Biraz Matematik...

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Erkek

Ekstremum Problemleri:Bilinmesi gereken iki kural:1. Birinci türevimizin kökü ikinci türevi negatif yapıyorsa, fonksiyon burada yerel max. değerini alır.2. Birinci türevimizin kökü ikinci türevi pozitif yapıyorsa, fonksiyonumuz burada yerel min. değerini alır! Şöyle ki;f(x)= -x²+4x+8 fonksiyonumuz olsun. Şimdi fonkiyonumuzun max mı min değer mi aldığını araştıralım:f'(x)= -2x+4 >> kökümüz= 2f''(x)=-2 ; görüldüğü gibi 2. türev değerimiz negatiftir. Yani yerel max. değerimiz vardır. f(2)= -(2)²+4.2+8=12 olur.

Türev Bilgim Yok Diyen Müridler:Hayvan olarak kendi bildiğim bir yöntemi sizinle paylaşayım:>> f(x)= -x²+4x+8 fonksiyonumuz(ikinci dereceden olduğundan) analitik düzlemde bir parabol belirtir.>> Parabolümüzün tepe noktasının apsisini bulup fonksiyonda yerine yazalım:apsis= -b/2a = -4/-2=2 f(2)=12 ..."Bu kısa ekstremum noktalar kavramını gördükten sonra kuru fasuluyenin faydalarına geldik. Türev bilgisi olmayan müridlerin bundan sonrasını incelemesine gerek yoktur.Anlatacağım problemler türev bilinmeden çözülebilir mi?-Evet. Çözülebilir. Ama korkunç bir işlem kalabalığı ve zaman kaybı adamın kafasını g*t veren yapar...Bizde nerde çokluk orda bokluk felsefesine uyarak işlerimizi türev ile halledeceğiz..."

Bir Küreye Maksimum Hacimli Cola Turka Kutusunu Sığdırma:Soru: Yarı çapı 4 cm olan küre içine çizilebilecek silindirin max. hacmi?

Cevap:

r² + (h/2)²= 16 >>> pisagora göre r'yi h cinsinden yacazağız:r²=16-(h/2)²Sinlindirin Hacmi=V =п.r².h tır.f(V)= п.(16-(h/2)²)f '(V)=п(16-3h²/4)=0 Burdan h=8√3/3 cm olur...f(8√3/3)=п.256.√3/9 olur...>>>

1. Önce r yi h cinsinden yadık. Silindirin hacmini belirleyen formülü fonksuyonumuz yerine yazdık.

2. Fonkiyonun birinci türevinin kökünü alıp fonksiyona yazdık.

3. max hacmimizi bulduk...Şimdi bi soru daha yazacam ama bu soru: copyright© 2008 by HaYVaN :D

Soru:

Şekilde görüldüğü gibi çizilen kenarları 8 cm ve 6 cm olan üçgenin içine çizilebilecek max alanlı dikdörtgenin alanı=?

>>> Benzerlik yapalım. Ve y yi x cinsinden bulalım:8-x/8 = y/6 ise y=24-3x/4 olur...Şimdi fonksiyonumuzun:f(x)= x.y burda y yi yerine yazalım max değeri bulalım.f(x)=x.(24-3x/4)f' (x)= 96-24x/16=0 için x=4 benzerlik oranında x i yerine yazalım, y yi 3 buluruz. x.y= 12 max değer...Çok güzel sorular vardı elimde başka ama başka zaman gösteririz inş.Elimden geldiğince sade bir şekilde anlatmaya çalıştım. Şekiller iğrenç oldu ama hoş görün. Bir sonraki yazımda da grfik çizimini anlatarak ekstremum noktalarını daha sağlıklı bir şekilde görmemizi sağlıyacam. Soru, öneri ve hatalarım için mesaj atabilirsiniz.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Erkek

Gerçi böyle satır bağları filan yapmıştım ama : )

Word'den aldığım için her halde yazı biraz karıştı :)

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Demodor
    Demodor's avatar
    Erkek
    sayısal bir bölüm okumama rağmen şu matematiğe bir türlü ısınamadım ya

VUR VUR İNLESİN FİLİSTİN DİNLESİN.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    skyvalet
    skyvalet's avatar
    Erkek
    Güzel olmuş aslında öss'ye girene kadar önmli noktaları böle belirtsek ii olur hea.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Erkek

Yaw bi admin abi düzenlese şu yazıyı super olacak :|

Böyle çok karışık durdu :|

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kanvegul
    kanvegul's avatar
    Erkek

daha cok ekmek yemeniz lazim

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mosquit0
    mosquit0's avatar
    Erkek

demodor bunu yazdı:
    -----------------------------

hacı sen ısınamamısın bn sayısal bölümden mezun oldum sadce 4 işlem bılıorum :D zaten bana yetıo 4 işlem gerıs hıkaye :D 

adaletin bu suçu önleyemiyecek olduğunu düşünüyorsan yargıçda sen ol cellad da
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeYeT
    HeYeT's avatar
    Erkek
    asimtotlar ve grafiğiyle 15 dakkaya hazır :D

matematik24.com
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tbtmad
    tbtmad's avatar
    Erkek
    mosquit0 bunu yazdı:

demodor bunu yazdı:

hacı sen ısınamamısın bn sayısal bölümden mezun oldum sadce 4 işlem bılıorum :D zaten bana yetıo 4 işlem gerıs hıkaye :D

o bişeymi ben sayısal okuyorum fizik kimya biyoloji zayıf. 

Kod yazmakla adam olunmaz:D
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Erkek

HeYeT bunu yazdı:
    asimtotlar ve grafiğiyle 15 dakkaya hazır :D
    Grafikler hakkında super bi makele hazırladım.

Sen yazdınsa dayı oğlu onu yayınlamayalım...

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeYeT
    HeYeT's avatar
    Erkek
    walla  amcolu  2 hafta  önce vizeler  vardı baya  bi kasıp örenmiştim denklem  grafiklerini  çizmeyi lakin  şimdi biraz unuttum  haliyle  döküman istiyorsan  bizim  prof.  kerimov un  bize verdiği  fotokopileri gönderebilirm ok. ;))

matematik24.com
Toplam Hit: 3402 Toplam Mesaj: 20