8+16 Ram Kullanılabilir Mi?
-
YeniHarman bunu yazdıLynXMaSTeR bunu yazdı
aynı hızda olup farklı boyutlarda olunca dual çalışmıyor diye biliyorum, en azından benim deneyimlerim o şekilde.
bi de arkadaşların dediği gibi en düşük hızda olanın hızında çalışır iki ram de.
Intel Flex Mode diye bir şey var. Bu şekilde çalışabiliyor.
Bilgi: https://www.intel.com.tr/content/www/tr/tr/support/articles/000005657/boards-and-kits.html
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/9orafs/does_amd_have_flex_mode_for_ram/
https://www.tomshardware.com/reviews/ddr-dram-faq,4154-7.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Memory_timings
Ben, belleğin efektif hızıyla birlikte yavaş belleğin zamanlamasına (ve hızlı belleğin aynı frekansta aynı zamanlamaya sahip olup olmamasına) bakıyorum.
nedense ben direkt laptop olarak düşündüm, o yüzden çalışmaz dedim.
bu flex olayı da sadece düşük boyut kadar dual; yukarısı yine single çalışır diyor.
LynXMaSTeR tarafından 11/Kas/21 02:01 tarihinde düzenlenmiştir -
LynXMaSTeR bunu yazdıyolbulucu bunu yazdıaffetmez bunu yazdıLynXMaSTeR bunu yazdı
sorun çıkarmaz, ancak aynı hızda olursa dual çalışır ve performansı daha iyi olabilir.
İleride yükseltme imkanı olsun diye 8+16 düşündüm. Bu şekilde kullanımda sistem 16 nın 8 ini mi kullanır sadece?
la yok , hepsini kullanır, hatta dual bile çalışır muhtemelen :D
dual muhabbetinde de şey var : aynı hızda, aynı gecikmede falan olacak diyolar da ben farklı hızda, farklı boyutta bi ton ramin dual çalıştığına şahit oldum.
4+8 lik te bile dual çalışıyodu. eskiden di o aynı ram olacak muhabbetleri.
tabi şeyi unutmamak lazım: çubuklardan biri yavaşsa onun hızınca çalışacak
aynı hızda olup farklı boyutlarda olunca dual çalışmıyor diye biliyorum, en azından benim deneyimlerim o şekilde.
bi de arkadaşların dediği gibi en düşük hızda olanın hızında çalışır iki ram de.
çalışıyo ya, hatta şey oluyo : 8 + 16 taktın
ilk 8 lik çubuk + ikinci 16lık çubuğun yarısı (totalde 16gb lık kısım) dual çalışıyor, kalan 8 lik kısım single channel çalışıyor
-

bende 16 gb olmasına rağmen 8 gb görüyor windows. sanırım windows 10 home olmasından kaynaklı. lisans orjinal olduğu için bozmak istemiyorum şirket bilgisayarı zaten.
böyle şeylerede dikkat etmek lazım. birçok yol denedim ama 16 görmedi birtürlü. sıfırdan kurulum yapmayı denemek lazım son çare
-
zalimadam bunu yazdı
...bende 16 gb olmasına rağmen 8 gb görüyor windows. sanırım windows 10 home olmasından kaynaklı...
Home 64 bit sürümün 16 GB bellek boyutuyla ilgili sorunu olmaması lazım. İnternette şöyle bir şeyden bahsetmişler:
1) Başlat -> Çalıştır -> MSCONFIG.EXE
2) Boot kartı -> Gelişmiş Seçenekler
3) Maksimum bellek kutusu çekli olmasın.
Bir deneyin bakalım.
-
zalimadam bunu yazdı
bende 16 gb olmasına rağmen 8 gb görüyor windows. sanırım windows 10 home olmasından kaynaklı. lisans orjinal olduğu için bozmak istemiyorum şirket bilgisayarı zaten.
böyle şeylerede dikkat etmek lazım. birçok yol denedim ama 16 görmedi birtürlü. sıfırdan kurulum yapmayı denemek lazım son çare
gormesi lazim haci, 8gb limiti olan bi windows yok (64 bit olanlar arasinda yok en azindan)
-
@yeniharman

@yolbulucu hocam 3 gün uğraştım denemedğim şey kalmadı ama 8 görüyor. home böyle sıkıntılar çıkarıyor diye okudum. temiz kurulum öneriyorlar.
birkaç sanal makina çalıştıracaktım 16 yaptım ama görmüyor malesef.
-
makina iyi sorun yok ama 8 gb ram neden yetmiyor derseniz makina köpek gibi 24 saat çalışıyor.
everyting search ile belirlediğim ağ klasörlerini 24 saat tarayıp takip yapıyorum.
birsürü mail için tuhnderbird kurulu kurallar sadece burada tanımlı gidipte personele tek tek kural tanımlamıyorum :D
outllok gibi buradan tanımlıyorum kuralı hepsine onlar maili açınca kurala göre mailleri klasörlere düşüyüyor :D hemde mailleri yedeklemiş oluyorum. bir kopyasını pc de brakıyorum.
urbackup server var deli gibi yedek çekiyor qnap nasa.
birsürü bat dosyası var belirli aralıklarla ağ klasörlerindeki yedekleri rarlayıp hariciye filan atıyor. offline yedekleme yapıyorum arada.
durum böyle olunca ram 5 gb tan aşağı düşmüyor. üstüne virutalbox ta server 2008 , print server olarak windows 7 filan çalıştırıyorum .
qnaptan brkaç sanal disk tanımlı vpn ıvır zıvır makina ister istemez bazen bayılıyor. dell in güzel bir kasası ama ram sorunu var işte.
-
zalimadam bunu yazdı
makina iyi sorun yok ama 8 gb ram neden yetmiyor derseniz makina köpek gibi 24 saat çalışıyor.
everyting search ile belirlediğim ağ klasörlerini 24 saat tarayıp takip yapıyorum.
birsürü mail için tuhnderbird kurulu kurallar sadece burada tanımlı gidipte personele tek tek kural tanımlamıyorum :D
outllok gibi buradan tanımlıyorum kuralı hepsine onlar maili açınca kurala göre mailleri klasörlere düşüyüyor :D hemde mailleri yedeklemiş oluyorum. bir kopyasını pc de brakıyorum.
urbackup server var deli gibi yedek çekiyor qnap nasa.
birsürü bat dosyası var belirli aralıklarla ağ klasörlerindeki yedekleri rarlayıp hariciye filan atıyor. offline yedekleme yapıyorum arada.
durum böyle olunca ram 5 gb tan aşağı düşmüyor. üstüne virutalbox ta server 2008 , print server olarak windows 7 filan çalıştırıyorum .
qnaptan brkaç sanal disk tanımlı vpn ıvır zıvır makina ister istemez bazen bayılıyor. dell in güzel bir kasası ama ram sorunu var işte.
haci zaten 8 yetmiyor hic bir turlu artik. nvme diskin yoksa ssd dolup diske yazmaya baslayinca da makina baya donuyo. sadece chrome + excel falan acsan dedigin gibi 7 gb lara dayaniyor.
yerinde olsam ne yaparim:
usb linuxtan baslatirim bakarim bi kac goruyor, orda da 8 goruyosa biostur bilmemnedir onlara bakarim
belki bir bios sifirlama, ustune bir bios update kendine getirir cihazi
-
@zalimadam, seninkinde durum ne? Bellek üst sınırı kutucuğu işaretli mi? İşaretliyse kaldırmalısın.
-
@yeniharman aktif değildi aktif ettim 8 üstüne çıkmıyor.
@yolbulucu hocam hepsini denedim. ram yerlerini değiştirdim, bios uptade tool ile güncelledim, pilini çıkardım, birtek başka birşeyle boot etmedim sistem açık kalması lazım çok kapalı tutamıyorum.
pro lisans ile upgrate edip denemek lazım. yada kesinlikle ramlerla alakalı birşey. CL değerleri farklı çünkü. en düşük frekansta çalışsa yine razıyım ama yemiyor bir türlü.