Max bütçe 30 bin, petg de abs de basmayı düşünüyorum değişik işler için ama çoğunluk petg olur muhtemelen baskıyı alacağım odada klima var ortam sıcaklığını baskıya göre ayarlayabilirim, renkli basım içinde uygun olsun istiyorum ekstra renkli için de başka şeyler almak istemiyorum hepsi bir arada olsun.
a1 ile abs basmak için klima veya ortam sıcaklığı kesmez bir muhafaza yapman gerekiyor "a1 abs enclosure" olarak aratıp görebilirsin. elin yatkınsa bauhaus'tan mdf kestirip veya pleksi ilede yaptırabilirsin diğer türlü işin uzar.
renkli yazıcı biraz daha maliyetli çünkü renk değişimi sırasında halen çok fazla filament israf ediliyor. bunuda göz önünde bulundurarak almalısın.
illa abs basıcam kutu mutu uğraşamam diyorsan p1s combo veya x1 modellerine bakmalısın ama bunlar haliyle biraz daha pahalı
bütün yazıcılarda internetten indirdiğin modelleri basarsan edersin o konuda hiç sıkıntı yok. thingverse makerworld yeggi vs. bir sürü kaynak var zaten.
kendin çiziyorsan alternatif çok daha fazla zaten.
-
Zeytun-i bunu yazdıbaristbt bunu yazdı
aga klima ile 40 dereceden yüksek sıcaklığa nasıl ayarlayacaksın odayı :)
bambu biraz pahalı birde kabin ısıtmalı yazıcılar için biraz bütçe yükseltmen gerekebilir.
bende creality k1c var abs basarken uğraştırmıştı
ısıtmasız kapalı kabin yazıcılarda genelde tablayı 95-100 dereceye ayarlayıp 20-25 dk felan içini ısıtıyorlar öyle kullanıyorları ben saç kurutma makinesi tutuyordum :)
abs-asa ısınınca zararlı bir buhar çıkartıyormuş o yüzdende kapalı kasa öneriyorlar hatta millet hortum aparatı yapıp camdan-balkondan hortum çıkarmış
-
Hocam abs bascaksan bütçeyi artır p1s al kafan rahat olur ilerde pişman olmazsın. Petg yeter diyorsan tek renk a1 çoklu renk a1 combo öneririm. Bunlar kafan rahat olacak öneriler. Kafamın rahat olmasına gerek yok ben uğraşırım diyosan ona göre farklı önerilerde bulunurum ama onlarda da zaman içinde yazıcıya masraf yapman gerekir :)
Bu arada reklam da yapayım filament ve elektronik ihtiyaçlarınız için kirpilab.com :)
moustache tarafından 16/Eyl/25 00:53 tarihinde düzenlenmiştir -
wert bunu yazdıZeytun-i bunu yazdıbaristbt bunu yazdı
bambu biraz pahalı birde kabin ısıtmalı yazıcılar için biraz bütçe yükseltmen gerekebilir.
ısıtmasız kapalı kabin yazıcılarda genelde tablayı 95-100 dereceye ayarlayıp 20-25 dk felan içini ısıtıyorlar öyle kullanıyorları ben saç kurutma makinesi tutuyordum :)
abs-asa ısınınca zararlı bir buhar çıkartıyormuş o yüzdende kapalı kasa öneriyorlar hatta millet hortum aparatı yapıp camdan-balkondan hortum çıkarmış
Ben bunu ısıtacam mı soğutacam mı onu anlamamıştım bu cihazlar sıcağı mı seviyor yani baskı alabilmek için aşırı sıcak makineyi cortlatmıyor mu kapalı plekside?
Ben makina zaten sıcak baskı yapıyor onu serin tutmak lazım diye anladım, eğer tam tersi bu makinalar sıcağı seviyorsa antalyada yaşıyorum tam aradıkları şey :)
-
Ne için kullanacağına bağlı alacağın model değişir. https://x.com/JpnTr26/status/1894042027928834481 zamanında uzun yazı yazmıştım buradan okuyabilirsin. Esnek (TPU) filament mi kullanacaksın, PETG veya ABS mi, PLA mı?
PLA ucuz ama yüksek sıcaklıklara dayanmaz, üreteceğin parçayı pürüzsüz yaparken uğraştırır (zımpara, smooth kimyasalı vs gerek)
ABS görece pahalı ve yüksek sıcaklığa dayanır. Araba aksesuarlarını bununla veya PETG ile basarlar. ABS baskıda aseton ile yüzeyi kolay bir şekilde pürüzsüz hale getirebilirsin. Bu filamentleri basarken kabin içi sıcaklığı sabit tutman gerek sıcaklık değişirse parça çatlar veya yamuk çıkar. ABS basacaksan kapalı kasa önemli, bir de tabla ısıtma olması gerekiyor.
TPU basımı en zor olandır. Telefon için kap, RC araç için lastik basabilirsin. Esnek filamentlerin sertlik seviyeleri var, ne kadar esnek ise o kadar zor basılır.
Çok seçenek var, tam olarak ne tür ürün basacaksan nokta atışı yazıcı söyleyelim. PETG basacaksın ama su sızdırmazlığı vs olacak mı baskıların ona göre ince ayar yapabileceğin bir şey alman gerekebilir. Oda sıcaklığı cihazın trafosu için önemli, çok sıcak ortamda motorlar yanabilir, trafo yanabilir. Yazıcı iç sıcaklığı sabit tutabiliyorsa iyidir (kapalı kasalar için geçerli)
-
Zeytun-i bunu yazdıwert bunu yazdıZeytun-i bunu yazdıbaristbt bunu yazdı
Ben bunu ısıtacam mı soğutacam mı onu anlamamıştım bu cihazlar sıcağı mı seviyor yani baskı alabilmek için aşırı sıcak makineyi cortlatmıyor mu kapalı plekside?
Ben makina zaten sıcak baskı yapıyor onu serin tutmak lazım diye anladım, eğer tam tersi bu makinalar sıcağı seviyorsa antalyada yaşıyorum tam aradıkları şey :)
aga bastığın malzemeye göre değişiyor
mantıken nozülden çıktığında hemen soğutman gerekiyor diye düşünüyorsun ama hemen soğutunca katmanların birbirine yapışmama ve büzülme gidi durumlar oluyor
e ozamanda fanları kapatırım sıcak basarım güzelce yapışır dersen bu durumdada malzemede nozülden fazla akma,ipliklenme modelde bazı yerlerde sarkmalar gibi problemler olabiliyor
insanların bu şu malzemeyi basması zor dediği şeylerin %80-%90 nını yukarıdaki ayarları optimuma çekmenin kolaylığı geliyor
gözlemlerimi şöyle söyliim
pla düşük sıcaklıkta bile yamulabilen bir malzeme o yüzden nozülden aktıktan sonra hemen soğuması baskı kalitesi için önemli yoksa şekil bozuklukları olabiliyor. baskı sırasında bütün fanları açıyorumki hemen soğusun hatta bir keresinde yazıcının kapısı ve üst kapağı kapalı basmışım playı yazıcının içi 45 derece olmuş filament extruderin içince yumuşayında nozzle itememiş öyle çöp olmuştu baskım
petg pla ya benziyor ama pla kadar hassas değil basarken 40-60 civarında model fanını açıp basıyorum fanları çok açınca katmanlarda yağışma problemi olmuştu
abs tablaya yapışsın diye tabla sıcaklığını 100C yapmıştım başta fansız denedim sarkmalar oldu sonra yandaki fanı %10 -15 yaptım istediğim baskıyı elde etmiştim pladan farklı olarak bunda her yeri kapatıp makinenin için 45 dereceğe kadar ısıttımki malzeme hemen doğumasın birda abs/asa tarafında zararlı/zehirli buhar olayı var o yüzdende kapalı kasa öneriyorlar
tpu da ise nozüldeki fanı ve yan fanı %25 açık baskı hızını bağı düşürmüştüm
diğer mühendislik düzeyi filamentler için pa/ppa/pps/peek vb yüksek nozül sıcaklığı(350C) ve kabin sıcaklığı(60-65) istiyor şuan bazı son kullanıcı modellerin bazıları bu şartları sağlıyor
wert tarafından 16/Eyl/25 14:20 tarihinde düzenlenmiştir -
Bol vaktim var uğraşırım diyorsan al yok ben arada uğraşırım diyorsan alma alacaksan da Bambu al param yok biraz uğraşırım diyorsan creality k1 al