Allah Lafzı
-
Sufi bunu yazdı:
-----------------------------
16. posttaki 2. cevabımı tam okumadın sanırım hocam orda belirtmeye çalıştım eğer anlasılmadıysa dahada açalım konuyu? ama lütfen ya pmden yada msnden konusalım kapil'in açtığı konuyla konustuklarımızın pek alakası kalmadı..
-----------------------------haklısın, ama bu konu kısa sürmez bu aralar baya meşgulüm.
-
VisuaLBoy sorguLuyor. AsLında sorguLamaLarı doğru. Fakat tam deiLLer zannımca.
ŞöyLe desem sanırım büyük bir çözüme uLaştırıcak arkadaşımızı.
PeygamberLerin mucizeLeri wardır. Her peygambere ait bazı mucizeLer. Örn: Musa(a.s)'nın Denizi ikiye Yarması. (Tam Emin değiLim) İsa(a.s)'nın çamurdan güvercin yapması gibi. Bu tür mucizeLer insanLarın inanması içindir. Ve az buçuk birşeyde değiLLerdir. Hane biLdiğimiz iLizyonLar faLan gibi değiLLer.
Sadece mucizeLeride değiL. Güzel AhLakLarı güveniLirLikLeri, konuya bakış tarzLarı gibi durumLar var oLan ortak özeLLikLeride herbirinin özeL oLduğunu kanıtLar.
Ama VisuaLBoy sorguLuyor. Fena birşey değiL fakat biLenLere sor. BöyLe yoLdan geçenLere değiL. Çünkü düzgün sorguLuyorsun. Sana cwp weremeyebiLirLer yada yanLış cevap werebiLirLer. Bayağı iyi biLenLer iLe görüş tartış. ÖzeLLikLe yüz yüze oLursa çok çok daha iyi oLur.
(Not: İLk oLarak güzeL tasarLamıştım konuyu kafamda ama çok dağaLdı. Gene toparLamak için baktım msja. WaLLaha daha fazLa değişikLi yapıcak mecaLim yok. Warsa başka biri Lütfen düzeLtipde yazsın benimkini.)
SeLametLe
-
ögrenmek isteyince anlatan biri mutlaka cıkar tabiki yeterki istesin
-
güzel çalışma hoca devamını bekliiyoz
-
PcK0 :
evet sorgulaması güzel..Birde senin dediğin mucizelerin hepsi peygamber olduktan sonra olmuştur onlarda.Hz.Musa'nın denizi yarması Hz.İsanın ölüleri diriltmesi..Aslında bunlar onların kendi yaptıkları şeyler değildir.Bunların Hepsini Allah yapar ve Peygamberleri arada vesile kılar.Yani şu an Allah dilerse sanada banada bir mucize verebilir.Yaptıran Allah gösteren peygamber. -
Yha işte kafam karma karışık hacı. Hane böLe baktım çözdüm de. Hane anLatamadm. Biraz karıştırdım saçmaLadım. Ama Bence o cevabını "PeygamberLer ve MucizeLeri"nde buLucaktır diye umuyorum. Hepsine oLmasada birçoğuna çok berrak bir şekiLde çözüm verecektir.
Oruç fLn şimdi yane..
-
VisualBoy bunu yazdı:
-----------------------------Sufi bunu yazdı:
14. Sonra nutfeyi alaka (aşılanmış yumurta) yaptık. Peşinden, alakayı, bir parçacık et haline soktuk; bu bir parçacık eti kemiklere (iskelete) çevirdik; bu kemikleri etle kapladık. Sonra onu başka bir yaratışla insan haline getirdik. Yapıpyaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir.
Hocam bu ayet mekkede inmiş..Bilirsinki mekkede yaşayan putperestler vardı yani putlara tapanlar onları yaratıcı kabul edenler..İnsanlara o putlardan vazgecip ilahların(cahiliye devrindeki müşrikler birden çok ilaha taptığı için) en güzeli olan Allaha yönelmelerini hatırlatıyor.. ve bilirsinki yine bir insan mesela kendisi eliyle ağaçtan bi ev bile yapsa bunu ben yarattım der..aslında bu yanlıştır ama yinede der..Allah yine bunu hatırlatıyor bize.Allah en güzelidir en yücesidir mealinde..
-----------------------------eğer yazdıkların dogruysa Allah o putlarıda yaratıcı olarak kabul etmektedir.
insan a gelince yaratma eylemi yoktan varlığı oluşturmaktır, bunu herkez bilir,
madde yi cisim haline getirmek ne zamandan beri yaratma oldu ki?
sufi arkadaş yanlş açıklamış, orda yaratıcı ismi "sanatçı" anlamındadır. arapçanın uydurukluundan dolayı böle yanlışlıklar ortaya çıkabilio, arapçada yaratıcıyla sanatçı aynı kelime ile ifade edildiinden böle. aynı ayeti daha önce görmüştüm ve kafam karışmıştı sora araştırdım ve gerçeği öğrendim, tefsirlere bakabilirsin ;) -
paylasım için cok tesekkurler :) ramazan vakti guzel oldu :)
-
hocam sanatçı ne manada? nasıl bi sanatçılık bu? yaratı sanatçılığımı? ne kadar deşersen deş aynı kapıya çıkıyor.Bu Ayetin mebde ve mead ölçüleri ile meallenmesi var.Bu sanatçı manası yine yaratma sanatçılığına çıkıyor.Çünkü Elmalı mealide diyanet mealide ve birçok mealde aynısını yazıyor.Hepsi elimde mevcut.
-
14. İnsanın geçtiği çeşitli yaratılış aşamaları Allah'ın bereketler verici, nimetlendirici ve rahmeti bol bir yaratıcı olduğunu kanıtlamak için anlatılmakta olup, insanların konuştuğu dillerden hiçbiri O'nu gerektiği ve hak ettiği şekilde övemez. Dolayısıyla bu ifade bir tarif niteliği taşımaktan çok kuvvetli bir delil olarak öne sürülmüştür. Burda da sanki şöyle denmektedir: "Çamurdan süzülmüş bir özden mükemmel bir insan meydana getiren Allah'ın, ilâhlığında ortağı olması mümkün değildir. Öyle ki, ölümünüzden sonra sizi tekrar diriltmeye ve daha pek çok harika işlere de gücü yeter O'nun."
Mevdudi Tefsirinde Böyle Açıklamış.