Amper Ve Volt Hakkında Soru
-
11 akım üzeri öldürmez herhalde ya bende 15a olan adaptör var 12v 15a ama hiç birşey yapmıyor :)
Birde mesela bu evimize gelen 220v elektrik kaç amperdir ? yani en fazla kaç amper çeken bi cihaz bağlarız ?
swordfish tarafından 02/Mar/14 00:20 tarihinde düzenlenmiştir -
swordfish bunu yazdı
11 akım üzeri öldürmez herhalde ya bende 15a olan adaptör var 12v 15a ama hiç birşey yapmıyor :)
Birde mesela bu evimize gelen 220v elektrik kaç amperdir ? yani en fazla kaç amper çeken bi cihaz bağlarız ?
evlerdeki sigortalar 16 amperliktir genelde
11 amper dc olduğu için etkisi azdır
-
swordfish bunu yazdı
o 15 amper
adaptörden çekebileceğim max amper miktarı
-
hadi deseniz günde 24 tane anakart tamir eder
üstüne sistem kurar üstünee komple internet kafenin ağını çeker
üstüne server cilent ayarlarını yapar
üstüne radmin kurar üstüne deepfreze admin kurarım.
kalan zamanlada tamire gelen laptopların arızalarını giderrim.
ama eşşek olayımki şu amper volt olaylarından gram anlamıyorum.
hatta sınırları zorlasam çocuk yapar süt emzdirrim. ama şu olayı hala anlamıyorum :D
anlatmaya çalışan muridlere teşekurler.
-
önce;
gerilim çarpar akım öldürür.
örnek;
Tüplü televizyonlarda EHT trafosu vardır. Bu trafo çıkışında yaklaşık 10-30 bin volt arası gerilim üretilir. Voltaj 10-30 bindir ama akımı ise 1-2 miliamperdir.
Hiç çarpılmadım ama çarpılanlar dehşet içinde anlatıyor, çok sağlam hoplattığını yerden yere vurduğunu. Gerilim yüksek ama akım çok düşük olunca çarpıyor, yerden yere vuruyor ama öldürmüyor. Öldürmesi için ya kalbin ya da beynin üzerinden geçmeli, ya da onlarca dakika maruz kalınmalı. belki bu elektriğe 3-5 veya 10 dk dayanırsın ölmeden ama aynı voltajın yüksek amperli olanı belki de 30 saniyede öldürüp, vücudundaki bütün suyu buharlaştırıp üzerinden dumanlar çıkararark yanmana sebep olacaktır.
İşte bu nedenle gerilim çarpar ama akım öldürür.
Diyeceniz ki araba aküsünün de akımı çok yüksek.
onun da voltajı düşük olduğundan çarpılmıyorsunuz. 12 değil de insanı çarpacak voltajda olsa 60-70(hangi voltajda çarpılmaya başlıyosanız, ben 48v dc de çarpılmıyorum, denedim) gibi o da öldürür çünkü akımı yüksek.
Bu da insan vücununun iletkenliği yani direnci ile ilgili. insan vücudu(eller) 1 mega ohma yakın bir dirençtedir(ellerrinizin kuruluğu, vücudunuzdaki nemlilik ve su oranı etkiler). Bu nedenle 12 akünün iki kutbuna değdiğinizde vücudunuzdan mikro amper seviyesinde akım anca geçer, voltaj ise çok çok düşüktür ki bunu anca dilinizle anlarsınız. bu nedenle çarpıldığınızı hissetmezsiniz.
Daha doğrusu insanın çarpılması sadece volt amper değil, vücudun direnci ile de ilgilidir. O araba aküsünün kutuplarını dilinize getirip değirin bakayım nasıl canınız yanar. Çünkü ağız ıslak olduğundan daha iletkendir ve daha düşük voltajlarda çarpılırsınız...
-
Arkadaşlar dikkat edin DC gerilim çok daha kötü çarpar. Ölmek için de bir akım oluşması gerekiyor ki sizi öldürsün. Tabii bu akımın nereden geçtiği de önemli. Bir elemanım 6300 volt gerilimle kolundan çarpıldı. Akım elinden girip dirseğinden çıktı, yani vücudundan geçmedi. Gerilim belli fakat direncin ne olduğunu bilemediğimiz için kaç amper geçti bilmiyoruz :)
Bu arada aklıma şöyle bir örnek geldi. Bir baraj düşünün kapakları kapalı arkası ardına kadar suyla dolu tam 100 metre yükseklik olsun. Bunu gerilim olarak düşünün. Misal prizlerdeki gerilim gibi olsun 220 volt. Orada duruyor hiçbir faydası yok. Sonra gidip en alttan 1 metre karelik bir kapağı açın. Oradan su fışkıracak, bu da bizim akımımız olur. İşte o suyun tam önünde durmanla, prize parmağını sokman hemen hemen aynı şey.
-
Herkese çok teşekkürler
Yani bazı makinelerin yüksek volt ile çalışmasının nedeni amperi hızlı çekmekmidir ? doğru anlamışmıyım bugün tekrar bakıcam zaten aklıma ilk bu geldi.
Bir zil tesisatı düşünün her bir zil 1 amper alıyor ve bu zillerden 5 tane var. Benim buna 5 amper vermem gerekir değilmi ?
Bide bir cihazın(örnek olarak zil) kaç amper ile çalıştığını nasıl ölçerim ? basit bir multimetre ile ölçülür mü ?
zilin nekadarlık bir direnç sağladığını felan ölçebilirmiyim multi metre ile ?
-
Yukarida bir arkadas yazmis ama benim bildigime gore volt'u sabit tutarken amperu yukseltmenin tek yolu direnci dusurmek. Bunun da elektrik kaynagiyla pek alakasi yok. Yanlis mi biliyorum?
-
çarpılma olayını en iyi anlaman için, 9voltluk bir pil al, iki ucu parmağına kısa devre yap, hiç bişey hissetmezsin. birde aynı uçlar dilinle değ. ozaman ne demek istediğimizi anlarsın. el ve dilin direnç farkı senin vücudundan geçen elektriğe etki eder. karışık konular aslında. dikkat etmek lazım.
-
Ahahah herkes farkli bişi yazmiş herkes de bildiğini iddaa ediyor.
2300mAh demek 2300 miliamper çekersen 1 saat gider pil demektir. Pilin içindeki stoklu enerji gibi düşünebilirsn. Ne kadar akım çekeceğini sen belirliyorsun dirençle pil sabit belli bir gerilim sağlıyor sadece.