Bireysel Emeklilik Sistemleri(Bes)Hakkında
-
slm arkadaşlar bi bankanın besine üye olmayı düşünüyorum araştırmaya yei başladım mantıgı yirmi yıl falan aylık 75-150 arası bi miktarda para yatırıyosun her ay 20 yılyad aotuz yıl sonunda herne kadarsa artık birikmişl paranı alabiliyosun yada maaş gibi her ay para alıyosun falan içimizde bu konuda bilgisi olan cevresinde bu sistemleri kullanan yada bankacı olan arkadaşlar varmı bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir ?
-
http://www.aviva.com.tr/tr/default.aspx
http://www.vakifemeklilik.com.tr/tr/
http://www.oyakemeklilik.com.tr/
http://www.garanti.com.tr/emeklilik/bireysel_emeklilik/
-
annemin bireysel emekliliği var başak emeklilikten. aylık 50 lira yatırıyosun bu ödemeyi 5 yıl mecburen yapmak zorundasın 5 yıl dan sonra eğer istersen paranı çekebiliyorsun ama 5 yıldan önceki çekme işlemlerinde %65 veya %85 ini kesiyorlar paranın geri kalanı ödüyorlar.
mesela bizim hesabımızda gözüken para 900 lira ama çekmek istesek 250 civarı bişe geçicek elimize. nedeni ise dediğim gibi 5 senelik süreyi doldurmadıgımz için.
-
güzel bir sistem kaldı ki fon profesyonel insanlar tarafından yönetildiği için getirisi iyidir.
iş bankasında bildigim kadarıyla 15-20 kadar alternatif mevcuttu... emeklilik fonunu belli yüzdelerde çeşitli yatırım araçlarına dağıtabiliyorsunuz...
mesela %30 borsa % 30 altın % 40 da tahvil bono, yani karma fonu tavsiye ederim.
yıllık ödeme artışı %5* yada %10 filan ....
sistemden ayrılırsanız da brüt asgari ücret tutarında geri ödemesi var ...
ben sisteme 3-4 yıl önce kaydoldum ama öğrenci olduğumu unutarak :))))) ve birkaç aydan sonra da ödemeyi bıraktım...sistemin güzelliği şurda kimse neden prim ödemedin demiyor sana, kendin için yaptığın birikim sonuçta...
-
Benm merak ettiğim, özel bi şirkete bu konuda güvenle ilgili. Ben 30 yıl para yatıracak ve bu adamların sonra ben ölene kadar maaş vereceklerine inanamadım nedense. işbank yda yapı kredi vs. batmayacakalrı hortumlanmayacakları ne malum??
Ha eger konu parayı toplu olarak geri almak ise bunun için böyle bi olaya gerek yok ki gider her ay ne kadar artırdıysan yatırırsın hesabına o para çalışır.
-
gkhn759 bunu yazdı:
-----------------------------Benm merak ettiğim, özel bi şirkete bu konuda güvenle ilgili. Ben 30 yıl para yatıracak ve bu adamların sonra ben ölene kadar maaş vereceklerine inanamadım nedense. işbank yda yapı kredi vs. batmayacakalrı hortumlanmayacakları ne malum??
Ha eger konu parayı toplu olarak geri almak ise bunun için böyle bi olaya gerek yok ki gider her ay ne kadar artırdıysan yatırırsın hesabına o para çalışır.
-----------------------------verdiğin paralar devlet güvencesinde. bireysel emeklilik fonu devletin kontrolünde diye biliyorum. pek br sıkıntı doğacağını sanmıyorum.
-
ytşk ederim arkadaşlar en garantisi avivasa yada anadolu hayat gi,bi duruyor şimdilik bakalım artıkım napcaz
-
iSTaN_BuLL bunu yazdı:
-----------------------------
gkhn759 bunu yazdı:
-----------------------------Benm merak ettiğim, özel bi şirkete bu konuda güvenle ilgili. Ben 30 yıl para yatıracak ve bu adamların sonra ben ölene kadar maaş vereceklerine inanamadım nedense. işbank yda yapı kredi vs. batmayacakalrı hortumlanmayacakları ne malum??
-----------------------------verdiğin paralar devlet güvencesinde. bireysel emeklilik fonu devletin kontrolünde diye biliyorum. pek br sıkıntı doğacağını sanmıyorum.
-----------------------------yapıyı bilmemde işbank batarsa bilki bu ülkede batar. işbankın hortumlanması biraz zor çünkü atatürkün vasiyetiyle %51i chpnin elinde en güzel denetlenen banka işbankası ellerini kıpırtdatmaları zor biraz(yine götürüyorlardırda neyse). bence işbankasına güven.
-
nazmanya bunu yazdı:
iSTaN_BuLL bunu yazdı:
gkhn759 bunu yazdı:
-----------------------------yapıyı bilmemde işbank batarsa bilki bu ülkede batar. işbankın hortumlanması biraz zor çünkü atatürkün vasiyetiyle %51i chpnin elinde en güzel denetlenen banka işbankası ellerini kıpırtdatmaları zor biraz(yine götürüyorlardırda neyse). bence işbankasına güven.
-----------------------------ben işbankasını rasgele bi örnek olarak sunmusutum ki ama senin verdiğin bilgi de yanlış. Daha guncelini bulamadım aramadım açıkcası ama 1999 da bile durum bu. Ben doğan grubunun işbankasında baya hisseye sahip olduğunu biliyorum
http://webarsiv.hurriyet.com.tr/1999/09/07/141676.asp
Bankanın hisse dağılımı şöyle:
Emekli ve Munzam Sandık Vakıfları (Yani çalışanlar) yüzde 45.21
Atatürk'e ait hisseler (Yani CHP) yüzde 28.09
Halka ait Hisseler yüzde 26.70
-
ING banka bi danış derim,100 le 2.300 arası aylık veriyosun ve fon seçeneğni kendin seçebiliyosun
-
nakamura2 bunu yazdı:
ING banka bi danış derim,100 le 2.300 arası aylık veriyosun ve fon seçeneğni kendin seçebiliyosun
-----------------------------şng bankta yabancı yabancı bankalar fazla bile verse onları kullanmak istemiyorum turk bankası olmalı işbank akbank vakıf gibi falan buyuk ihtimal akbanka kaydolucam avivasa şirketin adı fonlarını falan kendin dagıtıyosun bi kısmı sabancının bi kısmı akbankın