Askıda Kahve

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    essan
    essan's avatar
    Erkek

İtalya'da Venedik‘in kenar mahallelerinden birinde, bir Cafe-Barda,
    espressolarımizı içiyorduk. İçeri giren müşterilerden biri, barmene;
    "due caffee, uno sospeso" (iki kahve, biri askıda) dedi, iki kahve parası verdi,
    bir kahve içip gitti, Barmen de, duvar üzerinde asılı duran çiviye bir küçük kağıt astı.
    Biraz sonra içeri iki kişi girdi. Onlar da; “trio caffee, uno sospeso" (üç kahve, biri askıda) dediler, Üç kahve parası verdiler ve iki kahve içtikten sonra gittiler. Barmen "askı“ ya yine bir küçük kağıt astı. Bunun, gün boyu böyle sürdüğü anlaşılıyordu. Bir süre sonra kahveye, üstü başı biraz eski-püskü, belli ki yoksul bir kişi girdi ve barmen’e; "uno caffee sospeso "(askıdan bir kahve) dedi. Barmen hemen bir kahve hazırladı ve Yeni müşterinin önüne koydu. Yoksul kişi kahvesini içtikten sonra para ödemeden çıktı gitti. Barmen ise duvardaki askıya taktığı kağıtlardan birini kopardı, parçalayıp çöp kutusuna attı.
    Bu gözlemimizin sonunda, gözlerimizi yaşartan, Fakat, kesinlikle örnek almamız gereken bir
    “İtalyan toplumsal terbiyesi" öğrendik: Yardım etmek için, insanların gereksinimlerini belirlerken, yalnızca yaşamsal gereksinimlerle sınırlı kalmak zorunda değiliz.
    Bir Venedikli için, yaşamsal olmasa da kahve, günlük yaşamda önemli bir yer tutmaktadır.
    Kahve içebilecek kadar parası olmayan kişilere, yardım edebilecek düzeydeki kişiler, kendileri bir kahve parası daha ödüyorlar. Yardım ettiği kişiyi görmedikleri için bu kişiler de daha mutlu oluyorlar, kimden geldiğini bilmedikleri bu ikramı kabul eden kişiler ise huzurlu oluyor. Yardım eden ile alan arasında, bu caffe-bar'daki garson gibi, köprü görevi yapan kişilerin ise güler yüzlü ve sevgi dolu olmaları gerekiyor. İçeri giren yoksul bir kişinin;
    “bana askıda kahve var mı?" diye sormasına gerek bırakmamak için "askıda kahve olduğunu" belirten kağıt parçalarını kolaylıkla görünebilen bir yere asmak ise bu olgunun çok zarif bir bölümünü oluşturmaktadır.

alıntıdır...

Bizler Türk milleti olarak böyle örnek güzel bir olaylar için sadece kahve değilde her türlü ihtiyaca sahip kişilere bunu benzer bişeyler yapsak veya yardımı eli uzatsa güzel olur aslında. Mesela ; bir lokantada çorba içiyorsun iki çorba biri askıda olsada iki çorbanın ücretini biz ödesek diyorum. Bu yazıyı okurken gerçekten duygulandım. Gerçektende insanlık adına çok güzel bir olay.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ayhun
    ayhun's avatar
    Erkek
    bizdede onun ekmek modulu var yane biz venedikliler kadar olamadık daha onlar yiyecek ekmeği buluolar ustune içecek kahve bulamıolar bizimkiler daha yiyecek ekmek bulamıolar bırak kahveyi

delimiyim ben?
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yawuz
    yawuz's avatar
    Erkek
    bi ara askıda ekmek wardı :D

tahribat.com a can feda
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    watem
    watem's avatar
    Erkek

biz böyle degildik ne oldu bize bir zamanlar onlar bizden örnek alırdı şimdi biz onlardan örnek alıyoruz şu işe bak bizim adamlarda kızılaya toplanan paraları ziftlenirler ne demek lazımki

yorum yok!!

ADALET MÜLKÜN TEMELİNDE ÖLÜ BULUNDU ZANLILARIN YAKALANMASI İÇİN OPERASYON DEVAM EDİYOR
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    adanakebap
    Khaine
    Khaine's avatar
    Erkek
    ya amk biraz saçma bi örnek madem herif okadar fakir nie tutup kahve içiyo? fakir olan için kahve lükstür.. aynı şeyi gidip pahalı bi lokantada yapsalar ya? ekmek fırınında yada yemek yenebilen bi yerde yapsalar anlıcamda kahve biraz garip geldi açıkçası
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yawuz
    yawuz's avatar
    Erkek
    mühim olaan yaygınlaşmasıdır gavurdan örnek alsakta güzel olan her yerde güzeldir.

tahribat.com a can feda
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    essan
    essan's avatar
    Erkek

Athzai_Khaine bunu yazdı:
    -----------------------------
    ya amk biraz saçma bi örnek madem herif okadar fakir nie tutup kahve içiyo? fakir olan için kahve lükstür.. aynı şeyi gidip pahalı bi lokantada yapsalar ya? ekmek fırınında yada yemek yenebilen bi yerde yapsalar anlıcamda kahve biraz garip geldi açıkçası

hoca sadece bir örnek bu anlamadın galiba. belki kahveden başka şeylerde yapıyorlardır anladın.

Not : anlayanlar anlamayana anlatsın.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zigana
    zigana's avatar
    Erkek

koyu harflere cevaben tek kelime söylüyorum arkadaşım ;  resmen çüşşşş..........

ayıp ya sen burjuva takımındanmısın yoksa ?fakir adam kahvede içer iskender de yer ....

Bir gün yolda giderken karlı bir gündü.yolda kırmızıda beklediğimde arabanın yanından biri geçti..üstü başı perişan ve üzerine yağan karı hiçte hesaba almıyordu. Toplumda kimse onu farketmemiş olmasının umursamazlığı seziliyordu.içimden bir anda karar verdim.indim ve çağırdım ona tıpkı bir beyefendi gibi yumuşak ve kibarca davrandım. içimden geldi sizinle yemeğe gitmek istiyorum yanımda arkadaş lazım dediğimde önce afalladı ve şaşırdı cevap veremedi belki şüphelendi belkide ne oluyoruz dedi..sonuçta içi sıcacık olan arabaya bindirdim. konuşunca hata yaparım kıpırdarsam ayıplanırım hesabı yapıyordu kendince ..açıkca görülebiliyordu.ve bu adını dahi bilmediğim kendini ezilmişlerin içinde görmeye adamış bu insana sanki karşımda bir vali yada önemli bir kişi gibi davrandım.çok sıradışı bir olaydı fakat o garibanın hayatında bir kebab ve ayağında dolaşan temiz ve şık giyimli bir garson olmasını onu ilk gördüğümde hayal etmiştim...  Garsonlara o görmeden bahşiş verdim yanından ayrılmayın br emrin varmı diye sorup durun diye.

O kadar etkilenmiştiki soğuktan kıpkırmızı olan yüzü neye uğradını şaşırmış bir şekilde gülmeye başlamıştı.soğuk-sıcak espiriler karşısında .. onun her gülücük atması ve garibanca hali gözlerimi yaşartıyor , ulan biz insanmıyız be diyordum.haykırmamak için kendimi zor tutuyordum.. garsona tekel 2000 getirttim. onuda müessemizin ikramı diye verdiler.karşımdaki sanki kırk yıllık dostmuşuz gibi muhabbetle saatlerce oturduk.artık vakit geç olup evine bıraktığımda adresinide almıştım..

Temel adalettir .
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    adanakebap
    Khaine
    Khaine's avatar
    Erkek
    zigana bunu yazdı:

koyu harflere cevaben tek kelime söylüyorum arkadaşım ; resmen çüşşşş..........

ayıp ya sen burjuva takımındanmısın yoksa ?fakir adam kahvede içer iskender de yer ....

olm herif adı üstünde "fakir, yoksul" (bu aşşağılama anlamında değil) fakir ne demektir yemeye içmeye ona buna parası yok demektir, herif ekmek almaya para bulamıyosa nerden nasıl iskender yesin? gidip ekmek almak dururken niye gidip kahve içsin?

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    essan
    essan's avatar
    Erkek
    zigana bunu yazdı:

koyu harflere cevaben tek kelime söylüyorum arkadaşım ;  resmen çüşşşş..........

Bir gün yolda giderken karlı bir gündü.yolda kırmızıda beklediğimde arabanın yanından biri geçti..üstü başı perişan ve üzerine yağan karı hiçte hesaba almıyordu. Toplumda kimse onu farketmemiş olmasının umursamazlığı seziliyordu.içimden bir anda karar verdim.indim ve çağırdım ona tıpkı bir beyefendi gibi yumuşak ve kibarca davrandım. içimden geldi sizinle yemeğe gitmek istiyorum yanımda arkadaş lazım dediğimde önce afalladı ve şaşırdı cevap veremedi belki şüphelendi belkide ne oluyoruz dedi..sonuçta içi sıcacık olan arabaya bindirdim. konuşunca hata yaparım kıpırdarsam ayıplanırım hesabı yapıyordu kendince ..açıkca görülebiliyordu.ve bu adını dahi bilmediğim kendini ezilmişlerin içinde görmeye adamış bu insana sanki karşımda bir vali yada önemli bir kişi gibi davrandım.çok sıradışı bir olaydı fakat o garibanın hayatında bir kebab ve ayağında dolaşan temiz ve şık giyimli bir garson olmasını onu ilk gördüğümde hayal etmiştim...  Garsonlara o görmeden bahşiş verdim yanından ayrılmayın br emrin varmı diye sorup durun diye.

O kadar etkilenmiştiki soğuktan kıpkırmızı olan yüzü neye uğradını şaşırmış bir şekilde gülmeye başlamıştı.soğuk-sıcak espiriler karşısında .. onun her gülücük atması ve garibanca hali gözlerimi yaşartıyor , ulan biz insanmıyız be diyordum.haykırmamak için kendimi zor tutuyordum.. garsona tekel 2000 getirttim. onuda müessemizin ikramı diye verdiler.karşımdaki sanki kırk yıllık dostmuşuz gibi muhabbetle saatlerce oturduk.artık vakit geç olup evine bıraktığımda adresinide almıştım..

bravo tebrikler zigana hoca. anlamayanları boşver sen hoca uğraşma zaten böyleleri var bu forumda. bir kulaktan giriyor öbür kulaktan çıkıyor anladın sen onu zigana hoca.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    by_medcezir
    by_medcezir's avatar
    Erkek

Osmanlı döneminde zekat verecek kadar fakit kimsenin bulunmadığını,zekat vermek isteyen birisi zekat verecek birisini bulamayınca zekatını bir ağaca çivileyip astığını,ve 3 ay kimsenin dokunmadığını, ağacın çiviyi tutan kısmının çürüyüp kesenin düştüğünü biliyormusunuz.
    tarih şuuruna doğru 3 / ibrahim refik

onlar bizi örnek almışlar.

El Yumruğu Yemeyen Kendi Yumruğunu Balyoz Sanarmış.By_Medcezir
Toplam Hit: 2175 Toplam Mesaj: 12