folder Tahribat.com Forumları
linefolder Hukuk & Muhasebe & Sigorta Soru - Cevap
linefolder Askerde Rütbe Mi, Yoksa Makam Mı Üstün?



Askerde Rütbe Mi, Yoksa Makam Mı Üstün?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    do_som
    do_som's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 08/Şubat/2016
    Erkek
    samaccc bunu yazdı

    Konu gizli değil.  

    Bende askelik anısı anlatayım xd

    senin komutanlar emekli olmamışmıdır abi :D

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Megalados
    Megalados's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Haziran/2013
    Erkek

    As üst ilişkisi bozulmaz. Binbaşı Albay'a selam durur. Albay'dan üst bir rütve ve merciden (Genelkurmay) görevlendirdiği için yetkisini Albay üstünde kullanır. Ama Albay selam falan durmaz, Albay'a binbaşıya selam dur emride verilemez. Kanunsuz emir diye bir şey var.

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HoLyCat
    HoLyCat's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ekim/2009
    Erkek

    Kurmay albay ile piyade albay birmidir?

    asıl sorunun cevabı burada..


    🆃🅰🅷🆁🅸🅱🅰🆃.🅲🅾🅼
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Caliber
    Caliber's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Aralık/2009
    Homo

    Askeriye'de rütbeden ziyade meslekte geçirilen zaman, yaşanmışlık ve harp okulu/myo çıkışı önemlidir yani kaç devresi olduğu önemlidir.

    Subaylarda rütbe sökme olayı olmuş olabilir, ha bire ceza alıp terfi almamış olabilir ama örnek veriyorum adam 2019li bir yüzbaşı olsun. 2020 çıkışlı bir subay terfi almış olabilir ve binbaşı olabilir. Ama yine de saygı gereği yüzbaşına komutanım der. Ha resmi olarak iş ayrıdır ama ikili ya da günlük işlerde komutanım der.

    Tecrube ayrıca önemli etkendir. Hiçbir bok bilmeyen, meslek hayatında doğu görmemiş bir binbaşı ile doğudan gelmemiş, les almış bir yüzbaşı bir değildir. Yüzbaşı sikine takmayabilir.

    Astsubaylarda olay farklı özellikle. bascavus rütbesi farklı bir rütbe. Onlara Nirvanaya erişmiş kişilerdir kimse karışmaz. Sebebi kimsenin gücünün yetmemesinden değil sadece kimse uğraşmak istemez zira adam ununu elemiş eleğini aşmıştır, vatanına hizmet etmiştir yani sonuçta düşman değil, yanlış yapsa bile hoşgörü gösterilir ki yanlış da yapmazlar zira çakaldirlar neyi ne zaman yapmaları gerektiğini bilirler. Ayrıca çoğunun emekliliği geldiği için sikimde değilsin, veririm emekliliğini çıkarım modundadirlar. Ayrıca evrak, zimmet ya da ihtiyaç duyulan malzemeyi subaya en iyi bunlar temin edeceği için yerleri ayrıdır. Dediğim gibi her cakalligi bilirler.

    Rütbe ne olursa olsun kurmay isen üstünsün. Kurmay strateji adamıdır, plan yapar diğerleri uygular.

    Sınıf farkları vardır. Mesela piyadeler kırık olur. Adamların canı çıktığı için çok fazla her şeyi takmazlar, yeri gelir atar yaparlar. Topçular çok sallar, zeki insanlardır ama her şeyi bildiğini sandıkları yerde bir bok bilmezler. =) Tankcilar piyadeler gibi ilginç bir siniftir ve en çok küfür eden siniftir. Ben olsam ben de ederdim. Onun dışındaki sınıflar siniftir işte önemi yok.

    Kuvvet farkları vardır. Normalde Kara Kuvvetleri Deniz Kuvvetleri'nden, Deniz ise Hava Kuvvetleri'nden kıdemlidir. Özel kuvvetler buna dahil değil zira onlar direkt Genel Kurmay'a bağlı.

    Ozel kuvvetlerdeki bir astsubay ile hava kuvvetleri subayını bir tutamazsınız. Özel kuvvetlerin yeri her zaman ayrıdır. Ha teorik olarak rütbe vardır ama pratikte kimseyi siklemezler.

     

    En önemlisi amir ve üst kavramlarında yatıyor. Her üst size emir veremez, onun da emir verme yetkisinin doğduğu durumlar vardır ama teamüller gereği üst üsttür, gerekli saygıda kusur edilmez.


    Tedbirsiz abdest bozmaya oturan, domala domala taş arar.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Haziran/2007
    Erkek

    Ic yonetmelige gore, alt uste her zaman selam verir. Rutbe her zaman ustundur. Ama teamullere gore, makami, bilgisi, kalitesi yuksek olan daha ustundur. "Bir sus albayim ya" diyen kurmay yuzbasi gordum ben.

    Binlerce yillik silahli kuvvetlerimiz o yuzden usul ve uslup prensipleri uzerine kuruludur. Kanun, yasa ve yonetmelikler uzerine degil.

    Kanunlar esner, teamuller degil. Hice sayilan teamuller yuzunden silahli kuvvetlerimiz bu halde. Devlet gelenegini ayaklar altina almis bulunuyoruz. 


    All I need is a possibility.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    turkz
    turkz's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Aralık/2009
    Erkek
    mizahi bunu yazdı

    Ic yonetmelige gore, alt uste her zaman selam verir. Rutbe her zaman ustundur. Ama teamullere gore, makami, bilgisi, kalitesi yuksek olan daha ustundur. "Bir sus albayim ya" diyen kurmay yuzbasi gordum ben.

    Binlerce yillik silahli kuvvetlerimiz o yuzden usul ve uslup prensipleri uzerine kuruludur. Kanun, yasa ve yonetmelikler uzerine degil.

    Kanunlar esner, teamuller degil. Hice sayilan teamuller yuzunden silahli kuvvetlerimiz bu halde. Devlet gelenegini ayaklar altina almis bulunuyoruz. 

    Hocam yüzbaşı rütbesi takmış tuğgeneraldir onu diyebilecek kişi :D alt rütbedeki kişinin diyebileceği kelime komutanım veya üst dönemiyse abi

     

    turkz tarafından 30/Ağu/19 09:04 tarihinde düzenlenmiştir

    Dünyayı iyiler kurtaracak.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TOMBLACK
    TOMBLACK's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ekim/2014
    Erkek

    bu işte istisnalar var mesela emir astsubayı yüz başı binbaşı demez kimse karışamaz emir verebilir vekaleten örnek bir birlikte komutan mesela yarbay ve o birliğin komutanı ve o birlikte çalışan albaylardan üstün

    makan olduğundan dolayı emir verebilir uymak zorundalar

    kendi makam aracı var diğer albayların yok varsa bile geçiçi soruya gelirsek emir aldığı kişi onu vekaleten gönderir ama burda askeriye kurallar olduğundan dolayı binbaşı binbaşıdır yanı selam vermek zorundadır 

    kanununda böyledir zaten albay takmaz pek onu taşşaklıysa o kısmı farklı tabi birde emir verme yetkisinin sınırları var kendi birimlerinde çalışan personel dışında emir veremezler kendi komutanları ile papaz olma 

    durumları var

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DeTr
    DeTr's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Eylül/2010
    Erkek

    Öncelikle ast üst olayı her zaman aynıdır görevli olsun olmasın ast üste selam çakar.

    Kurmaylarda bildiğim kadarı ile eskiden genaral olması daha yüksek kişilerdi normal subaylara göre Kıd.Kur.Alb. dan sonra paşa olursun yaşa takılmassan he normal subay olamıyormu oluyor ama kurmaya göre daha az şansı var subayken kurmay olmak içinde sınava girebiliyorsun kurmay olmak için benim alayın komutanı  Kd.Kur.Alb dı sonra paşa oldı sonrada emekli askerde eğtim ve başarının ödülü rütbedir. 

    Not: Astsubaylarada değinen bi arkadaş vardı bizde bambam diye bir  Astsubay vardı ahdım var gördüğüm yerde s... adam Albay kovalamış zamanında silahı yoktu  (tabanca) ben teskereye yakın bir zamanda geri aldı binbaşı iştima alıyor o eli götünde askere küfür ediyordu birde balkonda he iştima sırasında bir Allah'ın kuluda bir şey demezdi  gözünün üstünde neden kaş var diyip dövebilen bir cinsti kendisi bu tipleri birde sivilde görün sanki o değilde tonton yaşlı amca moduna bürünüyordu. neyse askerlik dediğimiz şey emir demiri keser birde  SS kanunlarının geçerli olduğu tanka,helikoptere,nöbet kulubesine vs vs vs ceza verilen bir yerdir =)

    DeTr tarafından 30/Ağu/19 11:22 tarihinde düzenlenmiştir

    Kelimeler Kanatır !
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cihan
    Cihan's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Mart/2014
    Erkek

    Biz dağ başında askerlik yaptık. 

    O yüzden makam yok rütbe var.


    wordpress & sözlük
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ershn
    ershn's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Mayıs/2010
    Erkek

    50li yaşlarının sonunda olan bir albayın, bir kurmay albayın odasında çay içen 4 kişiye -ki hepsi kurmay albay-, "çocuklar biraz sessiz olun kafamızı siktiniz" dediğine şahit olan basit bir çaycıydım...

     


    Allah Türktür.
Toplam Hit: 3279 Toplam Mesaj: 23
askerlik