Araç İle Işıkta Dururken Geri Gidiyormuş Hissi
-
Bende bu durum olduğu gibi birde ışıklarda kırmızıdan sonra sarı ve yeşil yanıyor ben geçiyorum gidiyorum dikizden baktığımda millet daha ışıklarda bekliyor oluyor o zaman çok fena acaba kırmızı da mı geçtim gibi salakça bi hisse kapılıyorum Halbuki kendi gözlerimle sarı+yeşili gördüğüm halde :D Eminim ki sizde de çok oluyordur bu
-
@ livane
phi fenomeni gibi duruyor,
-
ne fizik kuralı arkadaş
bildiğiniz göz yanılması işte..
-
Sadece arabada değil ki tren garlarında da olur rahat kolduğunda oturduğun halde, yandaki tren giderken ileri sen kendi treninin geri gittiğini zannedersin. Yorgunlukla birşeyle ilgilenmeyle alakalı değil bence, balatayla falan da alakalı olduğunu sanmıyorum. Gemilerde de oluyor yan yana olduğu zaman. Uçaklarda oluyor mu hiç bilmiyorum denk gelmedi :)
-
Hareketli bir araçta olduğumuzu ve çevredeki olaylar hakkında gözlem yaptığımızı düşünürsek. Doğal olarak cisimlerin yerini belirlemek için aracı referans alırız. Aracı referans alarak ölçtüğümüz bütün niceliklerin "araca göre" olduğunu söyleyebilirz.
Örneğin cisimlerin aracın sabit bir noktasından uzaklıklarını belirleyerek araca göre konumlarını, bu konumları kullanarak da araca göre hızlarını belirleriz. Doğal olarak zamanı da araç içindeki bir saate göre ölçeriz. Bu durumda aracın bir "gözlem çevçevesi" olduğunu söyleyebiliriz.
Görelilik ilkesine göre, sabit hızla hareket eden bir araca göre ölçülen nicelikler bütün doğa yasalarını sağlar. Yani araç hareket etse de etmese de aynı yasaları uygulayabiliriz. Dolayısıyla araç içinde yaptığımız belli bir deneyin ürettiği sonuçlar, aracın hareket etmesinden bağımsız. Aracın duruyor veya hareket ediyor olması hiçbirşeyi değiştirmiyor.
Kısacası, araç içindeki deneylerin sonuçları aracın hızına bağlı değil. Bu nedenle bu deneylere bakarak aracın hızını da belirleyemezsiniz. Dolayısıyla hareket edip etmediğini.
Galileo ve Einstein görelilik ilkesini bu şekilde ifade ediyor. Eğer kapalı bir araçta bulunuyorsanız, pencereden dışarı bakmadan aracın hareket edip etmediğini veya hangi hızla yol aldığını anlayamazsınız.
Sabit bir hızla hareket eden araçtaki gözlemciler aracın durduğunu, buna karşın yeryüzündeki herşeyin geriye doğru gittiğini düşünebilir. Bu da geçerli bir varsayımdır. Gözlemcilerin bu varsayıma dayanarak elde edeceği bütün sonuçlar doğru olacaktır.
Eğer bir araç, eylemsiz bir gözlem çevçevesine göre sabit hızla ( aynı yönde ) hareket ediyorsa bu araç da eylemsiz bir gözlem çerçevesidir. Çünkü Newton'un 1. yasası araca göre de geçerlidir. Görelilik ilkesi, araç bir gözlem çerçevesi olarak seçildiğinde sadece hareket yasalarının değil, bilinen veya henüz bilinmeyen tüm doğa yasalarının da geçerli olduğunu söyler.
Ama eğer araç, eylemsiz bir çerçeveye göre ivmeli hareket ediyorsa, yani hızını ve hareket yönünü değiştiriyorsa bu durumda araç geçerli bir gözlem çerçevesi değildir. Araçtakiler dışarı bakmadan bu ivmeli hareketi algılayabilir.
Bir otobüste yolculuk ederken, otobüsün hareket ettiğini anlamamızın nedeni tam olarak bu. Yoldan kaynaklanan sarsıntılar ve otobüsün hızlanıp yavaşlaması gibi ivmelenmeler bize otobüsün yere göre hareketi hakkında yeterli ipuçları veriyor.
Ama bir tren, gar civarında yavaş hareket etmekteyken böyle sarsıntılar olmaz. Bu durumda pencereden yanımızdan geçen bir tren gördüpümüzde cevaplamakta güçlük çektiğimiz bir soruyla boğuşuruz. Hangi tren hareket ediyor, bizimki mi yoksa diğeri mi? Ancak diğer tren pencereden kaybolup, arka plan göründüğünde doğru cevabı verebilirz. Çoğu zaman da tahminimizin yanlış olduğunu görüp şaşırırız.
Özel görelilik kuramından alıntı bunlar. Çok açıklayıcı olmasa da "bu durum neyden oluyor" soruna bi fikir verebilir fakat bi görsel illüzyon diyip geçiştirmek de doğru değil. Aracın rampalı yerlerde, frenden ayağını çektiğinde geriye doğru hareket ihtimali olduğundan daha fazla duyarlı olup bunu farkediyor olabilirsin. Fakat farketmesen de bu her zaman olan birşey. Neye göre kime göre olayı işte.
Neye göre olduğunu belirtmedikçe, içinde bulunduğumuz aracın hızından bahsetmemiz anlamsız. Sabit bir hızla giderken rahatlıkla aracın sabit durduğunu ve dışarıdaki cisimlerin hareket ettiğini düşünebiliriz. Bu da yanlış değil
-
düz vites =D
-
Robinson_Crusoe bunu yazdı
Merhaba arkadaşlar, eminim araç kullanırken bir çoğunuzun başına gelmiştir. Kırmızı ışıkta dururken özelliklede rampalı yerlerde iken ayağımız frene basılıyken araba yerinden milim kımıldamadığı halde, yan tarafta duran araç hareket ettiğinde geriye doğru gidiyormuş gibi hisediliyor. Bu durum olduğunda ne oluyor lan deyip frene bastığım olmuştur kaç kere, bu durum neyden oluyor,
Tamamen bakis acisi hocam. Cevrenin tamamini degilde local olarak yani cam gorebildigin kismini goruyorsun. Goruntu her iki olayda da ayni. Yani yan camdan baktigi varsayalim. Yandaki arac dururken sen gidersen baktigin acidaki arac ileriye dogru ekrandan cikar(ekran burda cam oluyor)
Ayni sekilde sen dururken yandaki arac gidrse yine ekrandan ileriye dogru cikar.
Sen dalginlikla brlikte sadce camdaki goruntuyu referans alirsan hangi aracin hareket ettigini tahmin edemezsn. Kimin hareketettigini algilayablmek icin sabit bir noktayi yani yeryuzunu referans almalsn. Dalgin olmadgn bir vajtte agaca yola trafiklambasna flan da dkkat edersn ve kmin hareket ettigini algilarsn
-
bende 40 yıllık şöforüm dalgın ve algı düşüklüğü bir an sonra düzelir
-
burada çok büyük bir bilimsel konuya değinilmiş gerçekten...
-
bağıl hız.
http://lmgtfy.com/?q=ba%C4%9F%C4%B1l+h%C4%B1z