Assembly Ciler Buraya

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ativaran216
    ativaran216's avatar
    Erkek
    nerede bu assembly cılar hiç mi ilgilenen yok bi düzine elektronikçi var gibi sitede ama sanki bura hiç sallanmıyor yoksa bu assembly elktronikle ilgili değilmi ben mi yanlış biliyorum :(

yorum tartısmada olur imza da değil...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dodobig
    dodobig's avatar
    Erkek
    hayrola hoca biz assembly ciyiz dye konumu açmamız lazım. varsa bi sorun sorarsın yardımcı oluruz.başta firex birçok asm ci var sitede...

www.atsizcilar.com
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ativaran216
    ativaran216's avatar
    Erkek
    bu assem. denilen icat bild. kadarı ile mikrişlem. prog. vs daha bir cok  işe yarıyo bunu ögrenmek baya zor bişi mi  yani bend e yavaş yavaş baslayım diyorum bixe 8086 öretecekler emu kullanacagız da bu cağın neresinde hala bu mu kullanılıyor piyasada ne geçiyor biraz bilgilendirirseniz sevinirim..

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Erkek
     Antik çağlardan kalma olabilir ama yüksek seviyeli dillerla bilgisayara yaptıramayacağın birçok işi Asm ile yaptırabilirsin.

Sen hiç kaval çaldın mı?
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ahmbay
    ahmbay's avatar
    Erkek

sana kitap tavsiyesinde bulunayim istersen

eger arasitrmaci birisiysen bu senin icin cok iyi bir baslangic olur sonrasi gelir zaten

alfa yayinlari, mikroislemcilar ve bilgisayar yazari haluk gumuskaya

http://www.ahmbay.com
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    renegadealien
    renegadealien's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Savaş Madalyası Başarı Madalyası Üstün Hizmet Madalyası Developer Madalyası
    Erkek

Assembly direk elektronikle fln alakalı değil...

microişlemcilerin temelini oluşturmakta, dolayısı ile işletim sistemininde temelini oluşturmakta,

bircok yüksek seviyeli dille yapamayaacağın işlemi asm ile yaparsın,

bircok yüksek seviyeli dille yaptığınıda bununla yapamazsın...

a2x+by+c=0 denklemini çözdürmek için ebemizi ağlattı örneğin :)

ama asmnin gerçek manada ne yaptığını bilirsen,

bir for döngüsü yazdığında c# ın içinde, gerçekte onun işlemcideki 2. flag biti olan counter 1 eksilttiğni görürsün... aslında o loop döngüsünü yapmak için bile, ax registerının al segmentine 16 bitlik bir veri aktarman gerektiğini görürsün...

görürsünde görürsün...

işlem bu kadar temelden olunca, ve doğal olarak herşeyi işlemciye yaptırdığın için, bir elektronik devreye c# yazıp kodu calıştırmak için windows ve .net framwork yüklemek yerine, asm ile hükmedebilirsin...

kullanımı cok kasış çünkü temel, kullanılıyormu? evet çünkü pic programlamada gerekli, bi işine yararmı? belki %0.5 ihtimal...

Öğrenilmesi gereklimi? eğer bilgisayarcıyım diyorsan, evet...

bi vbasicde helloworld yazdırmak için 400 kblik dosya yaparken, asmde 1 kb bile tutmaz bu işlem...

dx registerının dhına hellowolrd$ yazdırırsın, onuda ax registerının alsine 2 verisini yazıp 21. interruptu cağırdığında o yazıyı ekrana yazdırırsın...

işte bi skim anlaşılmadığı için bu kadar zor :)))

Sınavını yeni olduğum için bilgilerim taze, yoksa bende kullanmadığım için 1 seneye gene unutacam :) Ömrüm bilgisayar okumakla geçti, bu bana verdikleri 3. assembly dersi, hem lisede hem selcukda hem erciyesde aldım, 4. sınıfa geçtiğimde gene unutacam :)))

10.05.2013 tarihli google arama sonucu : Aradığınız - "herşeyin hayırlısı rampanın bayırlısı" - ile ilgili hiçbir arama sonucu mevcut değil. Kendi özlü sözümdür, kaynak belirterek kullanınız.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dodobig
    dodobig's avatar
    Erkek
    ahmbay bunu yazdı:
    -----------------------------

eger arasitrmaci birisiysen bu senin icin cok iyi bir baslangic olur sonrasi gelir zaten

o kitap bende var ama asm programlamayı basit bir dökümandaki kadar anlatmış. zaten çok fazla olmayan örneklerde bilgisayar işlemcisi için yazılmamış. 

adım motorlarla ilgili örnekler filan var genelde. tabi programlamada pek fark yok. sonuçta ram a erişiyormuş gibi portlara erişiyorsun. mov ile portlara veri yolluyorsun filan. yani portlar için pc deki gibi "in out" komutlarını kullanmıyosun direk mov kullanıyorsun.

www.atsizcilar.com
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ativaran216
    ativaran216's avatar
    Erkek

pekim hocam amacım bilg. ve elketr. devre (mikroiş., pic  felan) lere hakim olmak anladığım kadarı ile bunun lamına cimine en belirgin assamb. ile hakim olabiliyorsun peki hangiişlem. öğrenmeliyim 8086 felan cok eski gibi bole bi oneriniz varsa ii olur :)

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    amele_2
    amele_2's avatar
    Erkek

son mesajından hiç bi zikim anlamadım.

acele etmeden tane tane yaz  

Ardından yüz köpek havlamayan kurt, kurt sayılmaz..
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ahmbay
    ahmbay's avatar
    Erkek
    dodobig bunu yazdı:
    ahmbay bunu yazdı:

o kitap bende var ama asm programlamayı basit bir dökümandaki kadar anlatmış. zaten çok fazla olmayan örneklerde bilgisayar işlemcisi için yazılmamış.

adım motorlarla ilgili örnekler filan var genelde. tabi programlamada pek fark yok. sonuçta ram a erişiyormuş gibi portlara erişiyorsun. mov ile portlara veri yolluyorsun filan. yani portlar için pc deki gibi "in out" komutlarını kullanmıyosun direk mov kullanıyorsun.

kitap mimari ve calisma mantigi hakkinda guzel bilgiler iceriyor, mimari hakkinda bilgi olmadan bu isi yapmak zor olur, o nedenle baslangic için tavsiye ederim.

hocam sana gelince; 

mikroislemci icin ogreneceksen c ogren derim, sıfırdan asm ogrenmek zordur.
        ama asm nin zevkide ayridir. asm guctur, ben ilk 8051 ailesi ile basladim o zamanlar debugerlar, simulasyon programlari falan pek yaygin degildi ve bi bayragin nasil etkilendigine dikkat etmedigim icin saatlerce ugrastigimi bilirim. ama hala açıp asm yazdigimda acayip mutlu oluyorum :)) 

http://www.ahmbay.com
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ativaran216
    ativaran216's avatar
    Erkek
    yani amacım bilgisatyara ve elketronik devrelere (mikroişlemci., pic felan) hakim olmak anladığım kadarı ile bunu en ii şekilde başarmak (derinlemesine yani) assamb. ile olabiliyor peki hangi işlemlemciler öğrenmeliyim 8086 felan cok eski gibi sanki 80286 mıydı ne idid adı aklıma gelmedi onları mı ogrenmeye baslasam yani 8086 ne kadar kullanıyoruz biz bu elektronikte ben nasıl ogrenecegimi hangi kaynaktan yararlanacagımı sormadan once ne ile baslamalıyım diyeyim bi oneriniz varsa ii olur :\

Toplam Hit: 5705 Toplam Mesaj: 12