folder Tahribat.com Forumları
linefolder Cep Telefonları, Gsm Operatörleri ve Mobil İnternet
linefolder Android Root - Unroot Garanti Karmaşası Ve Root Sayacı Efsanesi

Android Root - Unroot Garanti Karmaşası Ve Root Sayacı Efsanesi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mfatihbodur
    mfatihbodur's avatar
    Erkek

Hocalar S4 ümde yaşadığım problemi profilimden görebilirsiniz. Bu yüzden cihaza root yetkisi vermek istiyorum ama garanti dışı kalmasından korkuyorum sanki cihaz problemli gibi geldi bana. Saatlerdir forumları geziyorum bi kaç bilgiye rastladım. Şu karmaşaya son noktayı koyacak arkadaşlardan yardım bekliyorum ayrıca da tüm sanal aleme forum olarak bir yardımımız dokunsun.

1 - Root yapmak garantiyi bozmaz, Rom yüklersen bozulur.

2 - Download modda bir sayaç bulunuyor, her Root-Unroot işleminde sayac +1 oluyor.

3 - "Telefondan yada Kies ten yapılan güncelleştirme dışında dışardan yapılan her müdahale garantiyi bozar" "Samsung müşteri hizmetleri"

4 - Murat nickli bir elemanın yazısı (Alıntı)

Root yapma mantığının detaylarına kadar indiğim için açık bir şekilde söyleyebilirim ki, bir cihazı root yapıp sonra unroot yaparsanız o cihazın root yapıldığı anlaşılmaz, olay tamamen root için kullanılan arabirimin, yani com.google.android yolunun update-binary uygulaması ile bir updater-script çalıştırması ve sertifikaları değiştirmesi sonucu oluşur. Bir diğer şekilde system içerisine xbin dizini oluşturur ve sisteminizde olmayan ama root için lazım olan binary uygulamaları yükler, buraya kadar root işlemi için her şey normal. Unroot işlemi sırasında com.google.android yerleşkesindeki update-binary ile updater-script betiğinin çalıştırılıp;

delete("/system/xbin/sqlite3");delete("/system/xbin/su-v1");delete("/system/xbin/su-v2");delete("/system/xbin/su-v3");delete("/system/xbin/su");delete("/system/xbin/sh");delete("/system/xbin/busybox");delete("/system/app/Superuser.apk");

bu tarz bir komutun işletilmesidir. Bunun yanında sertifika dosyaları da eski haline getirilir, yani cihazınız root yapmadan önceki haline döner, root garantiyi bozar, root yapılmış cihaza unroot yapılırsa cihaz garanti dışı olmaz çünkü ortada yapılan bir değişiklik yoktur, olay tamamen sanaldır ve tutulan bir log kaydı da yoktur, sanal bir durum ile bir adamın kafasına sıkıp kurşunu geri çıkarmayı nasıl benzettiniz aklım almadı. Mantıklı düşünüp detayları ile araştırsanız veya unix/linux mantığına biraz hakimseniz bunu anlamanız çok basittir. Ayrıca root olayı da bahsettiğim kadar basit bir dosya kopyalama işlemidir, bir çok cihazı içerisindeki 2 arşiv dosyası ile 1 dakika içinde root yapıp tekrar unroot yapmak mümkündür, roottan kurtulmak için rom yüklenmesi telefonun tamamen temizlenmesi gibi durumlar gereksizdir, bu tip durumlar root esnasında yaptığınız kalıcı değişikliklerden kurtulmak içindir, diğer türlü ben OC yaptım yok ışıkları kapattım gibi bir işlem için rom yüklemek gereksizdir.

Etiketler : Galaxy S4, Android, Root, Unroot, Rom, Garanti

Yeryüzünün öğretmeni olmak için, gökyüzünün öğrencisi olmak gerekir. - Aliya İzzetbegoviç / mfatihbodur@tahribat.com
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mfatihbodur
    mfatihbodur's avatar
    Erkek

Edit :  O zaman sonuç olarak diyoruz ki, müşteri hizmetleri kesinlikle bozar diyorlar fakat açık kaynağa sahip olduğu için başarılı bir çalışmayla anlamaları imkansız hale gelebiliyor. Ayrıca zaten unroot yapıp gönderince detaylı bakmadıkları için çoğu anlamıyor.

mfatihbodur tarafından 30/Tem/13 16:55 tarihinde düzenlenmiştir

Yeryüzünün öğretmeni olmak için, gökyüzünün öğrencisi olmak gerekir. - Aliya İzzetbegoviç / mfatihbodur@tahribat.com
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Meczup
    1049
    1049's avatar
    Homo

Hocam şunu söyleyeyim sana. Sen ürünü aldıktan sonra rootladın mesela cihazı, burada sadece yazılımın garanti dışı kalır. Çünkü isteğe bağlı değiştirmişsindir. Zaten artık 12-13 yaşındaki çocuklar bile stock rom'a nasıl geri döneceğini ya da nasıl un-root yapılabileceğini biliyor duruma geldi.

Ha şu da var tabi. Sen cihazı aldın, rootladın o/c yaptın. Cihaz o/c 'den ötürü haddinden fazla ısındı ve yandı. Bu durumda da ürün teknik servis dışında kalır. Onun dışında senle alakalı olmayan her problem garanti kapsamındadır.

dudaklarına değen yağmur bir parça rujundan çalar. dudaklarına değen yağmur bile, bir parça rujundan çalar. benim değemediğim o dudaklarına değen yağmur, bir parça rujundan çalar. // bi gün buralarda yeni bir ağaç yeşerecek ve biz gölgesinde mürekkepler tüketeceğiz //
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mfatihbodur
    mfatihbodur's avatar
    Erkek
    Ayazz bunu yazdı

Hocam şunu söyleyeyim sana. Sen ürünü aldıktan sonra rootladın mesela cihazı, burada sadece yazılımın garanti dışı kalır. Çünkü isteğe bağlı değiştirmişsindir. Zaten artık 12-13 yaşındaki çocuklar bile stock rom'a nasıl geri döneceğini ya da nasıl un-root yapılabileceğini biliyor duruma geldi.

Ha şu da var tabi. Sen cihazı aldın, rootladın o/c yaptın. Cihaz o/c 'den ötürü haddinden fazla ısındı ve yandı. Bu durumda da ürün teknik servis dışında kalır. Onun dışında senle alakalı olmayan her problem garanti kapsamındadır.

İyi de hocam atıyorum ekranda ölü pixeller oluştu yada dokunmatik hassasiyeti azaldı. ekranda bu veya benzeri bir sorun oluştu, servis isterse root yapmşsın ısınmış ekran zarar görmüş, hatta daha güzel bir kılıf bulup başından atamazmı seni.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Meczup
    1049
    1049's avatar
    Homo
    mfatihbodur bunu yazdı
    Ayazz bunu yazdı

İyi de hocam atıyorum ekranda ölü pixeller oluştu yada dokunmatik hassasiyeti azaldı. ekranda bu veya benzeri bir sorun oluştu, servis isterse root yapmşsın ısınmış ekran zarar görmüş, hatta daha güzel bir kılıf bulup başından atamazmı seni.

Başından atacağını zannetmiyorum. Aslında biraz da teknik servisin insafına kalmış bir durum. Ben mesela daha önce tabletimin işletim sistemini tamamen silmiş ve yeni rom yükleyememiştim. Servise verdim 1 hafta sonra yenisini gönderdiler. Ya da rootlu telefonumda ışık sızması vardı. O haliyle garantiye gönderdim, yine bir sıkıntı çıkmadı.

Hakikaten bu rootluyken garanti bozulur sözü tam bir şehir efsanesine dönmüş durumda. Ben bu konuda bugüne dek tek bir sıkıntı yaşamadım ancak insanlar tutturmuş bikere rootluyken garantisi iptal olur diye. Anlamıyorum cidden.

dudaklarına değen yağmur bir parça rujundan çalar. dudaklarına değen yağmur bile, bir parça rujundan çalar. benim değemediğim o dudaklarına değen yağmur, bir parça rujundan çalar. // bi gün buralarda yeni bir ağaç yeşerecek ve biz gölgesinde mürekkepler tüketeceğiz //
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mfatihbodur
    mfatihbodur's avatar
    Erkek

Samsung müşteri hizmetlerinden bizzat öğrendim bozulduğunu ama bugün servise gideceğim direk. Bir kaç problem var onları hallettireceğim orda direk kendilerine soracağım gidebilirsem akşam yada yarın yazarım sonucu buraya.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Zork.
    torpedo_XL
    torpedo_XL's avatar
    Erkek

Hocam samsung tabiki bozuluyor der, çünkü uğraşmak istemiyorlar rootlu cihazla.

Arkadaş telefonuna bilmemkaçıncı rom yükleme çalışmasında bozdu. Hatta bozmakla kalmayıp bide ekranı da bozmuş :D

Bizde telefonu recovey modda pcye bağlayıp usbden çalışan bir linux sürümüyle internal hafızaya eriştik. Formatı basıp üstüne stock romu attık. Telefondan yükledik baktık bozuk ekrandan az buçuk gözüküyor stock rom, paketleyip servise yolladık. Çatır çatır garantiden değiştirdiler kaportayı :D

Bilge insanlar konuşurlar çünkü söyleyecek bir şeyleri vardır. Aptal insanlar konuşurlar çünkü bir şey söylemek zorundadırlar. Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar. --Platon, Devlet                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Erkek

Farkli rooting tekniklerine bagli olarak islemden sonra unroot yapsan da, dikkatli biri, rahatlikla root yapip yapmadigini anlayabilir.

Sen cihazda her su veya sudo ile program calistirdiginda, ya da soyle soyleyim root yetkisiyle her birsey yapmaya calistiginda, bunun logu tutulur. Bu loga bakarak bile rahatlikla anlasilabilir. Bunu herhangi bir unix sistemde watch "tail -f /var/log/*.log" komutu verip izleyerek takip edebilirsin mesela. 

Tutulan kaydi yoktur demek te tamamen yanlistir. Bu sebeple.

Onun disinda root yapma islemininin de farkli yontemleri var ki ADB uzerinden root yetkisi verilmis ROM yuklemek te bunlardan biri. Kaldi ki Root yaptiktan sonra cihaza verebilecegin zarar ile ROM yukledikten sonra verebilecegin zarar arasinda bir fark gormuyorum. Max yapabilecegin seyler zaten ayni. Bu yuzden o yukari yazdiklarindan bir tanesini es geciorum : Root yapmak garantiyi bozmaz, Rom yüklersen bozulur.

Ama anlarlar mi bakarlar mi diye sorarsan, hic sanmiyorum. Anlarlarsa da yine servisin insiyatifinde birsey oldugunu dusunuyorum. Custom ROM yuklemedikce, sadece Root yetkisi alirsan gorsel olarak farketmeyecekleri icin yazilimi OS privilege lerini de incelemeyeceklerdir. Ben HTC Wildfire i root yaparken bozdum touchscreen tepki vermemeye basladi aynen gonderdim, garanti kapsaminda yapip geri gonderdiler. 

http://yigitdemirag.com
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    O Şimdi Astek
    deja-vu
    deja-vu's avatar
    Erkek
    anubisx bunu yazdı

Farkli rooting tekniklerine bagli olarak islemden sonra unroot yapsan da, dikkatli biri, rahatlikla root yapip yapmadigini anlayabilir.

Sen cihazda her su veya sudo ile program calistirdiginda, ya da soyle soyleyim root yetkisiyle her birsey yapmaya calistiginda, bunun logu tutulur. Bu loga bakarak bile rahatlikla anlasilabilir. Bunu herhangi bir unix sistemde watch "tail -f /var/log/*.log" komutu verip izleyerek takip edebilirsin mesela. 

Onun disinda root yapma islemininin de farkli yontemleri var ki ADB uzerinden root yetkisi verilmis ROM yuklemek te bunlardan biri. Kaldi ki Root yaptiktan sonra cihaza verebilecegin zarar ile ROM yukledikten sonra verebilecegin zarar arasinda bir fark gormuyorum. Max yapabilecegin seyler zaten ayni. Bu yuzden o yukari yazdiklarindan bir tanesini es geciorum : Root yapmak garantiyi bozmaz, Rom yüklersen bozulur.

Ama anlarlar mi bakarlar mi diye sorarsan, hic sanmiyorum. Anlarlarsa da yine servisin insiyatifinde birsey oldugunu dusunuyorum. Custom ROM yuklemedikce, sadece Root yetkisi alirsan gorsel olarak farketmeyecekleri icin yazilimi OS privilege lerini de incelemeyeceklerdir. Ben HTC Wildfire i root yaparken bozdum touchscreen tepki vermemeye basladi aynen gonderdim, garanti kapsaminda yapip geri gonderdiler. 

HTC bu konuda daha samimi devlerle. Samsung ise resmen savaş durumunda. XDA da samsungun kilitli bootloader'ı yüzünden s3 e CM u geliştirmeyi durdurmuşları sonunda isyan edip. Ama HTC sorun yapmıyor hiç. Şu anda benzer sorunu motorolayla yaşıyorum ben. Droid Razr 2 yıl oldu telefon çıkalı locked bootloader yüzünden cm aokp panaroid vs romlar hep daha yeni geliyor. Ki telefon full HD kayıt yapabilmesine rağmen henüz custom ROmlarda bu aktif edilemedi. Uğraş dur  :/

Almanya Fatihi
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mfatihbodur
    mfatihbodur's avatar
    Erkek
    anubisx bunu yazdı

.

Hocam iyi demişsin de sonuçta bu logu silme şansımız yok mu ? Admin yetkisi bizde silemez miyiz

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cuneyd
    cuneyd's avatar
    Erkek

Bende bi sey sorayim.

Daha onceden garantiye verdim telefonu "onceden rootlanmis garanti disi" dediler.

O sayacı gösterdiler bana.

Simdi ben o sayaci sifirladim. Hersey orjinal yani artik.

Tekrar götürsem aynı yere garantisi için, bunlar önceden not tutmuşlar mıdır, bu telefon artık garanti dışı diye falan ?

Siz cebit"e gidin Tayyip sizi yakalicak :B adama o kadar laf sölediniz,küfrettiniz :P sizi tahribat.com t-shirtleri ile yakalicak,böle kıcınıza kıcınıza sopaylan vuracak :B Tayyip sizi ağaca vurduracak :B sonra da cemil cicek"e vericek :B / yeah Cemil cicekkk :B
Toplam Hit: 6628 Toplam Mesaj: 25