Artık 4 İşlemde Kimse Sizi Tutamayacak! (1)
-
Stambıllarken keşfettiğim birkaç matematik kısayolunu sizlerle paylaşıyorum:
Ders 1 (11 ve 12 ile hızlı çarpma): http://www.screencast.com/users/G2t/folders/Default/media/e4729e2c-0b7c-452f-a87c-ed20fc586c71
İngilizce bilmeyen müridlerde rahatlıkla vidyodan takip edebilir. Yine de kabaca çeviriyorum videoyu.
12345 x 11 = ?
Bu işlemin cevabını akıldan kaç saniyede yapabilirsiniz? Haydi size bir 6 sn. veriyorum :) Yok yok 10 verdim ^^. Bi' deneyin ya :)
...
Süremiz doldu. Bir matematik dehası değilseniz, tekniğiniz olmadığı sürece bunu akıldan yapmanız çok zor. Ayrıca gereksiz de.
Şimdi göstereceğim yöntemi dikkatle izleyin.
12345 x 11 = ?
Öncelikle baştaki sayının ilk ve son rakamlarını, aralarında genişçe boşluk bırakarak yazıyoruz.
1 _ _ _ _ 5
Daha sonra ise, yan yana olan rakamları sırayla toplayarak araya yazıyoruz.
1 -> 2 -> 3 -> 4 -> 5
1 _ (1+2) _(2+3) _(3+4) _(4+5) 5 = 135795 (Hesap makinesi ile de kontrol edebilirsiniz.)
Not: Aradaki toplam kalan verir ise;
Ör: 139 * 11 = ?
1 _ _9
1 _(1+3) _(3+9)!?9
3+9 = 12 olacağı için tek haneli bir bölmeye yazmamız mümkün değil. Fakat çözüm de basit. Tek yapmanız gereken 12 sayısının ondalık hanesinde bulunan 1'i bir önceki haneye eklemek. Şöyle ki;
1 _(1+3+1) _(2) 9 = 1529 (Kontrol edebilirsiniz.)
Gelelim 12 ile olan çarpımlara:
1332 * 12 = ?
Yöntemimiz bir öncekine benziyor, fakat farklılığı ilk rakamdan sonraki her rakamın toplamda 2 ile çarpıldıktan sonra işleme girmesi. Fakat öncelikle...
1 _ _ _ (İlk sayıyı olduğu gibi yazdık)
1 _(1x2+3) _(3*2+3) _(3*2+2) _(2*2) = 15984 (Dikkat ettiyseniz, ilk rakamdan sonraki her ilk rakam, toplama 2 ile çarpılarak girdi ve son rakam da 2 ile çarpıldıktan sonra yazıldı.)
Not: Toplamdan sonra arta kalanları 11 ile çarpmadaki gibi bir önceki sayıya eklemelisiniz.
Talep görürse devamını da ekleyebilirim ^^
-
ben kafama gore yaparim bole karısıkmıs bea ustad :D
-
Vidyoda izlerken göze çok daha basit geliyor. Kabaca çevirdim işte anlamayan olur diye.
-
yöntemler guzelde , ben hıc zannetmıyorum gunluk hayatta kullanacagımı , makıneler var , telefonlar var , zihin cimnastigi için belki ama , gereksiz bir özellik kazanmıs oluruz , ha bide anca hava atarız millete :)
-
Hocam güzel olmuş ben begendim.. devamını isterük ..
-
güzel olmuş hocam eline sağlık. durmak yok devam:)
-
Pek hosuma gitmedi.Açıkçası matematiğe antipatim yzünden ünversiteyi bile kenara attım.
Yapabilmeme rağmen sevmiyorum.bu da bir istisna olmalı.
-
güzel paylaşım
fakat başlat-->çalıştır-->calc daha kolay bi yol benim için.
-
bu tekniklerden haberim vardı ama bir türlü nasip olmamıştı demek böleymiş çok hoşuma gitti saol kardeş dewamını da beklerizz
-
11le kısayol çarpımı var benim bildiğim
12345
12345
yani bir rakam kaydırarak alt alta topluyorsun.
yani ilk işlemin en basit hali :P
-
ii la bu taktikler insana her zaman lazım olur.her tarafta hesap makinası mı götürüoruz sanki eywallah kesinlikle herkese lazım olur :)