Api Nedir Hangi Programlama Dilinde Daha Pratiktir.
-
Web de api oluşturmak istiyorum ama api nin tam olarak ne olduğu hakkında bir fikrim bile oluşmadı. Şöyle bir beyin fırtınası yapsak.
-
ne oldugunu bilmedigin şeyi niye oluşturmak istiyorsun ? yani amacın nedir ?
API veya uzun adıyla Application Programming Interface (yazılım programlama arayüzü); bir programlama dili için kodları yazma/çalıştırma ‘ya yarayan bir demet kütüphanenin birleşmesi demektir.
farklı kullanım amaçları vardır.
örnegin sosyal platformların apisi ele alıcak olursak. senin bir hesap yaratma bölümün var. buna facebookun api lerini entegre ediosun.adamın facebook hesabı varsa senin sistemine register olması gerekmio ve facebook hesabıyla login olmuş oluo. programlama açısından şöyleki sana bir değer döndürüo facebook apisi true veya false ona göre işlemini yaptırtıosun.
veya microsoftun kendi api lerini ele alcak olursak win32 apiler vs.. bunuda şöyle alırsak . bildigimiz gibi windowsun kodları açık değil ama biz yaptıgımız programla açık olan pencere isimlerini,klavyeden basılan tuşları , o anki yapılan işlemleri vs. nasıl öğrenebilioruz microsoftun paylaştıgı apilerle. user32 olsun veya başka dll ler ...
yani tam olarak amacını sölersen ona uygun beyin fırtınası yapalım. -
sitemin veritabanına site dışından (farklı platformlardan) veri gönderilebilmesine olanak sağlamak istiyorum. Misal benim sitem asp ama php sitesindeki x kullanıcısı veritabanımda işlem yapmasına olanak sağlamak istiyorum.
-
xml web servislerini araştır işini görür
-
api.asp dosyası ac...
eğer
api.asp?sifre=kullaniciyaverdiginsifre&islem=ekle&eklenecekveri=asddadas
api.asp?sifre=kullaniciyaverdiginsifre&islem=sil&silinecekveri=asddadastarzında işlemlere cevap verecek sistemini yap...
sonra kullanıcı için bi şifre oluşturt ve karşıya ver, adam o şifre ile bu sayfayı cağırdığında işlemleri yapabilsin...
Hayırlı olsun ilk apini yaptın
-
renegadealien bunu yazdı:
-----------------------------
api.asp dosyası ac...
eğer
api.asp?sifre=kullaniciyaverdiginsifre&islem=ekle&eklenecekveri=asddadas
api.asp?sifre=kullaniciyaverdiginsifre&islem=sil&silinecekveri=asddadastarzında işlemlere cevap verecek sistemini yap...
sonra kullanıcı için bi şifre oluşturt ve karşıya ver, adam o şifre ile bu sayfayı cağırdığında işlemleri yapabilsin...
Hayırlı olsun ilk apini yaptın
-----------------------------en kısa ve en detaylı açıklamalardan birisi.
api sisteme dışarıda müdehale edebilme izni vermen demek.
belirli şartlar altında sistemine dışardan veri giriş vs işlemleri yaptırman için kullanıcılara kolaylık sağlamak.
edit:
mesela php kullanan adama site.com/api.asp üzerinden bilgileri verebilirsin. dışardan veri çekmek için kullanılan asp xml kolarının php versiyonu var.
onlarla php kullananlar filan verileri çeker sitesine.
bot'ların sistemini çözmeye çalış. uzaktan veri çekme filan. senin yapacağında tam tersi.
-
en azından aklımda bir yerlere oturdu, teşekkürler.
-
asp ile api olayı xml veya request.querystring sessionlarla yapilabilir ornegin ben yakında mesaj panosu ve ziyarerçi defteri apisi yapcam gelen adam olusturdugu sitesine ziyaretçi defteri veya mesaj panosu atabilecek ve sadece ona ozel bir yonetim paneli olacak yapınca kodları paylaşırım :)
-
WildWamqire bunu yazdı:
-----------------------------
asp ile api olayı xml veya request.querystring sessionlarla yapilabilir ornegin ben yakında mesaj panosu ve ziyarerçi defteri apisi yapcam gelen adam olusturdugu sitesine ziyaretçi defteri veya mesaj panosu atabilecek ve sadece ona ozel bir yonetim paneli olacak yapınca kodları paylaşırım :)
-----------------------------sabırsızlıkla bekleyeceğim :=)
-
<% sahip=request.form("shp") yazar=request.form("yazar") mesaj=request.form("message") email=request.form("email") datetarih = year(now) &"-"&month(now)&"-"&day(now) ip=request.ServerVariables("HTTP_CLIENT-IP") onay=0 If InStr(email, "@" ) = 0 Or InStr(email, ".") = 0 then response.write "Geçerli Bir Mail Adresi Giriniz
" response.write "Geri Dönmek İçn Tıklayın!!" Response.End end iF if len(yazar)<4 or len(yazar)>15 then response.write "Kullanıcı Adınız En Az 4 En Çok 15 Karakter Uzunluğunda Olmalıdır
" response.write "Geri Dönmek İçn Tıklayın!!" Response.End end if if len(mesaj)<20 or len(mesaj)>750 then response.write "Mesajınız En Az 20 En Çok 750 Karakter Uzunluğunda Olmalıdır
" response.write "Geri Dönmek İçn Tıklayın!!" Response.End else wild.execute("insert into zd(sahip,yazar,mesaj,onay,tarih,ip,email) values('"&sahip&"','"&yazar&"','"&mesaj&"','"&onay&"','"&datetarih&"','"&ip&"','"&email&"')") response.write "Tebrikler!! Mesajınız Başarıyla Gönderilmiştir.Kontrolden Sonrra Yayınlanacaktır.Teşekkür Ederiz
" Response.End end if %>
Yukarıda Vermiş oldugum kodlara gore form olustur ve post işlemi ile gönder tabi veritabanın olusturmayı unutma
sahip değişkenini post ettiğin sayfadan
<%Set rs= wild.Execute("Select * from TABLO where sahip like '"&request.querystring("sahip")&"'")saship=rs("sahip")%>
post ettiğin sayfada sayfa.asp?sahip=uyeadi olarak cekeip form elmanlarını görüntüleyebilirsintabi ne kadar asp bildiğine bağlıdır
rs("sahip")
buradaki tablodan gelen veriyi uyelerin kayit edildigi tablodan alip stringe atayip veritabanına giriş yaptırabilirsinörnekler
http://www.fcsitem.com/Sms.asp?Fm=gurur~fm
http://www.fcsitem.com/Sms.asp?Fm=gencbakisi
-
en basitinden şunun yapısını inceleyebilirsin
http://code.google.com/intl/tr/apis/chart/
örnek
www.hede.com/chart.php?biten=70&kalan=30
sonucunda %70 i biten ve %30 u kalan bir pasta resmi oluşturur....