Back-End Front-End'e Mi Kayıyor?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Eylül/2007
    Erkek
    yolbulucu bunu yazdı
    RETRET bunu yazdı

    Çok uzun bir mevzu bu. Java scriptin php nin bu kadar gelişebileceğini hayal edemezdik. Klasik programcı scripting sevmez daha statik ortam arar, php javascript ikilisiyle başlayanlar da klasik dilleri sevmez. Gidişat enteresan javascript ile php ile desktop ve mobil uygulama yazılabilir noktaya geldik, aynı zamanda type script gibi daha derli toplu javascript kodu üreten bir dilin gelmesi de enteresandı. Sen ihtiyacına göre statiğini bozmadan yaz o sana geri planda javascript kodu üretsin. Sonra ms in daha fazla bütçe ayırdığı xamarin var; sen klasik c# kullan ben her platforma export ederim babacım diyerek kendi popülasyonunu tutabiliyor. Yazılımcının front end mi back end mi den ziyade ben ne yapmak istiyorum benim mahallem neresi sorusunu cevaplaması lazım. Visual Studio ve dillerine hakim bir insanın php ile uğraşması javascript ile uğraşması bana pek mantıklı gelmiyor. Senin .netin typescriptin xamarinin var kendini bölmenin manası yok. Ha linux tarafına servislere de bakayımsa olay python kullan oradada visual studio içinde o da yer alıyor. Veya tersi php ile başlamışsın, javascript jquery ilerlemişsin birkaç frameworke de hakimsin laraveliydi şusuydu busuydu, senin kalkıp bir daha ms ürünlerine bakmana luzum yok, tamamen zaman kaybı. Front end back end olur mu olabilir. Gün gelir sen drop drag add code yaparak front endi bitirirsin kullandığın materyaller senin için back endi hazırlar, ama gün henüz o gün değil.

    kanka bunlari karavanda mı yazıyon ? 

    ... Neyse

     

    RETRET tarafından 08/Tem/20 01:01 tarihinde düzenlenmiştir

    ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    override
    override's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Aralık/2009
    Erkek

    ßaya geriden geliyor tr ha 5-10 sene falan sanirim, ßack-end biteli cok oldu javascript ile herseyi yapabiliyorsun ;)

     

    override tarafından 08/Tem/20 01:34 tarihinde düzenlenmiştir

    g͇̫͛͆̾ͫ̑͆l͖͉̗̩̳̟̍ͫͥͨ
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Eylül/2007
    Erkek
    override bunu yazdı

    ßaya geriden geliyor tr ha 5-10 sene falan sanirim, ßack-end biteli cok oldu javascript ile herseyi yapabiliyorsun ;)

     

    99 yada 2000 senesi yılı tam kestiremiyorum. Kaldera linuxu otomasyon sistemleri için özelleştirdiğimiz seneydi. Sanırım pcworld dergisiydi hakkı öcalın mini bir kitapçığı çıkmıştı php isminde... Kitapçıktaki ibare c bilenler için bir günde öğrenilebilir şeklindeydi. Asp var mssql var ne gerek var dedik mysql i hor gördük. Activex desteklemediği için javascript de kullanmazdık jscript kullanırdık, kim kullanacaktı netscape tabanlı browserı varsın internet explorer kullansınlardı sayfa dom hatası verirse ie ile açsınlar kafasındaydık. Öngörü bu teknolojilerin geleceğinin olmadığı yönündeydi.

     

    Evet şaşılacak biçimde javascriptle her şeyi yapabiliyorsun; visual code studio, atom, slack programları electronla yazılabildiğine göre geleceği kestirmek zor, başlangıçta küçük işler yapmak için tasarlanan java script daha ne kadar gelişebilir ki?! Back-End bitti biraz iddialı bir cümle gibi geliyor, geride yapacağın işin hacmi önemli. Mobilde her şey yapılmış gibi görünse de bence yolun başlarında bir yerlerde duruyoruz. Php ile bitirelim. Son sürümle birlikte .net kullanarak yapılabilecek her şeyi yapacak düzeye eriştiğine inanıyorum.

     

    Ben linuxtan ve açık kaynaktan legal yolla hiç para kazanamadım, ne pardustan, ne kalderadan, ne gelecekten cebime para girmedi.  Sadece suse den para kazanabildim o da karın doyuracak düzeyde değildi ve açık kaynak olayı bende bitti... Ama şimdi sizin döneminize bakınca bizim neslin eşekliğinin size yaradığını görüyor kısmen mutlu oluyorum. Bol seçenek iyidir. PHP iyidir Python iyidir, ms ci bile olsanız gelecek açısından flutter iyidir.

     

    Şu an sıfır noktasında olan bir genç python, flutter, javascript ve javascript frameworklerinden yürüyerek dünyaları üretebilir. Eskisi gibi kaynak sıkıntısı da yok.

     

    Eğer flutter go dilini kullansaydı back-end bitiyor cümlesi kuvvet kazanırdı, go bu hızla ilerlerse iyimser bir tahminle 4 sene içinde flutter gibi bir araca kavuşacaktır.

     

    Sonuç olarak gidilen nokta: tek platformda yazılan programın farklı masaüstü ve mobil işletim sistemlerinde ve bunlardan bağımsız olarak web sayfası olarak çalışacağı ve çoğunlukla back-end kısmın kodunun front-end de yazdığımız kısma göre otomatik olarak üretileceği ortamdır.

     

    Bu noktaya ulaşıldıktan sonra yazılım daha az emek harcanacak bir sektöre de dönüşebilir, pogram yazan programları ofis programı öğrenir gibi öğrenip program hazırlayan bir nesile doğru da gidilebilir.


    ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cukurova
    cukurova's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Aralık/2003
    Erkek

    Saçma bir soru olmuş ve konu gereksiz uzamış. hiçbirşeyin bir yere kaydığı felan yok.

    Backend, frontend gibi kavramlar büyük kurumsal projelerde projeyi bölmenin ve dağıtmanın en basit yolu ve dilden bağımsız bir olay.

    Büyük bir projede oracle db admin var, ui, cssleri tasarlayan grafikerde. ikiside php, javascript, pyhton vb. biliyor. Şimdi bunları nasıl kaydıracaksın?

    Dilleri veya frameworkleri her katmanda kullanabilirsin Olaya dil olarak değil; Linux serverci, oracle admini, grafiker olarak bakarsanız net ayrım daha mantıklı olur.

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    italyan
    italyan's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Aralık/2003
    Erkek
    wert bunu yazdı

    başka konudada yazmıştım gene yazıyorum

    siktiğimin sektöründe her gün pokemon adı gibi yeni bir şey çıkıyor

    Yeni pokemonların amk , ne varsa eskilerde


    Gerçek yoktur.Herşey yorumdur. - KKK - Düşünürseniz, acı çekersiniz. Şüphe ederseniz, delirirsiniz. Hissederseniz, yalnız kalırsınız. O yüzden koy goethe
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    neverland
    neverland's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Mayıs/2020
    Erkek

    Full Stack Developer

    bkz. https://www.w3schools.com/whatis/whatis_fullstack.asp


    Bir gece her zamanki gibi yatağına girip gözlerinin ağırlığına dayanamayıp huzurla uyuduğunu düşün. Sonrasında da hiç uyanmadığını düşünmeye çalıştığında aklında hiçbir şey canlanmayacaktır, çünkü beynin kapalıyken neler olup bittiğini bilemezsin, bu yüzden bu noktayı hayal edebileceğin bir veri yok elinde. Ölüm de tam olarak böyle bir şey. Uykunun 4. saatindeki hissettiklerin, yani; hiçlik, hissizlik. Varlığından ya da yokluğundan haberinin olmaması. Böyle düşününce ölüm biraz daha tanıdık geliyor, daha kabullenilebilir geliyor. Belki de içindeki o çılgın yaşama arzusuna sahip olan egonu ancak böyle ehlileştirebiliyorsun. Aksi halde çılgınca yaşama arzusuna sahip egon sana tanrılar yaratıyor, cennetler vaat ediyor, seni sonsuz bir yaşamın varlığı ve zevkleri ile kandırıyor.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    oliWeR
    oliWeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Ağustos/2003
    Erkek

    Bizde en son front Page de dreamweaver kalmışız :) 


    Ne çok küfür ediyorsun diyorlar. Ne yani hayatın içine edenlere şiir mi yazayım ?
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hannibal_King
    Hannibal_King's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Ağustos/2010
    Erkek

    Backend in frontend e kaydığı yok. FireX hocam ilk yorumunda özetlemiş zaten. Çok basit ve temel işler için dahi millet değişik javascript kütüphanelerini kullanmayı seviyor. 

Toplam Hit: 2998 Toplam Mesaj: 19
front-end back-end