




Basınçlı Ağır Su Reaktörü (Pressurized Heavy Water Reactor)
-
http://www.taek.gov.tr/images/stories/bilgi_resimler/candu.jpg
Ağır sulu reaktörler, tasarımlarında, fiziksel ve termodinamik özellikleri suya çok benzeyen ancak nötronik özellikleri farklı olan ağır suyu (D2O) soğutucu ve yavaşlatıcı olarak kullanan reaktörlerdir. Ağır suyun nötron yavaşlatma gücünün normal sudan daha iyi olması ve soğurma özelliğinin daha az olması ile bu tip reaktörlerde yakıt olarak doğal uranyumun kullanılmasına olanak verir. Ağır sulu reaktörler içinde en çok tercih edilen tip Basınçlı Ağır Su Reaktörleridir (PHWR Pressurized Heavy Water Reactor). Bu reaktörlerde soğutucu, PWR'lerde olduğu gibi basınç altında tutularak kaynaması önlenir. Basınçlı Ağır Su Reaktörlerinin en yaygın olarak kullanılan tipi CANDU (Canadian Deuterium Uranium)'dur.
- CANDU reaktörü, basınç tüpü tasarımına sahip bir PHWR'dir. Reaktör kazanı kalandria adı verilen büyük silindir şeklinde bir tanktır. Bu tankın içinden yakıt kanalları adı verilen birkaç yüz tüp geçer. Yakıt kanallarına yakıt demetleri yerleştirilir. Bunlar kaynamanın engellenmesi için atmosfer basıncının 100 katı basınç altında tutulan ağır su soğutucu ile soğutulur.
- Soğutucu, önce yakıt kanallarına, buradan buhar üreteçlerine pompalanır. Buhar üretecinde enerjisini bırakarak çıkan soğutucu başka bir kanaldan ve ters yönden yeniden reaktör kalbine gönderilir ve buradan çıktıktan sonra diğer buhar üretecine gider.
- Elektrik üretimi sistemin ikincil bölümünde PWR reaktörüne benzer şekilde gerçekleşir.
- Önemli sistem bileşenleri arasında basınçlayıcı, yakıt değiştirme makinası, 2 farklı kapatma sistemi ve acil durum kalp soğutma sistemi sayılabilir.
- Sistem doğal uranyum kullanacak şekilde tasarlanmıştır ve yakıt değiştirme makinası vasıtasıyla reaktör çalışırken yakıt değiştirilebilmektedir.
-
Daha açık olarak?
-
dostum fotografı incelersen daha açıklıyıcı nasıl olabilir ?
-
emuxa bunu yazdı:
-----------------------------dostum fotografı incelersen daha açıklıyıcı nasıl olabilir ?
-----------------------------Amacını anlayamadım, bunu mu yapalım, ya da bakın böyle şeyler de var mış dünyada gibi, ne demek istedin
-
Yapalım yapabiliyorsan yap ) kaynagın varsa bir dene bakalım )
-
syklops bunu yazdı:
-----------------------------emuxa bunu yazdı:
-----------------------------dostum fotografı incelersen daha açıklıyıcı nasıl olabilir ?
-----------------------------Amacını anlayamadım, bunu mu yapalım, ya da bakın böyle şeyler de var mış dünyada gibi, ne demek istedin
-----------------------------Aynen ben de kendi kendime böyle düşündüm :D
-
emuxa bunu yazdı:
-----------------------------Yapalım yapabiliyorsan yap ) kaynagın varsa bir dene bakalım )
-----------------------------Ne demek, sen açıklayıcı bilgiyi vermişsin, ayrıca bir tane de resim koymuşsun, e artık bu kadar bilgiyle yapamazsak yuh olsan bize
-
bütçen yeterse yap türkiyeye büyük destegin olur
-
Elektrik mi üretiyor bu nükleer santral mi hocam anladığım kadarıyla onu sormuşlar
-
Bune agresiflik yahu adamlar niye böyle bir konu açma gereği duydun demişler kötü bişey dememişler ki.
-
ha öle sorsalar ya yok hayır bu sadece reaktör biraz açıklama getireyım Aktif alan reflektör ısı taşıyıcı dir aynı zamanda Acil koruma yönetim sistemi dir ! her reaktör farklı farklı açıklama getirebilirim bu göstermiş oldugum reaktör Aktif alan reflektör ısı taşıyıcı ve Acil koruma yönetim sistemi dir kısaltma oalrak pwr diye geçen reaktördür !
edit:honey agresif ? açıklarmısın ?