folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder ABD"Nin Derdi Karadenize Gemi Sokmak!!



ABD"Nin Derdi Karadenize Gemi Sokmak!!

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    puskullu
    puskullu's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Haziran/2008
    Dişi
    Gürcistan savaşını bahane ederek Karadeniz'e gemi sokmaya çalışan ABD Türkiye'nin red kararını hala aşmaya çalışıyor. ABD'nin amacı ise sözde Gürcistan'a yardım etmek.

    ABD'deki düşünce kuruluşu Heritage Vakfı'nın Rusya Ve Avrasya Çalışmaları uzmanı Ariel Cohen, Türkiye'nin, iki Amerikan hastahane gemisinin insani yardım amacıyla Karadeniz'e girmesine izin vermediğini savunarak, bu tutumu, 1 Mart tezkeresine benzetti.

    Düşünce kuruluşları Amerikan Dış İlişkiler Konseyi ve Londra'daki Stratejik Çalışmalar Uluslararası Enstitüsü üyesi de olan Cohen, Heritage Vakfında düzenlenen Kafkasya'daki krizle ilgili bir oturumu yönetti.

    Cohen, Türkiye'nin, insani yardım amacıyla Karadeniz'e iki hastane gemisi göndermek isteyen ABD'ye yardımcı olmadığı yönünde haberler bulunduğunu belirterek, ''Türkiye bizim NATO müttefikimiz ve Gürcistan'ın da bir dostu olarak, komşusu Gürcistan ve Amerikalı müttefiklerine karşı daha destekleyici bir tutum almalıydı'' dedi.

    Boğazlar'dan geçişi düzenleyen Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne hiç değinmeyen Cohen, ''son olay, Türkiye ile yaşanan tatsız bir anıyı hatırlatıyor. O da, Türk-Amerikan ilişkilerine derin şekilde zarar veren, 2003 yılında Amerikan askerlerinin Türk limanları ve Türk topraklarını kullanarak Irak'a girmesine izin verilmemesidir. Şu ana kadar, bu olayı arkamızda bıraktığımızı umuyordum'' diye konuştu.

    Geçen hafta içinde, ABD'de McClatchy gazeteler grubu, ABD'nin Türkiye'den, insani yardım amacıyla iki gemisini Boğazlar'dan geçirmek için izin istediğini ileri sürmüştü. Amerikalı yetkililer ise, ABD'nin bu tür planlar üzerinde çalışmasına karşın, Türkiye'den henüz bir izin talebinde bulunulmadığını belirtmişti.

    BOGAZLARDAN GECİŞ İÇİN YENİ ANLAŞMA ÖNERİYORLAR

    ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü Bryan Whitman, Amerikan Dışişleri Bakanlığının, Gürcistan'a insani yardım gönderilmesinde Amerikan donanma gemilerinin Boğazlar'dan geçişi için gereken bir anlaşma üzerinde Türkiye ile çalıştığını söyledi.

    Whitman, Pentagon'da gazetecilere açıklamasında, şu ana kadar 14 adet Amerikan askeri kargo uçağının Gürcistan'a insani yardım taşıdığını ve Washington'ın, bu insani yardımların deniz yoluyla da taşınması olasılığını değerlendirdiğini kaydetti.

    Whitman, 14 Amerikan uçağının Gürcistan'a taşıdığı yardımın toplam 4,2 milyon dolar değerinde olduğunu ve tıbbi malzemeler, antibiyotik, battaniye, çadır, su ve yiyecek içerdiğini kaydetti.

    Whitman, ''ABD Dışişleri Bakanlığı, insani yardım operasyonlarının devamını sağlamak için diğer olasılıklara da bakıyor. Bunlar arasında donanma gemilerinin kullanımı da bulunuyor'' dedi. Whitman, ''ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk Boğazları'ndan geçiş için gerekli anlaşmanın sağlanması ve buna benzer şeyler üzerinde çalışıyor'' diye konuştu.

    ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı James Cartwright, Washington'ın, Gürcistan'a iki adet insani yardım amaçlı hastahane gemisi gönderme üzerinde çalıştığını söylemişti.

    McClatchy gazeteler grubu tarafından yayınlanan bazı haberlerde ise, Türkiye'nin, Boğazlar'dan geçiş konusunda yardımcı olmadığı iddia edilmişti.

    Ancak Amerikalı yetkililer, henüz izin talebinde bulunulmadığı yönünde açıklama yaparak bu iddiaları yalanlamıştı.

    Bryan Whitman, donanma gemileri için, ''bu gemiler bize daha büyük miktarda yardım malzemeleri kapasitesi sağlayacaktır'' dedi.

    Ancak Whitman, gemilerin türü konusunda bilgi vermedi.

    Dışişleri Bakanlığı, cuma günü yaptığı açıklamada, Ankara'nın, Gürcistan'a yardım göndermek isteyen ülkelerle işbirliği yaptığını ve hiçbir insani yardım önerisi talebinin geri çevrilmediğini bildirmişti.

    Boğazlar'dan uluslararası geçiş, 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi çerçevesinde düzenleniyor.

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood da gazetecilere, son olarak beş uçağın hafta sonunda Tiflis'e, yerlerinden edilen insanlar için ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından sağlanan uyku tulumu, battaniye, yara bandajı ve ilk yardım malzemeleri taşıdığını kaydetti. Wood, 5 uçağın daha Gürcistan'a giderek, ABD Savunma Bakanlığı tarafından sağlanan 25 bin adet hazır paket yemek götüreceğini de belirtti. Hafta sonunda, Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) yetkililerinin Gürcistan'a giderek, ne tür yardım gerektiği konusunda ön incelemede bulunduğu belirtiliyor.

    -''DOĞU-BATI ENERJİ KORİDORUNU ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR''-


    Oturuma katılan Gürcistan'ın yeniden entegrasyondan sorumlu Devlet Bakanı Temuri Yakobaşvili, Rusya'nın, doğu-batı enerji koridorunu engellemeye çalıştığını, çünkü bu koridorun, Orta Asya'nın gelişmesini sağlayacağını ve Rusya'nın da bunu istemediğini söyledi. Yakobaşvili, ''Ruslar, bu koridorun kendi ellerinde olduğunu göstermek istiyor. Böylece Orta Asya'ya, onun petrol ve gazına her kim ulaşmak isterse Rusya'dan geçmek zorunda kalacak. Rusya'nın iznini almak zorunda kalacak'' dedi.


    Rusların, Baku-Tiflis-Ceyhan boru hattını balistik füzelerle hedef aldığını ancak vuramadığını iddia eden Yakobaşvili, Rusların, Batum'a giden demiryolu köprüsünü de havaya uçurduğunu ve Azerbaycan'dan demiryoluyla geçen petrolün önünü kestiğini söyledi.

    Aynı oturuma katılan Gürcistan'ın Washington Büyükelçisi Vasil Sikharulidze, Kafkasya'daki krizin, Hazar petrol ve gazının geçtiği yol üzerinde Rusya'nın güç kazanma çabasının sonucu olduğunu söyledi. Batının, Rusya'nın tutumu karşısında çaresiz olmadığını söyleyen Sikharulidze, bunun için ''birlik'' gösterilmesi gerektiğini, aksi takdirde ''Rusya'nın yayılmacı eylemlerinin devam edeceğini'' savundu.
    __________________

    Suskunluğum asaletimdir her lafa verecek bir cevabım var.Ama bir lafa bakarım,lafmı diye.Birde söyleyene adammı diye....
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mart/2008
    Erkek

    Karadeniz konusunda tereddüte düşmeyiniz,zira karadeniz insanı gerekirse gemileri kendisi bombalar   :)

    Karadeniz milliyetciliği baria

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    soldat
    soldat's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Temmuz/2008
    Erkek
    gece canakkaleden gecmısler bende oradaydım ama haberım yoktu ıst'ten gecerken ogle waktı bı grup (tkp) protesto ettı  sımdı onemlı olan cıkısları bence taslamaya gıdelım sıvıl halka ates edecek degıller yaa kolumuza kuwwet

    Fazla tevazunun sonu vasattan nasihat dinlemektir.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek

    Parasını veren geçsin.

    Rusya versin oda geçsin :|

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mektepli
    mektepli's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Şubat/2005
    Erkek
    bir kaç gemiyle ne yapacak koca karadenizde. biraz mantıklı düşünün ya :| hayır yani savaş gemisi falan soksa gene neyse

    We can be more, we can be much more.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Nisan/2008
    Erkek

    Konuyla tam bağlantılı değil ama şöyle bir yazı okudum bugün;

    Yahya Bostan 

    Bölge cehenneme döner mi?


    Rusya ile Gürcistan arasında patlak veren savaş sonrasında gündeme çeşitli sorular geliyor: Rusya ile ABD savaşır mı? Türkiye savaşa çekilir mi? Savaş bölgeye yayılır mı?

    Şimdi revaçta olan soru ise şu: Rusya Ayı’sının pençesi ikinci hedef olarak Ukrayna’yı mı seçecek?

    Malumu aliniz, Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmalar sürerken Rusya Kırım’dan yola çıkan üsleriyle Gürcistan’ın Karadeniz sahillerini ablukaya almış hatta bu gemilerin bombalamalara katıldığı belirtilmişti. Bu durum Gürcistan’daki gibi bir renkli devrimle Moskova’dan uzaklaşan Kiev yönetimini rahatsız etmiş, uzun bir süredir yapılan Kırım’daki Rus üssünün durumu ile ilgili tartışmalar iki başkent arasında tekrar alevlenmişti. Ukrayna kendi toprağı olan Kırım’dan Rus donanmasının kaldırılmasını istiyor. Öte yandan daha önce yapılan anlaşma gereği 2017’ye kadar Kırım’da kalacak olan Rusya anlaşmanın kendisine verdiği hakla Kırım’daki asker sayısını artırma yolunu seçiyor. Yani 2017’ye kadar Karadeniz’e açılan kapısını terk etme niyetinde değil.

    İşte ‘acaba iki ülke savaşır mı’ şeklindeki sorular yaşanan bu gerilimden kaynaklanıyor. Gürcistan ve Rusya ‘batı ittifakının’ iki sembol ülkesi olduğu için Batı’yı cezalandırdığına inanılan Rusya’nın ikinci hedefinin Ukrayna olduğuna inanılıyor.

    * * *

    Bugün tecrübeli bir televizyon programcısından aynı yanılgıyı duymasaydım ‘toplum tartışıyor işte’ deyip geçecektim. Ancak ben bu tür iddiaları duyduğumda kıkır kıkır gülmeye başlıyorum. 1 Mart tezkeresi öncesi ve sonrasında yapılan tartışmalarda ‘asıl hedef Türkiye’ şeklindeki iddialara da aynı tepkiyi vermiştim. Elimde değil, bu bende bir refleks halini aldı. 

    Çünkü artık televizyoncularımız bile sapla samanı ayıramaz hale gelmiş. Ne yazık ki kriz dönemlerinde anlaşılmaz bir korku idrakimize yapışıyor. Neden, nasıl sorularını sormadan, dengelere bakmadan ve dahi ‘gerçekçi olasılık’ları hesaba katmadan korku gözlüklerimizle dünyaya bakmaya başlıyoruz. 

    * * *

    Fazla uzatmadan yüreklere su serpelim: Rusya Ukrayna’ya saldıramaz. Irak’ı gözüne kestiren ABD nasıl İran’a saldıramıyorsa, Gürcistan’ı beş gün boyunca hırpalayan Rusya da Ukrayna’ya saldırmaz. Sebebi çok basit: İran Irak değil, Ukrayna da Gürcistan değil… 

    Bir kere Ukrayna denilen ülkenin nüfusu yaklaşık 45 milyon. Gürcistan’ın ise 4 milyon. Aradaki fark devasa… Diğer yandan Ukrayna, her ne kadar içeride yüzde 17’lik bir Rus azınlığı barındırsa da Moskova’dan uzaklaştıktan sonra Ukrayna bilincini oluşturmayı deniyor. Bunda da başarısız olduğu söylenemez. İşe Ukrayna Kilisesi’ni Moskova’dan ayırıp Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlayarak başlıyor. Moskova’nın bölge üzerindeki etkisine darbe vuracak bu girişime batı dünyası da destek veriyor. Türkiye bu konuda ‘yorumsuz’.

    Elbette Ukrayna Rusya için çok önemli. Rusya’nın ünlü stratejisti Aleksandr Dugin’in özenle vurguladığı gibi Ukrayna Rusya’nın Karadeniz ve Avrupa’ya açılan kapısı. Rusya’nın Ukrayna’nın peşini bırakmayacağı, turuncu devrimle stratejik olarak kendisinden uzaklaşan ülkede ibreyi tekrar Moskova’ya döndürmeye çalışacağı beklenebilir. Bunu denemedi de denemez. Ukrayna Devlet Başkanı Yuschenko’nun muhalif liderken zehirlenmesinden tutun da daha sonra Başbakan olan Tymeshenko’nun ‘yolsuzluk’ iddiasıyla hakkında tutuklama kararı çıkarmasına, Ukrayna’yı doğalgaz silahıyla vurmasına kadar Moskova Kiev’le uzun bir süre uğraştı. Bu uğraşın devam edeceği ortada.

    Ancak Gürcistan gibi güçsüz bir ülkeyi vurmak için bile ilk adımı karşı taraftan bekleyen Rusya Ukrayna hayati bir yanlış yapmadan Kiev’e karşı harekete geçemez. Çünkü uluslar arası topluma bunu anlatamaz. ‘Uluslar arası toplum ne yapabilir ki’ demeyin. Böyle riskli bir adım beraberinde Doğu Avrupa’nın yüzünü tamamen ‘batı’ya dönmesi anlamına gelir. NATO, ABD ve AB silahlarının, hatta nükleer silahlarının, Rusya’nın sınırlarına yerleştirilmesi anlamına gelir. Moskova böylesi bir kutuplaşmaya kapı aralamayı göze alamaz. 

    * * *

    Eğer bu anlattıklarım yeterli gelmediyse Ukrayna’nın pek konuşulmayan bir özelliğini daha hatırlatalım: Ukrayna tıpkı Rusya gibi nükleer bir güç.

    Soğuk Savaş bitip de Ukrayna bağımsızlığını ilan ettiğinde ülke ABD ve Rusya’dan sonra dünyanın en büyük üçüncü nükleer gücüydü. Dile kolay elinde Sovyetlerden kendisine miras kalan 2275 nükleer başlık bulunuyordu. Daha sonra yapılan Nükleer Silahlardan Arınma anlaşması çerçevesinde 2002 yılına kadar tüm nükleer silahlarını Rusya’ya imha edilmek üzere verdi ya da ortadan kaldırdı. Elbette başlıkların hepsinin teslim edilip edilmediği üzerinde durulup çeşitli spekülasyonlarda bulunulabilir. Ancak buna gerek yok. Şu anda dört adet reaktörü bulunan Ukrayna, elektrik ihtiyacının yarısını nükleer santrallerinden karşılıyor. Uranyum zenginleştirme çalışmalarını da sürdüren Kiev için nükleer başlıklarına tekrar kavuşmak zor olmamalı.

    Bu söylediklerim nükleer silahlanma yarışından hoşlandığım anlamına gelmesin. Bilakis bu tehlikeli bir süreç olur. Söylemek istediğim Ukrayna’nın Gürcistan gibi ‘kolay yutulur’ bir lokma olmadığı, Rusların da bunun bilincinde olduğu. Müsterih olun: Gerçekçiliği elden bırakmayan Ruslar tüm bölgeyi cehenneme çevirecek o adımı atmayacak.

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cnr437
    cnr437's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 03/Nisan/2007
    Erkek

    konpicyus bunu yazdı:
    -----------------------------
    bir kaç gemiyle ne yapacak koca karadenizde. biraz mantıklı düşünün ya :| hayır yani savaş gemisi falan soksa gene neyse
    -----------------------------

    savaş gemileriyle yardım taşıyo zatn


    Bizim olduğumuz her yerde herşey bizim yüzümüzden olmuştur. Ben benim amk bana bişey olmasın!
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mektepli
    mektepli's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Şubat/2005
    Erkek

    cnr437 bunu yazdı:
    -----------------------------

    konpicyus bunu yazdı:
    -----------------------------
    bir kaç gemiyle ne yapacak koca karadenizde. biraz mantıklı düşünün ya :| hayır yani savaş gemisi falan soksa gene neyse
    -----------------------------

    savaş gemileriyle yardım taşıyo zatn


    -----------------------------

     

     

    tam donanımlı değildir ama ;)

    We can be more, we can be much more.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    musty28
    musty28's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Eylül/2007
    Erkek
    aq rusyada dünyaya meydan okuyo belasını arıyo. Bizim tır lara da problem çıkarıyolarmış gümrükde. Ne yapmaya çalışıyolar anlamadım.

    Ses Etme Hallederiz
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ZoRKaYa
    ZoRKaYa's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Eylül/2007
    Erkek

    konpicyus bunu yazdı:
    -----------------------------

    cnr437 bunu yazdı:
    -----------------------------

    konpicyus bunu yazdı:
    -----------------------------
    bir kaç gemiyle ne yapacak koca karadenizde. biraz mantıklı düşünün ya :| hayır yani savaş gemisi falan soksa gene neyse
    -----------------------------

    savaş gemileriyle yardım taşıyo zatn


    -----------------------------

     

     

    tam donanımlı değildir ama ;)
    -----------------------------

     

    maalesef öyle :(


    echo "imzanız özel karakter içermemelidir";
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tekuna
    tekuna's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Nisan/2008
    Erkek

    konpicyus bunu yazdı:
    -----------------------------
    bir kaç gemiyle ne yapacak koca karadenizde. biraz mantıklı düşünün ya :| hayır yani savaş gemisi falan soksa gene neyse
    -----------------------------

    gemilerden birinden bir silah sesi karadenizin savas alanina donmesine yeter...


    Türk Genci; Devrimlerin ve Cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir....
Toplam Hit: 3978 Toplam Mesaj: 22