Basit Makinalarda Bi Soru ?
-
yuvarlaklar p ağırlında .kare veya dikdörtgen p ağırlında ve açık ucdaki F kuveti ile dengedeler .bu F olan uc h kadar çekilirse dikdörtgen veya kare h cinsinden nekadar yükselir.

-
ben h/4 diye hesaplıyorum ama ne kadar doğru bilemiyorum
-
3 yıl oldu la böyle sorular görmüyeli çok basit bir yöntemi vardı unutmuşum:(
mantık yürüterek(fizikte mantık aramak:S) 2/3h buldum ne kadar doğru bilemem:|
-
cevabın h/2 olması lazım. oynak makarada çekilen ipin yarısı kadar yukselir.
-
nasıl özdünüzü belirtirseniz sınaw da cıkarsa yaparım
daireleirn ağırlıklarını katmadan f ile p degerini buldum ordan h.f=x.4f dedim öle doğrumu bilmiyorum
-
şedit
-
hatırladığım tek şey sistemdeki iş dengesi.
f kuvvetinin yaptığı iş yükün ve makaranın toplam kalkışı kadar yaptıkları işe eşit olacak.
o denklemden yüksekliği bulacaksın.
iş: makara ağırlığı.yükseklik + p.yükseklik. kısaca F'in P cinsinden değerini bul ve: F.h=2P.x denkleminde yerine koy.
ve hesap yanlışı yapmıyorsam h/2 çıkar.
-
yükselmenin p ağırlık f kuvvetle ilgisi yok.
oynak makarada h kadar ip saldığında bu ipin yarısı diğer tarafa kayar.yani cisim h/2 aşağı iner. ip çekmeyi bu örnekle kıyasladığında yarısını bitaraftan diğer yarısını diğer taraftan çeker. yani cisim h/2 yukselir.
senn verdiğin soruda cok ahım sahım bi fantezi yok.1 sabit 2 oynak makara var.sabitin bi etkisi yok.ikitane oynak makaradan aynı miktarda ip çekiliyo.ipin uzunluğu iki makarada da h kadar çekilirse yukarda bahsettiğim gibi cisim h/2 yukselir.
edit: enerji teoremleriyle çözmek için f in p cinsinden değerinin bilinmesi gerek.
-
oynak 2ye bölüyo ama orda 2 tane oynak var düz mantık h/4 olmalı deriz ama
2 oynak birbiri ile bağlanltılı
f nin p cinsinden değerini bulursun dengede
-
Mx0TBT bunu yazdı:
-----------------------------
peki buyuku üstündeki oynak nolcak ?
-----------------------------ne demek istedin anlamadım ama hocam sanırım bu yukleri felan neden verdiler demeye çalıştın. onları kafa karıstırmak için vermişlerdir ibneler.
bu sorunun iş-enerji teoremleriyle cozulmesi için: F kuvveti ve p ağırlığı arasındaki bağıntının bilinmesi,ipin hangidoğrultuda çekildiği ve o doğrultunun acısınn vs. verilmes lazım.
-
ip acısı önemli diil burda işte p=4f oluyo
buyk oynak ı üstünde küçül oynak var oda yukraı cekiyo o nolcak diyorum